bio-forum.pl

oliwkowe z kępy osik (Russula clavipes)

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #8↓8
GRej298477

od paź.2007

1. oliwkowe z kępy osik (Russula clavipes)

7. 08. 2016 śródleśna kępa osik nad sztucznym stawem, od jednej strony bór sosnowy.

Zapach rybny, smak łagodny, wysyp prawie biały ( jasnokremowy), coś jak b z tabelki.

1
2
3
4
5

"Normalnie" to uznał bym je za ten sam gatunek co tu, choć siedlisko trochę inne [bf#586111] organoleptyka ta sama :)

od lis.2008

2. oliwkowe z kępy osik (Russula clavipes)
14.sie.16 23:47
ala mikołaj "wink"

A co się stało z tym z drugiego wątku? Dotrze do mnie, czy zginął bez wieści?: D

od paź.2007

3. oliwkowe z kępy osik (Russula clavipes)

Jak do tej pory, to nie udało się pobrać owocników z tamtego miejsca.

od lis.2008

4. oliwkowe z kępy osik (Russula clavipes)
30.mar.17 23:46
ala mikołaj "wink"

Russula clavipes Velen. (=Russula elaeodes Bres.)

od paź.2007

5. oliwkowe z kępy osik (Russula clavipes)

Wielkie dzięki za rozpracowanie kolejnego gagatka:-)

Tylko z tą systematyką znów jest problem. Catalogue of Life podaje, że Russula elaeodes (Bres.) Romagn. ex Bon, 1983 to synonim Russula pseudo-olivascens Kärcher, 2002 lub jako Russula elaeodes sensu auct.; fide Checklist of Basidiomycota of Great Britain and Ireland (2005) błędna nazwa Russula clavipes Velen.

Na liście małostanowiskowej widnieje Russula elaeodes, ale, jak w tym kabarecie, ale w jakim sensie?;-)

od paź.2009

6. oliwkowe z kępy osik (Russula clavipes)

Widzę Jacku że nie tylko ja mam z tym problem, od wczoraj na ten temat piszę z Alą.

od lis.2008

7. oliwkowe z kępy osik (Russula clavipes)
31.mar.17 19:07
ala mikołaj "wink"

Fakt, dużo zamieszania z tym taksonem, ale myślę, że można tutaj powołać się na prace Slavomira Adamcika, który stwierdza, że zarówno R. elaeodes jak i R. pseudoolivascens to synonimy R. clavipes (tych epitetów jest oczywiście więcej, ale bez sięgania do źródeł nie wymienię, bo nie pamiętam, a teraz nie bardzo mam czas). W przypadku R. pseudoolivascens Kärcher (2002) - Mycobank podaje ten gat. jako niezależny, ale póki co nie dotarłam do innych danych które by to potwierdziły, natomiast w GenBanku znalazłam jedyny rekord gdzie jest on wymieniony jako synonim R. clavipes (również S. Adamcik /m. in./).

ncbi.nlm.nih.gov

od lis.2008

8. oliwkowe z kępy osik (Russula clavipes)
31.mar.17 19:17
ala mikołaj "wink"

Do poczytania/ pooglądania (R. pseudoolivascens):

dgfm-ev.de

haha, szukając Adamcika natknęłam się na nasze bio-forum (zapomniałam o nim /tym gołąbku/, a bywa, że nie przeszukuję swoich oznaczeń, tu mi google przypomniało):

[bf#794672]

to szukana praca na temat R. clavipes:

repository.naturalis.nl

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji