bio-forum.pl

Szybkosiniejący Boletus sp.

bez logowania - można przeglądać
GRej83365

od lis.2006

1. Szybkosiniejący Boletus sp.
001 Boletus fechtneri = Boletus appendiculatus ssp. pallescens - borowik złotobrązowy podgat. popielaty
002 Boletus fechtneri = Boletus appendiculatus ssp. pallescens - borowik złotobrązowy podgat. popielaty
003 Boletus fechtneri = Boletus appendiculatus ssp. pallescens - borowik złotobrązowy podgat. popielaty
004 Boletus fechtneri = Boletus appendiculatus ssp. pallescens - borowik złotobrązowy podgat. popielaty

Wrześniowe jeszcze znalezisko z lasu grabowo-sosnowego.

005 Boletus fechtneri = Boletus appendiculatus ssp. pallescens - borowik złotobrązowy podgat. popielaty
006 Boletus fechtneri = Boletus appendiculatus ssp. pallescens - borowik złotobrązowy podgat. popielaty
007 Boletus fechtneri = Boletus appendiculatus ssp. pallescens - borowik złotobrązowy podgat. popielaty
008 Boletus fechtneri = Boletus appendiculatus ssp. pallescens - borowik złotobrązowy podgat. popielaty

Średnica kapeluszy: 13 i 8 cm

009 Boletus fechtneri = Boletus appendiculatus ssp. pallescens - borowik złotobrązowy podgat. popielaty
010 Boletus fechtneri = Boletus appendiculatus ssp. pallescens - borowik złotobrązowy podgat. popielaty

Pory po kilku sekundach od ucisku sinieją

011 Boletus fechtneri = Boletus appendiculatus ssp. pallescens - borowik złotobrązowy podgat. popielaty
012 Boletus fechtneri = Boletus appendiculatus ssp. pallescens - borowik złotobrązowy podgat. popielaty
013 Boletus fechtneri = Boletus appendiculatus ssp. pallescens - borowik złotobrązowy podgat. popielaty

Przekrój po minucie

Wysyłam do oznaczenia, gdyż po prostu sobie z nim nie radzę. Znalazłem go po raz pierwszy i dysponuję suszkiem.

Za każdą podpowiedź i nakierowanie z góry dziękuję:-)

(wypowiedź edytowana przez Grzybiorz 03. listopada. 2007)

użytkownik obecnie bez konta na forum

2. Szybkosiniejący Boletus sp.
1.lis.07 23:16
Jarosław Włodarczyk ("tyrystor")

Wygląda mi to na boletus fechtneri

od maj.2006

3. Szybkosiniejący Boletus sp.

Poszukaj i poczytaj o Boletus fechtneri, może to on

od lis.2006

4. Szybkosiniejący Boletus sp.

Chyba macie rację

W kluczu Marka czytam:

cytat:

B. fechtneri

t. cytrynowożółty, w części środkowej karminowy; k. srebrzystoszary, z wiekiem ciemnieje; miejsca uciśnięte brązowieją; miąższ żółty, +-siniejący

Info z grzyby.pl

Tylko ten brak karminowego koloru w środkowej części trzonu. Niestety ta infomacja została pochłonięta przez żołądek ślimaka.

Boletus fechtneri - czerwony ślad na trzonie

Znalazłem w swoich fotkach tylko taki czerwony ślad

Chyba można go uznać za oznaczony. Tak?

od maj.2006

5. Szybkosiniejący Boletus sp.

Wg Wojewody (2003) aktualna nazwa: Boletus appendiculatus ssp. pallescens

był znaleziony w w Pienińskim PN (Gumińska 1967, 1969).

Habitat: Las liściasty i mieszany Dentario glandulosae-Fagetum z jodłą, bukiem i świerkiem, na wapiennej glebie pod bukiem, sierpień-październik.

od lis.2006

6. Szybkosiniejący Boletus sp.

Dzięki:-)

Fotka do porównania

pilzfotopage.de

Gleba wapienna się zgadza. Reszta w sumie też.

Jeszcze obejrzałem swój zapis wideo: smaku jest łagodny.

Przy okazji znalazłem polską nazwę:

Borowik złotobrązowy podgat. popielaty

I chyba nie ma co się już rozwodzić. Bo to właśnie ten borowik. Jutro go zgłaszam:-)

od paź.2005

7. Szybkosiniejący Boletus sp.

Jesteście specami. Mnie zaś zaskoczyło, że nie znam wszystkich borowików i zaczynam się ich bać. Nie napisaliście tutaj, czy to grzyb jadalny. Ja nie odróżniłbym go od prawdziwka i może zdziwiłoby mnie to sinienie, ale znów zaliczyłbym go do podgrzybków. Kolory kapeluszy u tych samych grzybów w różnych warunkach są inne. Przypuszczalnie nigdy nie wdziałem tego borowika i nie zobacze - przynajmniej u nas. Jednak informacje typu - jadalny, niejadalny, trujący - byłyby tutaj wskazane, chociażby na wzgląd mojej siwej i półłysej głowy.:-)

od lis.2006

8. Szybkosiniejący Boletus sp.

Rysiu, jedyną wzmiankę o jego jadalności (z ang. edible = jadalny) znalazłem tu:

fungoceva.it

Poza tym jego bliski krewniak także uchodzi za równie dobrego

grzyby.pl

Choć nie testowałem go na sobie (poza próbą na surowo: smak łagodny), to jedno mogę obiecać, w przyszłym roku się odważę. Oczywiście dam o tym znać jak tylko go znajdę.

Poza tym, pospolity to on nie jest. W swoim życiu znalazłem jedynie dwa owocniki. Borowik ten ma status E na "czerwonej".

Dodam, że do koszyka wolałem wrzucać masowo rosnące w pobliżu tradycyjne borowiki szlachetne i lejkowce dęte (ten wrześniowy wysyp!)

Zamieszczam jeszcze kilka linków przedstawiających tego borowika:

micologia.net

nahuby.sk

nahuby.sk

Sprawdziłem na koniec bieżącą nazwę:

indexfungorum.org

(wypowiedź edytowana przez Grzybiorz 03. listopada. 2007)

od paź.2007

9. Szybkosiniejący Boletus sp.

dzięki, dzięki, dzięki! Już wiem, jaki to borowikowaty może przebarwić się w niecałą minutę po przekrojeniu na kolory od morskiego-niebieskiego po czystogranatowy!

Mój rósł na suchym terenie, był "trochę podsuszony" i efekt był po prostu porażający, wszyscy mówili, że po raz pierwszy w życiu widzą coś takiego!

od lis.2006

10. Szybkosiniejący Boletus sp.

Wiedziałem, że wątek się przyda. Paula w Twoich okolicach szanse znalezienia tego borowika oceniam jako bardzo duże, pomimo rzadkości grzybka. Już mniej/więcej wytypowałem miejsce gdzie bym go u Ciebie szukał:-)))

od paź.2007

11. Szybkosiniejący Boletus sp.

Rzadki, mówisz... A ja doskonale wiem, gdzie go znalazłam! Zapamiętałam numer słupka drogowego - sto metrów od słupka w głąb lasku i jest!:-)))

od paź.2007

12. Szybkosiniejący Boletus sp.

... poczekamy do przyszłego roku, zobaczymy, co wyrośnie.

od lis.2006

13. Szybkosiniejący Boletus sp.

:-)

od lis.2006

14. Szybkosiniejący Boletus sp.

Polski odpowiednik dla Boletus fechtneri to borowik blednący

O tym tutaj:

[bf#2538]

Inną polską nazwę: Borowik złotobrązowy podgat. popielaty

znalazłem tutaj:

przyroda.katowice.pl

od maj.2006

15. Szybkosiniejący Boletus sp.

Marcinie, parę tygodni temu w Pieninach znalazłem wzorcowy Boletus fechtneri Vel. Dlatego dziś mogę powiedzieć, że ten którego wyżej prezentujesz to raczej Boletus appendiculatus, na pewno nie jest to B. fechtneri Vel.

Po pierwsze - jakakolwiek obecność siateczki na trzonie,

po drugie - brak czerwonawego koloru w dolnej części trzonu,

po trzecie - trzon zgrubiały dołem,

Nawiasem mówiąc, ten którego zgłosiłem do bazy w zeszłym roku też nie był B. fechtneri a raczej B. appendiculatus cf., co uświadomił mi Marek Snowarski.

Poniżej wzorcowy Boletus fechtneri Vel. = Boletus appendiculatus ssp. pallescens

od lis.2006

16. Szybkosiniejący Boletus sp.

Dzięki za wyjaśnienie.

Również zostałem uświadomiony przez Marka i także skłaniam się ku B. appendiculatus.

Swoje ewentualne wątpliwości rozwieję jak tylko będę miał okazję spotkać owocniki nie budzących żadnych zastrzeżeń.

Prośba do moderatora o korektę w zgłoszeniu.

Gratuluję odnalezienia B. fechteri w Polsce!

od lis.2006

17. Szybkosiniejący Boletus sp.

Bogatszy w wiedzę myślę, że zgłoszony przez mnie w 2007 r. Boletus calopus ID: 75175

[bf#56306]

najprawdopodobniej okaże się borowikiem blednącym;-)

Żółtoporego miałem przyjemność spotkać w tym roku.

od maj.2006

18. Szybkosiniejący Boletus sp.

Też sądzę że może to być B. appendiculatus

od lis.2006

19. Szybkosiniejący Boletus sp.

Piotrze, dwa pytania.

1. Czy masz pewność, że Twój wzorcowy B. fechneri nie jest zwykłym podgrzybkiem złotawym?

2. Czy powinienem przyjąć, że karminowe zabarwienie i żółta siatka na fotografiach

[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 404\ Not\ Found]

[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 404\ Not\ Found]

mogą być cechami B. appendiculatus?

od maj.2006

20. Szybkosiniejący Boletus sp.

1. Tak, mam pewność.

2. Nie wiem czy można takie założenia przyjąć, ale wiem że na pewno obecność siateczki wyklucza B. fechtnerii, a pozostałe cechy jak kolor kapelusza, przebarwienia ogólne kształty przemawiają za B. appendiculatus.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji