bio-forum.pl

czy to prawdziwki

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. czy to prawdziwki
2.wrz.06 22:26
Paweł Bartnik ("stalker35")
pict

znalezione 02. 09 w lesie dębowo-bukowym ( dolny śląsk), na terenie podmokłym, w lisciach, wśród borowików ceglastoporych, po przełamaniu ciemnieją dużo wolniej od ceglastoporych

od kwi.2006

2. czy to prawdziwki

To jest najprawdopodobniej Boletus radicans Borowik korzeniasty. Niejadalny (smak ma stosunkowo gorzki), ale ten grzybek jest dosyć rzadki, więc głowy nie daję:-) Prawdziwek odpada, jego miąższ nie przebarwia się. pozdrawiam!

od sie.2002

3. czy to prawdziwki
2.wrz.06 22:36
Piotr Perz "pimpek"

NIE - to nie są prawdziwki (borowiki szlachetne) - ale ja nie wiem co to jest. Ktoś na pewno się znajdzie, kto Ci pomoże.

- nie są to goryczaki żółciowe

- nie sa to borowiki omglone

- nie są to borowiki grubotrzonowe

- nie sa to borowiki szatańskie

- nie są to borowiki ceglastopore

- nie są to borowiki ponure

od sie.2002

4. czy to prawdziwki
2.wrz.06 22:38
Piotr Perz "pimpek"

Konik,

coś kolor kapelusza nie pasuje do borowika korzeniastego chyba......

od gru.2003

5. czy to prawdziwki

Może to młode piaskowce modrzaki???

od gru.2003

6. czy to prawdziwki

Albo borowik wilczy? Nie wiem...

od sie.2002

7. czy to prawdziwki
3.wrz.06 00:02
Piotr Perz "pimpek"

Piaskowce mają (zawsze??) cieńszą nóżkę.....

Borowik wilczy ma czerwony hymenofor: ( To nie on.

8. czy to prawdziwki
3.wrz.06 00:08
"Kamil Q" (b/log.)

masz pewność ze to były borowiki ceglastopore? Pytam ponieważ po pierwsze-ten grzyb od wielu lat uważany jest jako wymarły na terenach polski a po drugie z wszystkich borowików, które brałem pod uwage, ceglastopory jako jedyny rośnie na glebie kwaśnej. Jest jeszcze borowik grubotrzonowy, którego można spotkać w kwaśnych warunkach jednak on różni się nieco od wyżej wymienionego. Masz może jakieś zdjecia tych borowików ceglastoporych??

od gru.2003

9. czy to prawdziwki

Chyba b. szatański jest wymarły na terenie Polski a nie ceglastopory.

od wrz.2004

10. czy to prawdziwki

Bardzo odjechane kolory na fotce...

11. czy to prawdziwki
3.wrz.06 02:19
"Kamil Q" (b/log.)

Tak!! moim zdanie to rzeczywiście boletus appendiculatus czyli borowik przyczepkowy (żółtobrązowy). Wszystkie cechy i wygląd pasują. Glebę woli zasadową ale na kwaśnej też można go spotkać, tak jak ceglastoporego.

Opinie o niewystępowaniu borowika ceglastoporego oparłem na podstawie literatury.

od sie.2005

12. czy to prawdziwki
3.wrz.06 02:51
Anamorf

to jakaś interesująca literatura, borowik ceglastopory jest pospolity.

13. czy to prawdziwki
3.wrz.06 03:28
"Kamil Q" (b/log.)

Może posoplity to za duże słowo ale rzeczywićie jest, pomyłka z mojej strony ponieważ jak ktoś wcześniej zauważył chodziło o borowika szatańskiego.

od maj.2003

14. czy to prawdziwki
4.wrz.06 08:31
Anna Kujawa "AniaK"

Przyczepkowy nie niebieszczeje tak intensywnie. Według mnie nie da się go jednoznacznie zaklasyfikować w tym stadium.

od sie.2005

15. czy to prawdziwki

A jak to jest z ponurym - ma jasne rurki kiedy jest mały - tylko trochę mało kolorowy trzon. Ale często zależy to od tego, czy grzybek nie był schowany w ściółce...

od sie.2006

16. czy to prawdziwki

No b. szatański nie jest wymarły Mirku! Ponury cieminieje szybko, jeszcze szybciej od ceglastoporych a piaskowiec modrzak najczęściej rośnie na piasku. Niezła zagadka...

od kwi.2004

17. czy to prawdziwki

Pasowałoby do korzeniastego, ale, jak Ania pisze, za mały on jest. Przydałby się dojrzały owocnik.

18. czy to prawdziwki
6.wrz.06 19:21
"siddhi" (b/log.)

moze to mlode borowiki usiatkowane?

od kwi.2004

19. czy to prawdziwki

Nie

od kwi.2006

20. czy to prawdziwki

Jola jakoś mało pedagogicznie:-)

siddhi, usiatkowane nie przebarwiają się, miąższ jest biały cały czas.

od kwi.2006

21. czy to prawdziwki

Już wiem! Zobaczyłem godzinę, o której napisałaś:-) Ja nie jestem w stanie o 6tej powiedzieć jak mam na imię:-) Zdjęcie usiatkowanego, coby wiadomość była grzybowa:-)

Dobra, wiem że paskudne, ale nie mam lepszego. Owocnik jest już "stary" i podeschnięty.

od lip.2004

22. czy to prawdziwki

a może to jest zgodnie z tym co sugeruje w innym temacie Piotr Malinowski ( [bf#52571])

cyt. "

Boletus Junquilleus, Borowik Żonkilowy - ogólnie zbliżony do B. Ponurego siedliskiem, wymaganiami i charakterem; niektórzy autorzy uważają go za odbarwioną odmianę B. Luridus... "

a tu zdjęcia: pilzfotopage.de

bardzo podobne na na moje oko - warto by go lepiej sprawdzić - tym bardziej że jesli to on to jest na czerwonej liście

a jak poniżej w tamtym poście pisze Ania Kujawa - jest odmianą ceglastoporego...

(wiadomość edytowana przez indigo 09. września. 2006)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji