bio-forum.pl

Psilocybe montana-łysiczka czarnobrązowa ?

bez logowania - można przeglądać
GRej163466

od maj.2009

1. Psilocybe montana-łysiczka czarnobrązowa ?

Wczorajszy, tragiczny dzień nie nastrajał optymistycznie.

Dziesięć godzin spędzonych w pracy i w zasadzie jeden tylko temat. Po powrocie do domu znów to samo, aż już człowiek w końcu nie da rady nawet pozbierać myśli.

W takiej sytuacji nawet nie przeszkadza ponure, pochmurne niebo i te kilka kropel które co jakiś czas spadały z niego. Wsiadłem na rower i w teren, a myśli tylko o "TYM" i tak nadal podążały za mną.

Mimo wszystko przejażdżka przyniosła odrobinę rozluźnienia a znalezione grzybki wniosły chociaż trochę radości do tego ponurego dnia.

Na początek przedstawię grzybka który nieco skomplikuje już utworzony wątek:

[bf#328019]

Ponownie znalazłem grzybka podobnego jak w powyższym wątku a którego typowałbym właśnie jako: Psilocybe montana-łysiczka czarnobrązowa (górska).

Ponieważ różnice pomiędzy, teraz znalezionym a tym z w/w wątku są dość duże, znów powstaje pytanie:- czym jest ten pierwszy. Przyznacie chyba że, cechy przedstawianego teraz, bez wątpienia, o wiele bardziej pasują do ł. czarnobrązowej?

Oto i on:

Skraj lasu, miejsce piaszczyste, dobrze nasłonecznione, wśród mchów.

Cholernie jestem ciekaw co słychać w tym pierwszym stanowisku ale jak na razie brak czasu. Czyżby tak duże różnice w wyglądzie w obrębie jednego gatunku?

od lis.2005

2. Psilocybe montana-łysiczka czarnobrązowa ?
11.kwi.10 08:55
Marek Ciszewski "grant"

Rzeczywiście wbiłeś klina. Pierwsze znalezione przeze mnie kilka lat temu Psilocibe montana oznaczał mi Andreas Gminder - nasz forumowy przyjaciel z Niemiec. Widuję tego urokliwego grzybka bardzo często wychodząc z moim Foxem na spacer. Mam bardzo niedaleko - to po drugiej stronie Pilicy na wysokości rezerwatu Niebieskie Źródła. Może to śmiesznie zabrzmi, ale ilekroć tam przechodzę, to po prostu mówię "cześć grzybki".

Chcę tu podkreślić, że mam z ni dość dobre opatrzenie.

I tutaj ciśnie się Twoje pytanie: "Czyżby tak duże różnice w wyglądzie w obrębie jednego gatunku?"... tutaj wymiękam - znam je tylko ze swojego terenu.

Może to zależy od podłoża? - rejon, gdzie mieszkam to bogate pokłady wapienne. Warto tu przypomnieć słynne Wapienniki Piotrkowskie...

od maj.2009

3. Psilocybe montana-łysiczka czarnobrązowa ?

Serdecznie dziękuję i z nadzieją czekam, może jeszcze ktoś zabierze głos w sprawie tego grzybka:-)

od wrz.2005

4. Psilocybe montana-łysiczka czarnobrązowa ?

To Ps. micropora.

Zmiany w GREJ-u wprowadziłem.

od maj.2009

5. Psilocybe montana-łysiczka czarnobrązowa ?

Serdecznie dziękuję za oznaczenie:-)

A czy to nie jest przypadkiem gatunek nowy w Polsce?

Brak w bazie po 2000 roku.

Znalazłem tylko wzmiankę, że znany z Holandii i Szwecji (jedno stanowisko).

od maj.2009

6. Psilocybe montana-łysiczka czarnobrązowa ?

Błażeju! - pytanie w sprawie formalnej.

Ostatnio moje oznaczone Psilocybe micropora wprowadzasz do GREJ-a jako Psilocybe micropora cf.

Czy to również dotyczy tego znaleziska: GREJ ID: 163466?

A jakbyś jeszcze dodał słówko na temat przyczyny takiego oznaczenia:-))

(wypowiedź edytowana przez mirek63 10. sierpnia. 2015)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji