bio-forum.pl

Szklanoguziczka (?) na Bk

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Szklanoguziczka (?) na Bk
31.sty.10 20:18
Grażyna Domian
Hyalorbilia
Hyalorbilia2
Hyalorbilia3

Ciężko się teraz chodzi po Puszczy;) Człowiek przejdzie 1km a czuje się jakby przeszedł 10;) Ciężko też cokolwiek ciekawego znaleźć - może więc dlatego koncentruję się na świecie prawie mikro, tym bardziej, że to takie ładne pod mikroskopem :) Ułamałam kawałek sterczącego z ziemi patyka i... dopiero w domu zobaczyłam... w końcu coś innego niż Mollisia, Merismodes czy czerwone galaretki;)

Czy to jest Hyalorbilia?

od sie.2002

2. Szklanoguziczka (?) na Bk
31.sty.10 21:09
Piotr Perz "pimpek"

Hej,

Nie, nie będzie to Hyalorbilia. To może być na przykład Pseudohelotium ale też bardzo przypomina porost z rodzaju Dimerella. Czuję jednak to pierwsze co mnie bardzo cieszy i liczę na przesyłkę.

Przegapiłem w roku 2009 jeden gatunek z tego rodzaju, zły jestem strasznie, ale wiem gdzie rósł i poczekam sobie :)))

od lip.2005

3. Szklanoguziczka (?) na Bk
31.sty.10 21:33
Grażyna Domian

Mnie również to bardzo cieszy :) W marcu ubiegłego roku znalazłeś Pseudohelotium pineti w Puszczy ale tamten rośnie chyba tylko na iglastych? Może tym razem to inny gatunek?

Oczywiście wyślę :)

od sie.2002

4. Szklanoguziczka (?) na Bk
31.sty.10 22:12
Piotr Perz "pimpek"

P. pineti występuje tylko na igłach tylko sosny. JEŚLI to jest P., to inny gatunek.

od sie.2002

5. Szklanoguziczka (?) na Bk
2.lut.10 17:49
Piotr Perz "pimpek"

Tak więc to nie jest Pseudohelotium. Jeszcze nie wiem co to jest, postaram się zdokumentować cechy mikro jeszcze dzisiaj.

Czyli ten grzybek rósł w pewnej wysokości nad poziomem gruntu i miał okresowo sucho?

od maj.2006

6. Szklanoguziczka (?) na Bk

Nie zapomnij Piotrze w poszukiwaniu odpowiedzi zajrzeć również do opisów porostów;)

od lip.2005

7. Szklanoguziczka (?) na Bk
2.lut.10 20:55
Grażyna Domian

Hm... patyk był wbity w śnieg i sterczał prawie pionowo co nasuwa podejrzenie, że spadł z drzewa w ciągu ostatniego miesiąca... Jeśli grzybki były na nim wcześniej, to w powietrzu miały okresowo sucho. Chyba jest mało prawdopodobne by wyrosły w czasie gdy patyk spoczywał już w śniegu... a może?

od sie.2002

8. Szklanoguziczka (?) na Bk
5.lut.10 00:16
Piotr Perz "pimpek"
1

Parorbiliopsis minuta Spooner & Dennis (1986)

od lip.2005

9. Szklanoguziczka (?) na Bk
5.lut.10 00:42
Grażyna Domian

Piękne są :)) Bardzo dziękuję Pimpuś :))

od sie.2002

10. Szklanoguziczka (?) na Bk
5.lut.10 10:25
Piotr Perz "pimpek"

Na tym samym patyczku znalazłem jeszcze Mollisia ligni (Desm.) P. Karst. (nie robiłem zdjęć) oraz

1

Protounguicularia transiens (Höhn.) Huhtinen (2008)

od lip.2005

11. Szklanoguziczka (?) na Bk
5.lut.10 23:13
Grażyna Domian

Ale fajnie :)) Kawałek zwykłego bukowego patyczka i tyle piękności :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji