Piękny okaz
Paulino, pozwolisz, że dodam Twojemu ozorkowi towarzystwo w postaci mojego z Wielkopolski, z Lasów Królewskich w podgnieźnieńskiej dolinie rzeczki Wełny?
Przystojniaki te ozorki, czasem bardzo wytrzymałe, co też mam ochotę pokazać, tyle, że w innym wątku - [bf#198846], no, czasem tylko bezbronne wobec pewnych żuczków, [bf#198120]...:-)))
Czekam na kolejne Twoje ozorki, Paulino :)
O, kolejne już są :)
Basiu, bardzo miłe towarzystwo dodałaś :)
Spotkałam jeszcze jednego ozorka, ale wtedy tak padało, ze aparatu nie wyciągałam w obawie zamoczenia.
W tym roku już raczej okazji na tropienie ozorków nie będę miała, nie mniej bardzo się cieszę z tych znalezionych, bo widziałam pierwszy raz i muszę przyznać, ze są piękne!
a tu wersja spod Poznania - sucho było więc nie są tak okazałe Rogalin tuż nad wodą, dąb poza zwartym lasem
Ja pomimo planów do Rogalina nie dotarłam, ale widzę, że mimo to mogę oglądać tamtejsze ozorki, dzięki Twoim zdjęciom, Rapatang:-)))
Paulino, Rapatang, że ozorki są chronione i zgłoszeniowe, to wiecie?:-)
I jeszcze jedno pytanie, Rapatang, do Ciebie, ale to już w innym wątku [bf#134462]:-)
piękna czasznica ale pytania nie widziałem
Basiu, oczywiście, że wiemy- mówię w imieniu obojga;)
Pytanie już jest:-)
A gdyby tak kiedyś i do Puszczy Białowieskiej znów zajechać, TERAZ to po to, by grzybki obserwować (bo wcześniej to patrzyłam na wszystko inne, tylko nie grzybki...;)
Jak byście chcieli obejrzeć ozorka mocarza pozbawiającego kory pniak dębowy, zerknijcie tu [bf#203173]:-)))
Jak się tak teraz raz jeszcze przyglądam Twoim zdjęciom, Paulino, to widzę, że Twój ozorek na pierwszej fotce dość wysoko sobie wyrasta, Rapatang o swoich pisze, że na 3-3, 5 m rosną, to też jak dla nnie niezwykłe jest - tak wysoko na pniu rosnących ozorkowych owocników nie widziałam jeszcze. Zatem wyżej też się trzeba rozglądać, a nie tylko podstawy pni omiatać wzrokiem:-)))
Na tym dębie ozorki rosły mniej więcej na wysokości 7 - 8 metrów. Zdjęcie jest ciemne ale Rapatang potwierdzi co widział :)
Mocarz jest wspaniały i ujęcia rewelacyjne. Takim miejskim mocarzem jest pieczarka, skubana, może podnieść płytę chodnikową.