bio-forum.pl

Czyżby kolejna Tremella versicolor?

bez logowania - można przeglądać
GRej253737

od paź.2007

1. Czyżby kolejna Tremella versicolor?
1
2
3
4

17. 12. 2014 ols, na gałęzi powalonej czeremchy lub kruszyny ( jakoś ciężko mi się te dwa drzewka rozróżnia o tej porze roku :))

q1
q2
q3

i mikro x400

od kwi.2006

2. Czyżby kolejna Tremella versicolor?

Kruszyna ma pąki liściowe nagie, czeremcha okryte łuskami.

od cze.2010

3. Czyżby kolejna Tremella versicolor?
18.gru.14 22:10
Piotr Grzegorzek

Roztarta czeremcha pachnie gorzkimi migdałami. A grzyb bardzo przypomina to co sugerujesz w tytule. Niestety, raz fałszywie byłem przekonany, że też znalazłem ten gatunek, więc teraz nie wypowiem się jednoznacznie.

od wrz.2006

4. Czyżby kolejna Tremella versicolor?

a dla mnie to on :)

a kora na pewno nie kruszyny

(wypowiedź edytowana przez listek 18. grudnia. 2014)

od wrz.2004

5. Czyżby kolejna Tremella versicolor?

pierwszy raz w Polsce znaleźliśmy ten gatunek gdzieś około 2006 roku koło Krościenka w Bieszczadach - to była taka fajna wyprawa wiosenna z Błażejem, Darkiem, Markiem Snowarskim i chyba Anią Kujawą

od maj.2003

6. Czyżby kolejna Tremella versicolor?
18.gru.14 23:37
Anna Kujawa "AniaK"

Nie, nie nie:-) my razem byliśmy miło w Białowieży (Lipinach). W Bieszczadach wtedy nie byłam, zaczęłam jeździć rok później.

od wrz.2004

7. Czyżby kolejna Tremella versicolor?

Tak w Bialowieży wiem że miło byliśmy, ale wydawało mi się że byłaś też w Bieszczadach (nocowaliśmy w Wołosatem), ale jak widać pamięć mi już zaczyna nieco szwankować

od maj.2003

8. Czyżby kolejna Tremella versicolor?
18.gru.14 23:53
Anna Kujawa "AniaK"

Oj, nie, nie:-) to była męska wyprawa. Bieszczadzko się minęliśmy.

Wiosną następnego roku, pojechaliśmy z BG, Michałem Wójtowskim, Markiem S i moim Krzysiem i nocowaliśmy w Wetlinie:-)) Cudna to była wiosna.

od lip.2004

9. Czyżby kolejna Tremella versicolor?

Mi osobiście, szczególnie utkwiły w pamięci relacje z trzech wypraw prezentowanych w ramach "Grupa Mykologiczna" w poniższym dziale [bf#2519]

1. Wspomniana wyżej "2007, maj, Wołosate (Bieszczady)" ze zdjęciem z połoniny z czterema młodziakami;-)

[bf#90766]

2."Na grzyboszukaniu z Pimpkiem" z bogatszym materiałem zdjęciowym [bf#45264]

oraz

3. "2005" [bf#19455] gdzie to ponoć Marek S. nie przygotował się należycie do wyprawy i razem z Pimpkiem suma summarum nie trafili do rezerwatu "Topielisko" czyli celu wyprawy;-)

Ciekawa jest też dyskusja o raczkującym amatorskim ruchu mykologicznym:-)

Inne wyprawy z tego działu tez warto sobie odświeżyć w pamięci:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji