bio-forum.pl

Borowik ponury czy LeGalovej???

bez logowania - można przeglądać

od mar.2006

1. Borowik ponury czy LeGalovej???
1
2
3
4

Znaleziony w niedzielę, w przydrożnym rowie, w sąsiedztwie lip, wśród traw. Zapach przyjemny, grzybowy;

smak W PIERWSZEJ CHWILI KWAŚNY, potem przyjemny, borowikowy. Po przecięciu momentalnie sinieje, z czasem kolor granatowy blednie i przekrój przybiera barwę słomkowo-żółtą. Siateczka o dużych okach, zwłaszcza u podstawy trzonu. Wysokość grzyba ok. 15cm, f kapelusza - ok. 12cm. Powierzchnia kapelusza sucha, lekko filcowata. Skóra kapelusza nieznacznie wystaje poza miąższ. Miąższ po odjęciu rurek - czerwonawy. Rurki żółte, na zakończeniach pomarańczowo-czerwone. Do borowika LeGalovej nie pasuje mi siedlisko. Smak nie pasuje mi ani do ponurego ani do LeGalovej. Co to za gatunek?

od sie.2005

2. Borowik ponury czy LeGalovej???

moim zdaniem borowik korzeniasty - boletus radicans. kolory się zgadzają, siedlisko mniej więcej też, charakterystyczny kwaskowaty smak. sinienie też mi tu pasuje - na 99% radicans ale chetnie uslyszalbym eksperta.

od mar.2006

3. Borowik ponury czy LeGalovej???

Oj, ale korzeniasty nie ma czerwonych akcentów, a ten mój ma wyraźnie pomarańczowy hymenofor i bordową siateczkę na trzonie. Szczerze mówiąc, korzeniastego w ogóle nie brałem pod uwagę...

od maj.2002

4. Borowik ponury czy LeGalovej???

Boletus radicans ma smak gorzki a nie kwaskowaty.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. Borowik ponury czy LeGalovej???
5.wrz.06 22:01
"hribsatan" (b/log.)

od sie.2006

6. Borowik ponury czy LeGalovej???

Ale ponury nie zmienia barwy na słomkową

od maj.2003

7. Borowik ponury czy LeGalovej???
8.wrz.06 12:59
Anna Kujawa "AniaK"

Zagadkowy. Mimo kwaśnego smaku i zmiany barwy na słomkową - uważam, że "najbliżej mu do ponurego"

od sie.2005

8. Borowik ponury czy LeGalovej???

a może to taki?

Boletus Junquilleus, Borowik Żonkilowy - ogólnie zbliżony do B. Ponurego siedliskiem, wymaganiami i charakterem; niektórzy autorzy uważają go za odbarwioną odmianę B. Luridus...

Czyżby to to? W Polsce ponoć notowany w Puszczy Niepołomickiej.

od maj.2003

9. Borowik ponury czy LeGalovej???
8.wrz.06 17:38
Anna Kujawa "AniaK"

Nie:- ( bo borowik żonkilowy nie ma czerwonych porów, nie ma siateczki na trzonie.

Nie jest odmianą ponurego tylko ceglastoporego.

od sie.2005

10. Borowik ponury czy LeGalovej???

Ups.. no tak napisali luridiformis a ja odczytalem luridus;)

wiec ponury? jakis taki malo kolorowy, ale pewnie i takie sie zdarzaja... choc ciagle mi po glowie ten korzeniasty chodzi.

od maj.2003

11. Borowik ponury czy LeGalovej???
14.wrz.06 17:27
Anna Kujawa "AniaK"

Korzeniasty nie ma czerwonych porów.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji