bio-forum.pl

ozorek dębowy

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. ozorek dębowy
22.wrz.08 13:18
Paulina Lubawska ("paulina_lu")
ozorek

znaleziony (jeden z kliku) w zeszły weekend w Puszczy Białowieskiej.

Kolejne zdjęcia dodam w miarę możliwości :)

od wrz.2005

2. ozorek dębowy
22.wrz.08 17:10
Robert Puciata "puciu"

Piękny okaz

3. ozorek dębowy
22.wrz.08 18:54
ozorek
ozorek2
ozorek3
ozorek4

i jeszcze kilka obiecanych fotek tego pięknego ozorka

ozór
oz

oraz innych

od sty.2007

4. ozorek dębowy
ozorek znad Wełny
ozorek znad Wełny
ozorek znad Wełny

Paulino, pozwolisz, że dodam Twojemu ozorkowi towarzystwo w postaci mojego z Wielkopolski, z Lasów Królewskich w podgnieźnieńskiej dolinie rzeczki Wełny?

ozorek znad Wełny

Taki błyszczący, bo skropiony deszczykiem :)

A rośnie on tak:

Przystojniaki te ozorki, czasem bardzo wytrzymałe, co też mam ochotę pokazać, tyle, że w innym wątku - [bf#198846], no, czasem tylko bezbronne wobec pewnych żuczków, [bf#198120]...:-)))

Czekam na kolejne Twoje ozorki, Paulino :)

od sty.2007

5. ozorek dębowy

O, kolejne już są :)

6. ozorek dębowy
22.wrz.08 19:20

Basiu, bardzo miłe towarzystwo dodałaś :)

Spotkałam jeszcze jednego ozorka, ale wtedy tak padało, ze aparatu nie wyciągałam w obawie zamoczenia.

W tym roku już raczej okazji na tropienie ozorków nie będę miała, nie mniej bardzo się cieszę z tych znalezionych, bo widziałam pierwszy raz i muszę przyznać, ze są piękne!

od gru.2005

7. ozorek dębowy
o1

a tu wersja spod Poznania - sucho było więc nie są tak okazałe Rogalin tuż nad wodą, dąb poza zwartym lasem

od sty.2007

8. ozorek dębowy

Ja pomimo planów do Rogalina nie dotarłam, ale widzę, że mimo to mogę oglądać tamtejsze ozorki, dzięki Twoim zdjęciom, Rapatang:-)))

Paulino, Rapatang, że ozorki są chronione i zgłoszeniowe, to wiecie?:-)

I jeszcze jedno pytanie, Rapatang, do Ciebie, ale to już w innym wątku [bf#134462]:-)

od gru.2005

9. ozorek dębowy

piękna czasznica ale pytania nie widziałem

o2

tu jeszcze jedna fotka robiona pod wieczór więc małow wyraźna - a ozorki były piękne jakieś 3-3, 5 m nad ziemia na posągowym +500 letnim staruszku

10. ozorek dębowy
22.wrz.08 19:47

Basiu, oczywiście, że wiemy- mówię w imieniu obojga;)

od sty.2007

11. ozorek dębowy

Pytanie już jest:-)

A gdyby tak kiedyś i do Puszczy Białowieskiej znów zajechać, TERAZ to po to, by grzybki obserwować (bo wcześniej to patrzyłam na wszystko inne, tylko nie grzybki...;)

od sty.2007

12. ozorek dębowy

Jak byście chcieli obejrzeć ozorka mocarza pozbawiającego kory pniak dębowy, zerknijcie tu [bf#203173]:-)))

od sty.2007

13. ozorek dębowy

Jak się tak teraz raz jeszcze przyglądam Twoim zdjęciom, Paulino, to widzę, że Twój ozorek na pierwszej fotce dość wysoko sobie wyrasta, Rapatang o swoich pisze, że na 3-3, 5 m rosną, to też jak dla nnie niezwykłe jest - tak wysoko na pniu rosnących ozorkowych owocników nie widziałam jeszcze. Zatem wyżej też się trzeba rozglądać, a nie tylko podstawy pni omiatać wzrokiem:-)))

14. ozorek dębowy
22.wrz.08 22:07
dąb

Basiu, ten mój piękny ozorek rósł na wysokości ok 1 m.

Zobacz na to zdjęcie:

Na tym dębie ozorki rosły mniej więcej na wysokości 7 - 8 metrów. Zdjęcie jest ciemne ale Rapatang potwierdzi co widział :)

Mocarz jest wspaniały i ujęcia rewelacyjne. Takim miejskim mocarzem jest pieczarka, skubana, może podnieść płytę chodnikową.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji