bio-forum.pl

Kolejny domniemany Cudoniella tenuispora

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Kolejny domniemany Cudoniella tenuispora
5.lip.05 21:09
Piotr Perz "pimpek"

Przypominam historię tematu:

2005-05-11 [bf#10364]

2005-06-22 [bf#11944]

1

a teraz, czyli kilka dni temu, czyli 2005-07-03 znalazłem kolejnego, makroskopowo wyglądającego identycznie grzybka.

Również czerwienieje przy dotknięciu, ale tym razem siedlisko było bardzo odpowiednie dla naszego domniemanego C. tenuispora, czyli na drewnie w górskim potoku.

Teraz, jak mam trzy eksykaty, z trzech odległych miejsc w Kotlinie, na dodatego na trzech różnych substratach to chyba tylko trzeba już znaleść dzień czasu, odciąć po kawałeczku, wysłać do Ani i na dwa plajery mikroskopować. Powoli, dokładnie, mierzyć, fotografować... (mam już przystawkę do mikroskopu do fotografowania!!!). Efekt tych mikroobserwacji może być wielce ciekawy.

od lip.2004

2. Kolejny domniemany Cudoniella tenuispora

Pimpek, zaczynasz robić specjalizację z grzybków środowisk wodnych?;-)

od sie.2002

3. Kolejny domniemany Cudoniella tenuispora
5.lip.05 21:33
Piotr Perz "pimpek"

:) nie wiem Boguś. Chyba raczej nie. Generalnie ciężko jest poruszać się po mało poznanym temacie jakim są Ascomycetes (workowce) a co dopiero takie zawężenie jak te z górskich strumieni. Całe szczęście że na tem temat można sobie z Wami tu na forum popisać :) bo w domu tragicznie patrzą, jak znoszę trujaki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji