znalezione 02. 09 w lesie dębowo-bukowym ( dolny śląsk), na terenie podmokłym, w lisciach, wśród borowików ceglastoporych, po przełamaniu ciemnieją dużo wolniej od ceglastoporych
To jest najprawdopodobniej Boletus radicans Borowik korzeniasty. Niejadalny (smak ma stosunkowo gorzki), ale ten grzybek jest dosyć rzadki, więc głowy nie daję:-) Prawdziwek odpada, jego miąższ nie przebarwia się. pozdrawiam!
NIE - to nie są prawdziwki (borowiki szlachetne) - ale ja nie wiem co to jest. Ktoś na pewno się znajdzie, kto Ci pomoże.
- nie są to goryczaki żółciowe
- nie sa to borowiki omglone
- nie są to borowiki grubotrzonowe
- nie sa to borowiki szatańskie
- nie są to borowiki ceglastopore
- nie są to borowiki ponure
Konik,
coś kolor kapelusza nie pasuje do borowika korzeniastego chyba......
Może to młode piaskowce modrzaki???
Albo borowik wilczy? Nie wiem...
masz pewność ze to były borowiki ceglastopore? Pytam ponieważ po pierwsze-ten grzyb od wielu lat uważany jest jako wymarły na terenach polski a po drugie z wszystkich borowików, które brałem pod uwage, ceglastopory jako jedyny rośnie na glebie kwaśnej. Jest jeszcze borowik grubotrzonowy, którego można spotkać w kwaśnych warunkach jednak on różni się nieco od wyżej wymienionego. Masz może jakieś zdjecia tych borowików ceglastoporych??
Chyba b. szatański jest wymarły na terenie Polski a nie ceglastopory.
Bardzo odjechane kolory na fotce...
Może Boletus appendiculatus?
Tak!! moim zdanie to rzeczywiście boletus appendiculatus czyli borowik przyczepkowy (żółtobrązowy). Wszystkie cechy i wygląd pasują. Glebę woli zasadową ale na kwaśnej też można go spotkać, tak jak ceglastoporego.
Opinie o niewystępowaniu borowika ceglastoporego oparłem na podstawie literatury.
to jakaś interesująca literatura, borowik ceglastopory jest pospolity.
Może posoplity to za duże słowo ale rzeczywićie jest, pomyłka z mojej strony ponieważ jak ktoś wcześniej zauważył chodziło o borowika szatańskiego.
Przyczepkowy nie niebieszczeje tak intensywnie. Według mnie nie da się go jednoznacznie zaklasyfikować w tym stadium.
A jak to jest z ponurym - ma jasne rurki kiedy jest mały - tylko trochę mało kolorowy trzon. Ale często zależy to od tego, czy grzybek nie był schowany w ściółce...
No b. szatański nie jest wymarły Mirku! Ponury cieminieje szybko, jeszcze szybciej od ceglastoporych a piaskowiec modrzak najczęściej rośnie na piasku. Niezła zagadka...
Pasowałoby do korzeniastego, ale, jak Ania pisze, za mały on jest. Przydałby się dojrzały owocnik.
moze to mlode borowiki usiatkowane?
Nie
Jola jakoś mało pedagogicznie:-)
siddhi, usiatkowane nie przebarwiają się, miąższ jest biały cały czas.
a może to jest zgodnie z tym co sugeruje w innym temacie Piotr Malinowski ( [bf#52571])
cyt. "
Boletus Junquilleus, Borowik Żonkilowy - ogólnie zbliżony do B. Ponurego siedliskiem, wymaganiami i charakterem; niektórzy autorzy uważają go za odbarwioną odmianę B. Luridus... "
a tu zdjęcia: pilzfotopage.de
bardzo podobne na na moje oko - warto by go lepiej sprawdzić - tym bardziej że jesli to on to jest na czerwonej liście
a jak poniżej w tamtym poście pisze Ania Kujawa - jest odmianą ceglastoporego...
(wiadomość edytowana przez indigo 09. września. 2006)