bio-forum.pl

Boletus

bez logowania - można przeglądać
GRej193126

od paź.2006

1. Boletus
2.wrz.11 09:09
Anna Hreczka "AHa"

Ponieważ grzyb jest nowy, a dodany do starego wątku, postanowiłam utworzyć aktualny temat nie zaginiony w otchłani forum:-) [bf#267626]

od paź.2006

2. Boletus
8.wrz.11 21:24
Anna Hreczka "AHa"

Widzę, że pomysłów brak. W takim razie jak się zapatrujecie na Boletusa fechtneri? Dodam, że smak łagodny, a powierzchnia kapelusza delikatnie ścieralna.

od mar.2010

3. Boletus

Boletusa fechtneri

od maj.2006

Moim zdaniem to nie jest B. fechtneri. B. fechtneri ma smukły trzon, dołem czerwony i szary kapelusz. Ogólnie też nie jest taki pogięty.

od paź.2006

5. Boletus
10.wrz.11 22:26
Anna Hreczka "AHa"

Hm, z tym pogięciem - susza mogła mu zaszkodzić. Czytając ten opis f2.grzyby.pl cechy tu wymienione w większości mu odpowiadają. Jedyne co może stwarzać wątpliwość, to brak czerwonego trzonu dołem tak w jednym, jak i w drugim przypadku. Ale - jeden jest za młody, a drugi za dojrzały pewnie. No i problem, bo w odstępie dwóch lat, wyrosło tylko po jednym owocniku. Przynajmniej tyle zaobserwowałam.

od maj.2006

[bf#133897]

wątek z moim zdjęciem B. fechtneri.

od maj.2006

Patrząc na zdjęcia i Twoje opisy w zalinkowanym wątku, jak dobrze zrozumiałem szybko siniał? Bo ten, którego znalazłem w Pieninach siniał stopniowo powoli.

od maj.2006

Patrząc na zdjęcia i Twoje opisy w zalinkowanym wątku, jak dobrze zrozumiałem szybko siniał? Bo ten, którego znalazłem w Pieninach siniał stopniowo powoli.

od paź.2006

9. Boletus
12.wrz.11 17:20
Anna Hreczka "AHa"

Zarówno pierwszy, jak i drugi okaz siniały dość szybko, z tym że tego dojrzałego siniały tylko rurki.

od paź.2006

10. Boletus
18.wrz.11 20:28
Anna Hreczka "AHa"

[bf#267626] Jeszcze jeden owocnik mi sie przydarzył:-)

od paź.2006

11. Boletus
13.paź.11 23:51
Anna Hreczka "AHa"
Boletus pseudoregius
Boletus pseudoregius
Boletus pseudoregius
Boletus pseudoregius
Boletus pseudoregius
Boletus pseudoregius

Wyjaśniła się sprawa mojego borowika. Pan Marek Halama po obserwacji mikroskopowej tak się wypowiedział [za zgodą MH]: "właśnie skończyłem analizować zestaw wykonanych zdjęć określonych cech mikroskopowych. Kształt i wymiary zarodników, kaulocystyd oraz elementów skórki kapelusza w pełni odpowiadają Boletus pseudoregius. Uwzględniając równocześnie najnowsze Pani zdjęcia oraz przekazane szczegółowe informacje dotyczące zabarwienia owocnika oraz informacje na temat charakteru zaistniałych przebarwień miąższu i rurek, jestem przekonany, że odnalazła Pani 1 w Polsce stanowisko tego gatunku.:-) Gratuluję!!!" - To wypowiedź mailowa z 21. 09. 2011, a dziś, po konsultacji z P. Borisem Assyovem, otrzymałam taką oto odpowiedź: "Napisałem więc maila do innego specjalisty od borowików, mianowicie p. Borisa Assyova. Tak się składa, że osoba ta specjalizuje się w sekcji Appendiculati. Dzisiaj dostałem wiadomość potwierdzającą właściwe oznaczenie B. pseudoregius. Okazuje się, że zebrane przez Panią okazy stanowią rzadko spotykaną formę przejściową między B. pseudoregius a B. fechtneri. Mając jednak na uwadze odnotowaną wielkość zarodników, kształt cheilocystyd oraz intensywność różowej barwy w zabarwieniu kap., Assysow skłania się za B. pseudoregius." Dziękuję Panu Markowi Halamie za ogromną pomoc w rozwiązaniu nurtującej mnie borowikowej zagadki i wyrażenie zgody na zacytowanie jego wypowiedzi oraz wykorzystanie zdjęć mikroskopowych cech borowika:-) Teraz mogę się tylko cieszyć z tak szczególnego znaleziska:-))))

Do kompletu jeszcze zdjęcia cech mikro borowika wykonane przez P. Marka Halamę

od lis.2006

Ten nieznany mi zupełnie borowik podejrzewam, że jest wskaźnikiem ciekawego ekosystemu. Wypadałoby to miejsce opisać i trwale zachować.

Pozostaje się cieszyć, że Polska mykoflora jest wciąż niezbadana, ciekawie różnorodna i że nadal wśród grzybów wielkoowocnikowych znajdzie się gatunek, który czeka na swego odkrywcę.

Oczywiście, gratulacje z bardzo ciekawego znaleziska!

od paź.2007

13. Boletus
14.paź.11 07:04
Jacek Nowicki "gonzo_bf"

Super sprawa. Gratuluję Aniu :)

od sty.2007

14. Boletus

Brawo i gratulacje!:-)))

od sie.2006

Aniu, brawo. Szczególne słowa uznania należą Ci się za cierpliwośc:-))

od maj.2006

16. Boletus

Moje gratulacje. Te Twoje grzyby przypominają mi coś co znalazłem w Pieninach, może kiedyś uda mi się odnaleźć je ponownie i porównać.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji