Witajcie,
W dniach 2009-03-21 i 22 miałem przyjemność myszkować z Grażyną w Jej Puszczy Bukowej. Głównym celem, niestety w tym roku niezrealizowanym, było znalezienie Antinoa krieglsteineri, ale i tak wizywa była udana.
Oto lista znalezionych gatunków, którą później rozbuduję o zdjęcia:
Antinoa juniperinella (P. Karst.) Velen. (1934)
Ciboria amentacea (Balb.) Fuckel (1870)
Cryptodiscus rhopaloides Sacc. (1881)
Hyalorbilia berberidis (Velen.) Baral (2000)
Hyalorbilia inflatula (P. Karst.) Baral & G. Marson (2000)
Hyalorbilia resinae Baral (in. prep.)
Lachnellula occidentalis (G. G. Hahn & Ayers) Dharne
Mollisia cinerea (Batsch) P. Karst
Mollisia ligni (Desm.) P. Karst
Mollisia lividofusca (Fr.) Gillet (1879)
Orbilia coccinella (Sommerf.) P. Karst
Proliferodiscus pulveraceus (Alb. & Schwein.) Baral (1985)
Protounguicularia transiens (Höhn.) Huhtinen (2008)
Pseudohelotium pineti (Batsch) Fuckel (1870)
Sarcoscypha austriaca (O. Beck ex Sacc.) Boud. (1907)
Torrubiella sp.
Efektem naszej wyprawy będzie powstająca właśnie publikacja, gdyż na 16 znalezionych gatunków 11 jest nowych dla Puszczy, 5 (? 6) nie jest publikowana z terenu Polski, jak i również 3 (? 4) rodzaje sa dla Polski nowe.
Bardzo dziękuję Grażynie za przyjęcie a przede wszystkim za dwa dni, które mi poświęciła, a jak wiadomo nikt nie ma aż tyle wolnego czasu :) A jednak dziewczyna dała radę :)
pozdrawiam
Pimpek
Dodatkowo uzyskano czyste kultury:
Protounguicularia transiens (Höhn.) Huhtinen (2008)
Proliferodiscus pulveraceus (Alb. & Schwein.) Baral (1985)
które zostaną zdeponowane w CBS i umożliwią w przyszłości sekwencjonowanie DNA tych gatunków i umieszczenie ich w bazach danych.
Gratulacje - dla Ciebie i Grażyny!
Nie było mnie dwa dni, dlatego dopiero teraz odpisuję...
Gratulacje należą się Piotrowi, bo to on wypatrywał na niemal każdej napotkanej gałęzi, starej hubie czy pniaku tego czegoś, o czym przeciętny człowiek nawet nie wie, że istnieje;-)
Ja też Ci bardzo dziękuję Pimpuś bo dla mnie te dwa dni były niezmiernie pouczające, no i oczywiście sympatyczne:-) Pomijając już kwestię doświadczeń terenowych, po raz pierwszy miałam okazję zobaczyć jak to maleńkie "coś" można obrabiać pod mikroskopem i przekonać się na własne oczy, że jednak i z tego czegoś tyciteńkiego można jeszcze wykroić plasterek;-)
Serdecznie też dziękuję za listę nowych gatunków dla Puszczy:-)))
Choć nie bardzo rozumiem co przedstawiają te zdjęcia, to i tak Ci GRATULUJĘ:-)
krzyżowy link do Kącika Kultury: [bf#233576]
Noooooo, pełne zadowolenie 2 :)
Proliferodiscus pulveraceus (Alb. & Schwein.) Baral (1985) - nie dość, że kultury się udały, to jeszcze uzyskaliśmy anamorfę :) <happy>