bio-forum.pl

Russula MG/2015.10.02/02 (Russula clavipes Velen.)

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #5↓5

od maj.2009

1. Russula MG/2015.10.02/02 (Russula clavipes Velen.)
18.paź.15 18:06
Mirosław Gryc "mirek63"

Brzeg zbiornika wodnego; olcha, świerk, brzoza.

Śmierdziel okropny, całe mieszkanie mi zasmrodził podczas suszenia, na surowo nic nie czułem.

Sama przekonasz się jak strunę otworzysz:- ((

od lis.2008

2. Russula MG/2015.10.02/02 (Russula clavipes Velen.)
20.maj.16 17:08
ala mikołaj "wink"

Russula clavipes Velen.

syn. Russula xerampelina var. elaeodes Bres.

Bardzo mnie ten okaz ucieszył :)

Trochę trzeba było się przy nim nagimnastykować i skonfrontować wyniki obserwacji z literaturą (co lubię), bo choć do wyboru były dwa taksony, ten i R. cicatricata, to i tak miałam wątpliwości, np. co wysokości kolców/ brodawek, bo u mnie są znacznie niższe niż np. u Romagnesiego (jako R. elaeodes).

Bardzo dobrze ten gatunek został opisany w publikacji Slavomíra Adamčíka: Studies on Russula clavipes and related taxa section Xerampelinae with olivaceus pileus. Persoonia Vol. 18, Part 3, 393-409 (2004).

Blaszka - cheilocystydy bardzo liczne, z długim wyrostkiem, pleurocystydy przeważnie wrzecionowate, w SV bez reakcji

Skórka - dermatocystydy bardzo liczne, rozpoznawalne głównie po obecności drobnej ziarnistości w formie rozsianych 'kupek', rozmaite w kształcie, niektóre cylindryczne 1-3x septowane, inne maczugowate, nierównomiernie rozszerzone, włoski (elementy terminalne) rozgałęzione, septowane, nieco szydłowate, trochę powyginane, w niektórych miejscach wyraźnie rozdęte, bez reakcji w SV.

i trochę większy kadr z nadzieją, że obraz będzie bardziej wyrazisty

Zarodniki

Ornamentacja:

(0. 5) 0. 6 - 0. 8 (0. 9) µm

N = 25

Me = 0. 7 µm

od mar.2010

3. Russula MG/2015.10.02/02 (Russula clavipes Velen.)

No ale nie napisałaś, czy Ci mieszkanie zasmrodził;-)

Jak zwykle się zachwycam:-D

od lip.2004

4. Russula MG/2015.10.02/02 (Russula clavipes Velen.)

"... Jak zwykle się zachwycam:-D"

Ja na dokładkę podziwiam:-)

od lis.2008

5. Russula MG/2015.10.02/02 (Russula clavipes Velen.)
20.maj.16 22:07
ala mikołaj "wink"

Ach, no tak, po otwarciu struny faktycznie zajechało. Jak leżał na talerzyku preparacyjnym to w ogóle nie było go czuć, ale wiecie co? ja już te gołąbkowe 'zapachy' normalnie polubiłam: D

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji