bio-forum.pl

Ozorek dębowy tak znika?

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Ozorek dębowy tak znika?

Mam dwa przykłady zniknięcia ozorka dębowego, którymi jestem tak zaskoczona, że wręcz nie wiem, co o tym myśleć. Czy spotkaliście się z podobnymi przypadkami zniknięcia ozorka dębowego?

znaleziony ozorek
znaleziony ozorek

Pierwszy ozorek znaleziony 24 sierpnia, w dniu znalezienia wyglądał tak:

Wczoraj nie było śladu po owocniku. W dniu znalezienia już wyglądał na nieco zmaltretowanego, moim zdaniem nie nadawałby się do konsumpcji, ale cóż, ja widziałam ozorka pierwszy raz w życiu na żywo, może nie mam doświadczenia z tym gatunkiem. Oczywiście, jak wiadomo, ozorek dębowy jest gatunkiem chronionym, zatem wszelkie pozyskiwanie go jest zabronione. Wczoraj nie było śladu po ozorku.

drugi ozorek
drugi ozorek

Kolejnego ozorka dębowego znalazłam 4 września br. Wyglądał tak:

miejsce po ozorku
miejsce po ozorku

Wczoraj, po 3 dniach, zastałam tylko puste miejsce po ozorku:

Bardzo mnie ciekawi, jak to można wytłumaczyć, czy one same się "rozpływają", nikną, niczym czernidłaki, albo inne mało trwałe gatunki, czy ktoś im w tym pomaga, człowiek, zwierzę, np. ślimaki? Czy ktoś spotkał podobne przypadki?

od sty.2007

2. Ozorek dębowy tak znika?

Dziś odnotowałam ewidentny przypadek "zniknięcia" ozorka dębowego:- (( ( jako gatunku jadalnego, a ktoś kto się poczęstował tym ozorkiem nie wie - albo wie, ale pomimo tego zbiera - że to gatunek objęty ścisłą ochroną!

tak było
tak jest dzis

Z daleka - Tak było 14 września br.: ---------------------------------A tak dziś:

tak było
tak jest dzis

I z bliska - Tak było 14 września br.: ---------------------------------A tak dziś:

Przejeżdżałam tam, obok tego drzewa [bf#201139], by pobrać owocnik dojrzałego grzybka, sądziłam, że ujrzę ozorka w jego dalszym pięknym rozwoju, a tymczasem....: ( Eh, życie.....: (

Dodam, że podczas moich ostatnich 2, 5 tygodnia jeżdżenia po lasach podobny przypadek wycięcia ozorka spotkałam więcej razy, również w lesie k. Radojewa.

Nadal jednak zagadkę dla mnie stanowią przypadki zniknięcia opisane w pierwszym poście, dlatego, że tam nie widać wcale śladów pozostałości owocnika po ewentualnym wycięciu. Teraz widzę, że może powinnam pogrzebać w miejscu, gdzie rósł ozorek, może dokopałabym się resztek owocnika. Jednak po "normalnym" wycięciu ozorka pozostaje fragment owocnika, jak widać na dzisiejszym przykładzie....

od lip.2005

3. Ozorek dębowy tak znika?

Na Pomorzu grzybiarze ozorka z upodobaniem niszczą, jednak nie zauważyłem, aby kto go zbierał. większość go nie zna i nie wie, że jadalny, a nieliczni, co go rozpoznają, wiedzą też najczęściej, że chroniony i go nie ruszają. Zastanawiam się, czy tam w twoich lasach nie zjadają go jakieś zwierzęta. Słyszałem, że dziki i sarny mają w swoim menu grzyby i że nie jedza byle czego, lecz potrafią je dobrze rozpoznawać.

od sty.2007

4. Ozorek dębowy tak znika?

Jak jest napisane w Atlasie grzybów ozorek dębowy "powoduje zgniliznę drewna typu brunatnego, zwłaszcza rdzenia, tworząc z czasem puste wnętrze drzewa, proces jest powolny o niewielkiej szkodliwości".

Tak więc jest to dla mnie niepojęte, jak można tak po prostu niszczyć owocniki. W tym roku mam sposobność poznawać ozorka dębowego na owocnikach w różnym wieku, od młodziutkich ledwo pączkujących, po tak stare, że już praktycznie zejściowe i w wielu przypadkach zachwyca mnie uroda tego grzybka, a zadziwia podobieństwo do prawdziwego, tego zwierzęcego ozorka:-)

Na pewno żaden prawdziwy grzybiarz nie niszczy żadnych grzybów, uważam, że Ci co niszczą, to są pseudo-grzybiarze, anty-grzybiarze, grzybiarze szkodnicy: (

Howgh!

Mam rację, Włodku?

od sty.2007

5. Ozorek dębowy tak znika?

A zwierzaki w roli zjadaczy grzybków - to ciekawe:-))) Niezła konkurencja dla nas grzybiarzy:-)))

Patrząc na pozostałość owocnika na moim zdjęciu z dziś rzeczywiście można przypuszczać, że to ślady zwierzęcych "ząbków" :)

od sty.2007

6. Ozorek dębowy tak znika?

Detektyw Kojak działa dalej;)

zjedzony ozorek
zjedzony ozorek

Dwa ozorki z Radojewa, oglądane 16 września wyglądały tak:

Chyba faktycznie wyglądają na "zjedzone na miejscu"?

od sty.2007

7. Ozorek dębowy tak znika?

Przepraszam za kategoryczny ton mojej wypowiedzi z godziny 21: 15, nie policzyłam do trzech i od razu napisałam wszystko to, co mi zawsze przychodzi do głowy, gdy pomyślę o przykładach niszczenia np. grzybów: (

od mar.2019

8. Ozorek dębowy tak znika?
ozorek-zuk
ozorek-zuk2

Załączam fotę ze "zjadaczem" ozorka - słabo widać, ale był to żuk gnojowy :)

Jak się takich kilka dobierze to mogą opędzlować całkiem sporego grzyba.

od gru.2005

9. Ozorek dębowy tak znika?

to prawda - z moich obserwacji ozorków w Rogalinie k/ Poznania wynika że żuk gnojarz wcina ozorki aż miło - fotki zamieszczę jak je troche obrobię - wcina i młode i te w stanie rozkładu

od gru.2005

10. Ozorek dębowy tak znika?

i juz dodaję fotki z Rogalina

r1

żuk gnojarz na maluchu

r2

oraz żuk gnojarz na rozwiniętym owocniku

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji