bio-forum.pl

Rurkowe żółciutkie jak cytryna

bez logowania - można przeglądać
GRej276128

od lip.2005

1. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
11.wrz.06 01:19
Grażyna Domian
zolciutkie1
zolciutkie2

Jeszcze nigdy takich grzybków nie spotkałam, ani w rzeczywistości ani w atlasie. Kapelusz, łącznie z hymenoforem i trzon całe żółte. Najlżejsze dotknięcie powodowało zmianę barwy na niebieską.

od maj.2003

2. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
11.wrz.06 09:44
Anna Kujawa "AniaK"

od maj.2003

3. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
11.wrz.06 09:52
Anna Kujawa "AniaK"

eeee... ale powiedziałam... wycofuje się...

od maj.2003

4. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
11.wrz.06 10:03
Anna Kujawa "AniaK"

Może borowik żonkilowy?????

Grażynko, nie ma siateczki na trzonie prawda?

Możesz je dofotografować, jak podrosną?

Nigdy go nie widziałam, gdyby to był on, to kolejna rzadkość:-)

od kwi.2004

5. Rurkowe żółciutkie jak cytryna

Powiedziałabym, że maleńtas omglony. Ania się wycofała, więc początkowo stchórzyłam.

Czemu, Aniu, nie maluch omglonego? Czy ja czegoś nie dostrzegłam?

od maj.2003

6. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
11.wrz.06 17:50
Anna Kujawa "AniaK"

Bo:

- z omglonymi nie mam doświadczenia...

- bo ogólnie bardzo żółty

- bo krępy, z rozdętym trzonem,

- bo ma już ze 4 (??) cm średnicy, a dalej wygląda na niemowlę

i NAJWAZNIEJSZE - bo ja bym bardzo chciała, żeby to był żonkilowy:-))))))

od kwi.2004

7. Rurkowe żółciutkie jak cytryna

Maleńtasy są takie żółciutkie.

Maleńtas - względna sprawa - jeden maleńtas ma 2 cm średnicy kapelusza, drugi 5, a trzeci 10. Takie cudactwa. Postaram się sfotografować takie maleńtasy.

Tylko to jest tak, że zanim ja przyjadę na ośrodek, to już wszystkie omglone są zebrane. Nawet te najmniejsze. :)

od sie.2002

8. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
11.wrz.06 18:08
Piotr Perz "pimpek"

Jolu,

NIE omglony złociutka :)

od kwi.2004

9. Rurkowe żółciutkie jak cytryna

Bo?

od sie.2006

10. Rurkowe żółciutkie jak cytryna

No bo omglony ma trochę ciemniejszy trzon i kapelusz, a co jeszce to już Pimpek napisze:-)

od sie.2002

11. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
12.wrz.06 08:39
Piotr Perz "pimpek"

Tu akurat Jola jest większą specjalistką od "wiernych piesków", ale...... no b. omglone wyglądają po prostu inaczej.

od sie.2005

12. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
12.wrz.06 11:18
Anamorf

tak. to nie jest Boletus pulverulentus.

od lip.2004

13. Rurkowe żółciutkie jak cytryna

w kilku wątkach pojawiły się zapytanie co za grzyby (borowiki) - jak narazie są zaprzeczane że nie są to borowiki żonkilowe - ale informacji z potwierdzeniem przez kogoś w sumie CO TO ZA GATUNEK to narazie nie ma

może admin połączyłby w jeden te kilka watków podobnych do siebie znalezisk:

są trochę podobne do tych określanych jako żonkilowe:

raczej nie widać lekkiego zaczerwienienia hymeforu?

ciekawi mnie i podejrzewam że innych także co się tego roku pojawiło (nowy rzadki gatunek?) w tak sporej ilości i różnych miejscach

ja też potwierdzam iż nie są to borowiki omglone

co na to ADMIN?

użytkownik obecnie bez konta na forum

14. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
12.wrz.06 17:20
"Marcin Kalina" (b/log.)

Wg mnie to jest piaskowiec modrzak. Trzon i kapelusz dostają niebieskiego koloru po dotknięciu. Po przełamaniu (przecięciu) bardzo szybko zabarwia się na atramentowo-niebiesko.

od lip.2005

15. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
12.wrz.06 19:18
Grażyna Domian
zolty borowik
zolty borowik2

No nareszcie zniknął mój problem z siecią i mogę się odezwać. Wczoraj po południu chciałam spełnić prośbę Ani i dofotografować te borowiki. Ku mojej rozpaczy, najpierw zobaczyłam grzybiarzy, a potem... pustkę: ( Dopiero jak sobie poszli przeszukałam okolicę i na poboczu drogi, za zarośniętą trawą koleiną, znalazłam następnego :)

Siateczki nie ma na trzonie. Pod kapelusz nie mogłam zajrzeć bardziej niż to widać na zdjęciu. Grzybka przykryłam liśćmi by go ukryć przed przed oczyma zbieraczy i zajrzę do niego jutro. Bardzo się jednak boję, że nawet jeśli ludzie go nie zetną, to coś go zeżre. Jak widać - komuś bardzo smakuje: (

c. d. n. jutro:-)

PS. A w tajemnicy Wam powiem, że po drugiej stronie tej leśnej drogi znalazłam... coś... maleńkiego żółciutkiego :)

od maj.2003

16. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
12.wrz.06 19:31
Anna Kujawa "AniaK"

Hm.. poszłam na łatwiznę i podesłałam linki do Twoich grzybków i Jarkowych Czesiowi Narkiewiczowi, który ponoć miał w ręku żonkilowego:-))

od lip.2005

17. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
12.wrz.06 20:15
Grażyna Domian

Z niecierpliwością czekam na werdykt:-)

Jakby trzeba było jeszcze coś zobaczyć - zobaczę, tylko nie proście mnie proszę bym go pokroiła: ( On taki śliczny :) No, chyba, że dla dobra NAUKI, ale tylko wtedy gdy będą co najmniej dwa.

18. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
12.wrz.06 22:23
"Kachna" (b/log.)

Jest bardzo smaczny. My na to mówimy pociecha.

19. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
12.wrz.06 22:43
"hribsatan" (b/log.)

moze to jest to samo nahuby.sk

od maj.2003

20. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
13.wrz.06 07:27
Anna Kujawa "AniaK"

Raczej nie - bo B. gabretae jest związany ze świerkami.

Grażyna - jest gorzej - jego trzeba koniecznie zebrać.... jak tylko wyjdzie z wieku przedszkolnego:-) Po zebraniu, przekroić na pół - zaobserwować przebarwienia...

od lip.2005

21. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
13.wrz.06 21:38
Grażyna Domian

No cóż, skoro to takie bardzo ważne, to chyba się przełamię, wezmę nóż i to zrobię. W końcu i tak ktoś go zetnie (rośnie na poboczu drogi). Jeśli zrobię to ja - jest nadzieja, że przynajmniej zagadka sie rozwiąże.

zolty borowik3

Byłam u niego dziś rano. Trochę urósł i wyszedł z ukrycia.

zolty borowik4
zolty borowik5

Gdy odgarnęłam dalej liście okazało się, że obok wyrósł drugi maleńki borowik. Nie wiem czy to ten sam gatunek. Jest bardzo blady ale może to z powodu ciemności w jakiej wzrastał?

od maj.2003

22. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
14.wrz.06 08:45
Anna Kujawa "AniaK"

Według mnie nie ma innej możliwośći - jak tylko ta, że to jest borowik żonkilowy. Zasusz jednego Grażynko.

(wiadomość edytowana przez Ania 14. września. 2006)

od maj.2003

23. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
14.wrz.06 09:35
Anna Kujawa "AniaK"

Dostałam własnie informację od Cz. Narkiewicza - potwierdza, że to żonkilowy. Czyli - suszek do mnie, zgłoszenie do rejestru:-)

Ale fajnie:-)

od lip.2005

24. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
14.wrz.06 20:26
Grażyna Domian

Aniu, to wspaniała wiadomość:-))) Dziękuję: i Tobie i P. Czesiowi Narkiewiczowi:-)))

zolty borowik6

Tymczasem nasz borowik urósł jeszcze bardziej. Ma 10 cm wzrostu a kapelusz 11 cm średnicy.

Wczorajszy maluch wzrastający obok niego okazał się zupełnie innym gatunkiem:

zolty borowik7

Kilka metrów dalej, w głębi lasu był jeszcze jeden stary, mocno zdeformowany owocnik i kolejny młodziutki :)

od mar.2006

25. Rurkowe żółciutkie jak cytryna

Ten INNY GATUNEK, to: Russula virescens- gołąbek zielonawy. Możesz go SKONSUMOWAĆ, te inne dla NAUKI przeznacz!:-))))))))

od maj.2003

26. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
14.wrz.06 20:38
Anna Kujawa "AniaK"

Ojojoj, przepyszny Russula virescens:-))

Bardzo go lubię zjadać:-)))

Grażynko - prośba - jak będziesz zrywać borowika, to udokumentuj fotograficznie zmiany barw na przekroju - dobrze? - dla nas wszystkich - edukacyjnie:-)

On już jest w sam raz do zebrania...

od lip.2005

27. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
14.wrz.06 21:01
Grażyna Domian

On już jest ze mną w domu. Teraz zamierzam go przekroić i obserwować co się będzie działo.

od lip.2005

28. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
15.wrz.06 00:04
Grażyna Domian

Nie wiem czy dobrze to zrobiłam ale starałam się jak mogłam:-) Dla NAUKI oczywiście-)))

przebarwienia1

1) natychmiast po przekrojeniu:

przebarwienia2

2) po 5 min.

przebarwienia3

3) po 15 min.

przebarwienia4

4) po 30 min.

przebarwienia5

5) po 60 min.

przebarwienia6

6) po 120 min. - dla porównania ze świeżym przekrojem:

A teraz borowik już się suszy w piekarniku:-)

od maj.2003

29. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
15.wrz.06 09:32
Anna Kujawa "AniaK"

Dzięki:-)

od kwi.2001

30. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
16.wrz.06 23:08
Marek Snowarski "admin"

Garatulacje.

To ja tylko dodam, nie susz w piekarniku, bo zwykle zbyt szybko, za wysoka temperatura. Nawet z cech mikro może zostać miazga.

Jeśli masz zwykły monitor PC (nie ciekłokrystaliczny "płaski") to lepiej na jego obudowie. Pięknie wyschnie w ciągu kilku dni - o ile włączony po kilka godzin dziennie lub dłużej.

od lip.2005

31. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
16.wrz.06 23:35
Grażyna Domian

Marku, nie mam już zwykłego monitora. Na kratce obudowy lodówki brakuje miejsca bo suszę tam drobniejsze zbiory. Teraz w letnim sezonie, gdy kaloryfery są jeszcze zimne pozostaje tylko piekarnik: ( Ustawiam minimalny gaz i zostawiam otwarte drzwiczki, żeby jeszcze bardziej obniżyć temperaturę. Choć mam identyczne do Twoich obawy, niczego innego nie mogę teraz wykombinować, zwłaszcza do większych i bardziej mokrych grzybów.

od maj.2003

32. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
17.wrz.06 08:08
Anna Kujawa "AniaK"

Suszki od Grażyny są w bardzo dobrym stanie zazwyczaj (zazwyczaj = jak grzyb był zebrany w optymalnym stadium):-)

od kwi.2001

33. Rurkowe żółciutkie jak cytryna

To uspokoiłaś mnie :)

od lip.2005

34. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
27.sie.08 20:16
Grażyna Domian
borowik żonkilowy

W ubiegłym roku umknęły mojej uwadze ale dziś... spotkałam je znowu:-) Na poboczu drogi zostały tylko marne reszki trzonu... poszukałam i znów, w głębi lasu znalazłam... DWA - jak z bajki:-)

od lip.2005

35. Rurkowe żółciutkie jak cytryna
11.sie.11 22:57
Grażyna Domian
borowik zonkilowy
borowik zonkilowy2
borowik zonkilowy3

Dziś (11. 08. 2011 r.) znalazłam kolejne dwa owocniki, tym razem na nowym stanowisku oddalonym o ok. 3, 5km od opisanego na początku tego wątku:

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji