bio-forum.pl

Opienki- czy i co z trzonow

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Opienki- czy i co z trzonow
30.paź.07 15:06
Bogusia Sawl ("bsawl")

Nazbieralo nam sie opienkow (jak sie okazuje :)).

Mam juz pomysly na kapelusze ale nie wiem czy trzony tez mozna jakos wykorzystac?

Poniewaz jestem gatunkiem, ktory nie lubi niczego marnowac;-) to sie zastanwaiam czy trzony nie nadalyby sie na zupe np? Albo na baze do zupy?

A moze sa inne mozliwosci ich wykorzystania?

Z gory dziekuje za wszelkie sugestie

B

od maj.2003
#0

2. Opienki- czy i co z trzonow
31.paź.07 07:12
Anna Kujawa "AniaK"

Marynuję z dość długimi fragmentami trzonów - szczególnie tą miodową w ścisłym ujęciu. Możesz trzony ususzyć i zmielić i dodać do bardziej aromatycznych zmielonych grzybów i stosować jako przyprawę do zup, sosów itp.. "duszonek".

Hm.. ja opieńki zbieram ścinając tylko kapelusze z krótkim fragmentem trzonu, więc nie zostaje za wiele odpadków.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Opienki- czy i co z trzonow
3.lis.07 23:10
Bogusia Sawl ("bsawl")

Bardzo dziekuje!

Nastepnym razem tak zrobie. :)

od kwi.2008
#0

4. Opienki- czy i co z trzonow

Mam dobry przepis na opieńki w pomidorach do sloikow na zimę świetne na zimno jak i na ciepło do obiadu i na pizze. Jezeli Panie zainteresowane mogę się podzielić przepisem. Choć do zbioru opieniek jeszcze ho ho.

od paź.2005
#0

5. Opienki- czy i co z trzonow

Bożenko, pisz ten przepis. Tutaj się nie zgubi a jak będzie napisany dokładnie, to może i mnie uda się zrobić takie opieńki:-)

od sie.2002
#0

6. Opienki- czy i co z trzonow
15.kwi.08 18:10
"pimpek"

Żeby było w jednym miejscu:

- kotlety z opieniek i nóżek: [bf#147] (20-10-2002)

- kotlety z wieeeelkich opieniek: [bf#24306] (21-10-2005)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

7. Opienki- czy i co z trzonow
15.kwi.08 21:50
Bożena Milejska ("bozena19723")

Opieńki w pomidorach do słoików

1 druszlak opieniek (ugotowanych w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego)

1 szkl. oleju; 8 łyżek octu; 1 szkl. wody; 5 łyżek cukru; 1 łyżka papryki słodkiej; 1/2 (pół) łyżeczki papryki ostrej;

5 dużych cebul pokrojonych w półksiężyce (sparzyć wrządkiem ok. 2-3 min.)

Wszystkie składniki razem z cebulą wkładamy do garnka. Zagotować

Do gotującej zalewy wkładamy grzyby i gotujemy jeszcze 15-20 min.

Gorące grzyby wkładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 10-15 min.

Smaczne na zimno do obiadu;na pizzę;zapiekankę;na cieplo do chleba

od kwi.2004
#0

8. Opienki- czy i co z trzonow

Dzięki Bożena. :)

od paź.2005
#0

9. Opienki- czy i co z trzonow

Pierwszy raz w tym sezonie zacznę zbierać wszystkie opienki a nie tylko te małe:-)

Dziekuję Bożenko, ten pomidorowy specjał muszę wypróbować.:-)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

10. Opienki- czy i co z trzonow
19.kwi.08 16:18
Bożena Milejska ("bozena19723")
opienki

Ja w większości te duże opieńki przeznaczam do zalewy pomidorowej kroję na pół, lub na ćwiartki, a małe do zalewy octowej. Myślę że przepis mój przypadnie każdemu kto je przyrządzi. A tak wyglądają;

od kwi.2004
#0

11. Opienki- czy i co z trzonow

Teraz sobie przypominam, że to jadłam u mojej cioci. Jedne były nie czerwone, drugie czerwone. I te, i te można było jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno. Pyszności! Szczególnie te czerwone.

od paź.2005
#0

12. Opienki- czy i co z trzonow

Przepis Bożenki ( zależy mi na nim i dlatego mój komentarz)

Opieńki w pomidorach do słoików

1 durszlak opieniek (ugotowanych w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego)

1 szkl. oleju; 8 łyżek octu; 1 szkl. wody; 5 łyżek cukru; 1 łyżka papryki słodkiej; 1/2 (pół) łyżeczki papryki ostrej;

5 dużych cebul pokrojonych w półksiężyce (sparzyć wrządkiem ok. 2-3 min.)

Wszystkie składniki razem z cebulą wkładamy do garnka. Zagotować

Do gotującej zalewy wkładamy grzyby i gotujemy jeszcze 15-20 min.

Gorące grzyby wkładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 10-15 min.

Smaczne na zimno do obiadu;na pizzę;zapiekankę;na cieplo do chleba....

Popatrzcie na swoje przepisy okiem kompletnego laika w kuchni. Tego nie da się zrobić z wielu powodów.

1* Obgotowane opieńki w słonej wodzie.. z dodatkiem kwasku cytrynowego.

( Ile tego kwasku, czy może być cytryna? Jaki samk ma mieć woda - słono-kwaśny? Może ów kwasek spełnia inną rolę a nie zakwaszenie?)

2* Cebula pokrojona w półksiężyce - rozumiem. Sparzyć - tego nie rozumiem.

( Przecież będzie gotowana w całej zalewie. Jak sparzyć półksiężyce?)

3* Do gotującej zalewy, wkładamy grzyby.

( To jeszcze mozna zrozumieć, że ów wywar z cebulą i przyprawami teraz nazywa się zalewa. No chyba, ze jest inaczej!!)

4* Gorące grzyby wkladamy do słoika. Pasteryzujemy około 10-15 min.

( Wszystko jasne. Niepokoi mnie jednak fakt, czy aby jak z grzybami w solankach czy inaczej, nie należałoby na drugi dzień otworzyć je i zapasteryzować po raz drugi. Dużo pisze się o gazach. Jest możliwe, że ten kwasek i ocet - niewielka ilość - skutecznie likwiduje proces powstawania gazów.)

5* No co ten Oldi jeszcze może napisać? Przecież to już koniec. Niby tak. Tylko gdzie te pomidory???

(wypowiedź edytowana przez old_rysiu 17. września. 2008)

od paź.2005
#0

13. Opienki- czy i co z trzonow

Bożenko!! Proszę Cię - odpisz!!!

od wrz.2010
#0

14. Opienki- czy i co z trzonow

Hmmm... czytam ten przepis i czytam i... jakos nie widze w nim tytulowych pomidorow. Czy to cos z moim wzrokiem nie tak, czy rzeczywiscie ich tam nie ma?;-)

(wypowiedź edytowana przez adi 23. września. 2008)

od paź.2005
#0

15. Opienki- czy i co z trzonow

Adrianko - czytaj mój punkt 5.

od paź.2005
#0

16. Opienki- czy i co z trzonow

No niestety, Bożenka nam nie odpisze. Zablokowała wysyłanie do niej wiadomości i niestety nie dowiem się co z tym przepisem.

Ktokolwiek zna i może go poprawić - bardzo bym prosił o odpowiedz na moje 5 punktów ( patrz wyżej).

od kwi.2004
#0

17. Opienki- czy i co z trzonow

Myślę, że się tu ten przepis przyda.

[bf#205961]

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji