bio-forum.pl

Kiedy śluzowiec się zepsuje ?

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Kiedy śluzowiec się zepsuje ?
3.paź.09 15:51
"pimpek"

Cześć,

Znalazłem śluzowca. Jedna owocnia wydaje się być dojrzała, druga w trakcie formowania się ze śluźni. Więc trzymam patyka w wilgotnym słoiku od 2 dni. Ten dojrzały się nie zmienił, ten, który się formuje - jest już całkiem nieźle uformowany, ale jeszcze nie jest dojrzały. Jednocześnie pojawiła sie nowa śluźnia w 2 miejscach.

Moje pytanie brzmi: ile moge ten patyk trzymac w tym wilgotnym środowisku bez obaw, że ten dojrzały "zgnije" lub w jakiś inny sposób się zepsuje? Na ew. infekcje grzybowe zwracam uwagę, żeby "nie zapleśniał".

pozdrawiam

Pimpek

od lis.2005

2. Kiedy śluzowiec się zepsuje ?
3.paź.09 17:22
Marek Ciszewski "grant"
1
2

Cześć Pimpek... z pojawieniem się pleśni nie ma reguły... Zwłaszcza jesienią miliardy zarodników wędruje w powietrzu i nie mamy na to raczej wpływu. Początkowo pudełeczka przykrywałem szybką. Potem jednak doszedłem do przekonania, że lepiej stosować kilka warstw bibuły szkolnej, przez która przepuściłem profilaktycznie parę z czajnika... nie wiem do końca, czy to dobry patent, bo po takim zabiegu też czasem mi pleśń wchodziła...

Przynoszone przeze mnie śluźnie z lasu do hodowli monitorowanej dojrzewały różnie, średnio od 6 dni, nieraz do 2 miesięcy, kiedy obserwowana przeze mnie śluźnia nie mogła sobie znaleźć miejsca.

Poniżej jeden przykład w totalnym skrócie - to ten 6-tygodniowy

3

z tego wykształcił mi się taki niedoskonały (tj. nie do końca dojrzały) śluzowiec i na tym etapie się zatrzymał...

Bo z śluzowcami nigdy, oj, nie wie się...

od sie.2002

3. Kiedy śluzowiec się zepsuje ?
4.paź.09 16:49
"pimpek"

Hodowla niestety zakońzona. Co prawda pojawiło się dużo nowej śluźni, ale jedna formująca się zarodnia obumarła i została zaatakowana przez jakiegoś Zygomycetes, więc nie chcąc rysykowac utraty kolekcji - całość idzie na suszka.

od sie.2002

4. Kiedy śluzowiec się zepsuje ?
4.paź.09 17:21
"pimpek"
1
2
3
4
6

Oto on, ktoś go zna? :)

od sie.2002

5. Kiedy śluzowiec się zepsuje ?
4.paź.09 17:42
"pimpek"

Mikroskop mi podpowiada Dictydiaethalium plumbeum (Schumach.) Rostaf. ex Lister - ale poczekamy co powie mikroskop Ani R.:-)

od lip.2004

6. Kiedy śluzowiec się zepsuje ?

A co to jest to pomarańczowe na foto 1 i 2?

od sie.2002

7. Kiedy śluzowiec się zepsuje ?
3.lis.09 09:54
"pimpek"

Niemowlak tego śluzowca.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji