bio-forum.pl

Dobra pożywka do hodowli Physarum polycephalum

bez logowania - można przeglądać

od paź.2008

1. Dobra pożywka do hodowli Physarum polycephalum

Witam!

Chciałbym dowiedzieć się, jakie są Wasze opinie na temat hodowli Śluzowca plazmodialnego ( plazmoidalnego) Physarum polycephalum. Jak już pisałem, hodowla w domu udała mi się tylko raz, i to przez czysty fart: wylałem resztki pożywek do jednego pojemnika i przelałem na szalkę. Chciałem zobaczyć, co urośnie mi "z powietrza". I zamiast jakiś pleśni urósł mi ten śluzowiec. Potem próbowałem odtworzyć tamtą pożywkę, ale bez skutku. Chciałbym osiągnąć taki efekt, jak na zdjęciu ( dzieło mojego kolegi, który za nic nie chce zdradzić swej "receptury".

od paź.2008

2. Dobra pożywka do hodowli Physarum polycephalum

I gdzie można dostać zarodniki/gotowe hodowle?

Wiem, że jest często używany do ćwiczeń biologicznych w szkołach ale literatury nie ma o nim za dużo: (.

od mar.2007

3. Dobra pożywka do hodowli Physarum polycephalum
21.paź.08 22:50
NN "grzegoslaw"

Proszę podać swoj adres mailowy, mam artykuł ze składami pozywek do hodowli śluzowców, może znajdzie w nim Pan właściwą pożywkę.

pozdrawiam

od maj.2006

4. Dobra pożywka do hodowli Physarum polycephalum

Do mnie też podeślij, jeśli możesz.

Pozdrawiam

od lip.2008

5. Dobra pożywka do hodowli Physarum polycephalum
22.paź.08 06:47
Romuald Cichos "romek321"

Ja też się nie pogniewam, Dzieki

od lis.2005

6. Dobra pożywka do hodowli Physarum polycephalum
22.paź.08 11:43
Marek Ciszewski "grant"

No, to na dokładkę też się zgłaszam. E-mail prześlę na priva...

od paź.2008

7. Dobra pożywka do hodowli Physarum polycephalum

kacperek123@autograf.pl[mailto:kacperek123@autograf.pl] - mój któryś z rzędu mail, stworzony na potrzeby "jednorazowego użytku".

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji