bio-forum.pl

Różowopomarańczowe - Trichia?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Różowopomarańczowe - Trichia?
7.lip.15 11:16
Anka Firanka ("latajacemaslo")
asdf

Znalazłam takiego (mam nadzieję) śluzowca i zastanawiam się, czy może to być jakiś gatunek z rodzaju Trichia? Uszkodziłam go troszeczkę przez przypadek i wypłynęło z niego coś pomarańczowoczerwonego. Zabrałam go do domku i chciałabym, żeby rozwinął zarodnie, co powinnam zrobić, żeby tego cudu dokonać?: D (Wiem, że zdjęcie nie powala jakością, ale większego nie dało się wrzucić: C)

pozdrawiam :)

od maj.2009

2. Różowopomarańczowe - Trichia?

Rulik:-)

od mar.2008

3. Różowopomarańczowe - Trichia?
7.lip.15 16:27
Andrzej Kiton "akiton"

Próby naszych forumowiczów w hodowli śluzowców:

[bf#47513]

[bf#211123]

[bf#280307]

[bf#429023]

(wypowiedź edytowana przez A. Kiton 07. lipca. 2015)

od maj.2010

4. Różowopomarańczowe - Trichia?

To wygląda na Lycogala epidendrum, choć jakaś ona taka nieforemna, ale zdarza się jej przybrać mniej regularne kształty. Hodować to już nie ma czego - to są dojrzewające zarodnie w fazie nieodwracalnie zaawansowanej. Teraz one mogą tylko dojrzewać - choćby w plastikowym pojemniku z lekko uchylonym wieczkiem. Ale zmienią już tylko kolor, nic więcej się nie stanie.

5. Różowopomarańczowe - Trichia?
7.lip.15 22:17

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź! Szczerze mówiąc, wydawało mi się, że może się z nich wykształcić coś jeszcze bardziej podobnego do zarodni: D Powinnam im zapewnić teraz wysoką wilgotność? Albo cokolwiek innego? Czy tak po prostu w pudełeczku trzymać i cierpliwie czekać?

od maj.2010

6. Różowopomarańczowe - Trichia?

Trzymać w pudełeczku - po prostu powinny ściemnieć i to będzie wszystko. To jest ostateczny kształt zrosłozarodni. Zbyt duża wilgoć doprowadzi do spleśnienia.

7. Różowopomarańczowe - Trichia?
7.lip.15 23:16

Dziękuję jeszcze raz za odpowiedź C:

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji