bio-forum.pl

Lachnum? impudicum??

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Lachnum? impudicum??
31.sty.10 22:26
Grażyna Domian
Lachnum
Lachnum2
Lachnum3
Lachnum4
Lachnum5
Lachnum6
Lachnum7
Lachnum8
Lachnum9

Wiem Pimpuś, że nie lubisz Lachnum, chociaż może po ostatnim ciekawym spotkaniu z nimi zmieniłeś zdanie? Bo ja dziś znalazłam chyba kolejne stanowisko. Nie sposób było przejść obok niego nie wziąwszy kawałka tego bukowego (?) klocka:

Bardzo jestem ciekawa czy to jest ten sam gatunek co na dębowej ławce? Dziś byłam kilka kilometrów dalej...

od sie.2002

2. Lachnum? impudicum??
31.sty.10 22:31
Piotr Perz "pimpek"

Ło jezusicku..... Lachnum........ Zdania nie zmieniłem. Ale zauważ, że 16-01 też miałaś L. impudicum na Fagus. Dołącz do przesyłki, a co szkodzi sprawdzić?

od lip.2005

3. Lachnum? impudicum??
31.sty.10 22:53
Grażyna Domian

Tak, pamiętam że to było to samo :) a po cichu marzę o jakimś innym gatunku tym razem;)

od sie.2002

4. Lachnum? impudicum??
5.lut.10 10:29
Piotr Perz "pimpek"

Do zmikroskopowania Lachnum się jescze nie zmobilizowałem, ale na jednym drewienku była

1

Protounguicularia transiens (Höhn.) Huhtinen (2008)

porównaj: [bf#314398]

znamy ją już od Ciebie: [bf#232515]

od lip.2005

5. Lachnum? impudicum??
5.lut.10 22:32
Grażyna Domian

Ooooo :) Mignęło mi coś takiego podczas oglądania drewienka ale myślałam, że to jakieś "zmęczone" Lachnum;) Bardzo Ci dziękuję za oznaczenie :))

od sie.2002

6. Lachnum? impudicum??
5.lut.10 23:53
Piotr Perz "pimpek"

Ten Lachnum za długo trzymałem i nie nadaje się już do dobrego mikroskopowania. Wychodzi mi na dzisiaj, że jest to Lachnum elatius P. Karst. = Dasyscyphus elatior (P. Karst.) Sacc. (1889).

Ale chciałbym go mimo wszystko dostać raz jeszcze.

Znalazłem jeszcze dodatkowo na kawałeczku drewna z tymi Lachnum jakąś ładną Mollisia. Będę ją oznaczał jutro i na pewno o niej coś napiszę.

od sie.2002

7. Lachnum? impudicum??
5.lut.10 23:59
Piotr Perz "pimpek"

Ach, zerknę jeszcze jutro najpierw na kilka owocników Lachnum, które wyglądają makroskopowo całkiem dobrze. Może tam worki zachowały się w dobrym stanie? Ale nowy zbiór i tak mile widziany;-) I tym razem, nawet jakby na drewienkach było stado innych grzybków - zacznę od Lachnum :)

od lip.2005

8. Lachnum? impudicum??
6.lut.10 00:15
Grażyna Domian

:) Pimpuś - masz to jak w banku (przed kryzysem;) Postaram się tam jutro lub pojutrze dotrzeć :) ale powinieneś być przygotowany na konsekwencje (czyt. stado innych grzybków;) bo jest bardzo mało prawdopodobne aby ta wyprawa (pomimo niezwykle w naszym rejonie obfitego śniegu) skończyła się tylko na Lachnum;)

od lip.2005

9. Lachnum? impudicum??
6.lut.10 23:52
Grażyna Domian
lachnum

Pozyskałam dziś świeże owocniki:

Mollisia obok Lachnum
Mollisia obok Lachnum2
Mollisia obok Lachnum3

Obok Lachnum znalazłam również Mollisia. Rosły zarówno na gołym drewnie, jak i na czarnych rozpostartych grzybach kojarzących mi się z Diatrype stigma:

Wydaje mi się (czuję;), że to są dwa różne gatunki.

od sie.2002

10. Lachnum? impudicum??
7.lut.10 00:02
Piotr Perz "pimpek"

Namocz oba kawałki gałęzi, wpakuj na noc do woreczka i rano obie Mollisia będą w identycznym stopniu nawodnione i wówczas sprawdź, czy się różnią makroskopowo.

od lip.2005

11. Lachnum? impudicum??
7.lut.10 12:44
Grażyna Domian

Obie Mollisia rosną na tym samym kawałku drewna odciętym od kloca z Lachnum. Warunki mają więc jednakowe. Jak radziłeś, namoczyłam ten kawałek drewna i w woreczku trzymałam w lodówce do teraz. Grzybki wyglądają dziś tak:

Mollisia na drewnie

- na gołym drewnie:

Mollisia na Diatrype

- na "Diatrype":

od sie.2002

12. Lachnum? impudicum??
7.lut.10 12:53
Piotr Perz "pimpek"

no tak, wyglądają inaczej. Ciekawe, czy są różnym gatunkiem, u Mollisia nigdy nic nie wiadomo;)

od lip.2005

13. Lachnum? impudicum??
7.lut.10 12:56
Grażyna Domian

Ja to czuję;)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji