bio-forum.pl

Blaszkowe z mchów?

bez logowania - można przeglądać
GRej231009

od maj.2009

1. Blaszkowe z mchów?

Pierwszy masowy wysyp blaszkowych. Piaszczyste nieużytki z rzadka porośnięte sosenkami, wśród nich gęste mchy a w nich maluchy, średnio do 1cm średnicy.

Rosły raczej bezpośrednio na ziemi.

od gru.2003

2. Blaszkowe z mchów?

Może niemowlaki Psilocybe montana-łysiczka czarnobrązowa (górska)

od lis.2005

3. Blaszkowe z mchów?

Bardzo podobne, ale P. montana ma więcej brązu w skórce kapelusza... Ponadto ten grzybek wybiera bardziej miejsca piaszczyste z niewielką ilością trawy i mchu i dość dobrze nasłonecznione. Takie spotykam u siebie, ale nie będę kruszył kopii... możesz mieć rację

od lis.2005

4. Blaszkowe z mchów?
psilocibe montana

od maj.2009

5. Blaszkowe z mchów?

Marku, jak zapewne zauważyłeś, moje zdjęcia są nieco przeżółcone.

Siedlisko pasuje do Twego opisu jak najbardziej:-)

od lis.2005

6. Blaszkowe z mchów?

To może być on... pisałeś o gęstych mchach. To mnie trochę zmyliło...

od maj.2009

7. Blaszkowe z mchów?

Faktycznie wyraziłem się niezbyt precyzyjnie. Miejsce porośnięte różnymi mchami i do tego dość gęsto. Przedstawiłem je w wątku:

[bf#327785]

Grzybki jednak wybrały miejsca gdzie były one dość niskie i rzadsze.

Wśród nich było kilka starszych i podsuszonych. Ich kapelusze zdecydowanie były jaśniejsze (patrz pierwsze zdjęcie). Czy ten gatunek tak się zachowuje w przedstawionej sytuacji?

Zapomniałem wspomnieć. Dziś w nocy,- przymrozek a po nim intensywne słońce.

od maj.2009

8. Blaszkowe z mchów?

Po przejrzeniu materiału doszedłem do wniosku że, niestety bedę musiał udać się na miejsce jeszcze raz, jak grzybki nieco podrosną.

Chociaż w Atlasie Marka pisze o blaszkach "przyrośnięte do krótko zbiegających." to jednak wydaje mi sie nieco podejrzane aby w jednym stanowisku wystąpiły aż tak duże rozbieżności.

Spójrzcie na sposób przyrośnięcia blaszek na owocniku przedstawionym na zdjęciu drugim i ostatnim???

Wszystkie fotografowane owocniki rosły w grupie na powierzchni mniejszej niż 1 m. kw. w tej samej kępie mchu. Czy rzeczywiście takie zróżnicowanie w przypadku tego gatunku, to normalne?

od wrz.2005

9. Blaszkowe z mchów?

Podeślij proszę dane do etykiety.

od maj.2009

10. Blaszkowe z mchów?

Błazeju nie bardzo rozumiem?

O ile sobie dobrze przypominam to wysłałem dwa opakowania.

Oddzielnie grzybki z tego wątku i oddzielnie z wątku bliźniaczego:

[bf#328405]

Czy Twoja odpowiedź oznacza, że w kopercie z tego wątku były dwa gatunki czy też jeden?

Bo rozumiem, że w drugiej były tylko Psilocybe micropora.

Druga przesyłka już opisana, bo poszło zgłoszenie, podaję więc dane stanowiska grzybów z tego wątku:

- 300-400 metrów na południe od miejscowości Ogrodniczki.

- woj. podlaskie

- gm. Supraśl

Siedlisko:

z rzadka porośnięte sosenkami nieużytki rolne.

Oczywiście rosły na ziemi i nieco dziwi mnie fakt, że to coś z rodzaju szyszkówek, ale mogły być szyszki zagrzebane w ziemi, szczególnie jeśli chodzi o owocniki przedstawione na dwóch pierwszych fotkach.

Dawno to było, ale tak na 99% to rosły w dwóch miejscach, oddalonych od siebie o około 10-15 metrów i ta paczka zawierała prawdopodobnie owocniki właśnie z tych dwóch miejsc. Uznałem je za te same chociaż blaszki budziły moje wątpliwości. U jednych przyrośnięte a u drugich znacznie zbiegające.

Pierwsza grupka była nieliczna (2-3 owocniki) druga natomiast, coś około kilkudziesięciu grzybków "porozrzucanych luźno" w mchu.

od wrz.2005

11. Blaszkowe z mchów?

Chodziło mi tylko o te z tego wątku - były wymieszane 2 gatunki. Szyszkówki tylko 1 sztuka.

Tak, w drugiej tylko P. micropora.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji