to jest jakiś dąb...
ale czy pierwsze i drugie zdjęcie to ta sama roślina?
bo jeśli nie, to pasowałoby mi
- omszony
- czerwony
zgadłem? :)
(wypowiedź edytowana przez malyboy88 12. września. 2007)
dęby owszem, ale nie te...
każde liście należą do innego gatunku dębu, a do tego komplet zołędzi.
powodzenia
PS: trzy z nich są w atlasie; atlas-roslin.pl
(wypowiedź edytowana przez tomaszj 13. września. 2007)
(wypowiedź edytowana przez tomaszj 13. września. 2007)
1. quercus petraea (bezszypułkowy)
2. quercus palustris (błotny)
3. quercus cerris (burgundzki, frędzelkowaty)
4. quercus macrocarpa (wielkoowocowy)???
1. NIE-e
2. Tak
3. Tak
4. NIE-e
podpowiedzi:
1. liście od spodu kutnerowate, żołędzie nr 3.
4. teraz ma fioletowe liście, żołędzie nr 4.
4. quercus velutina???
też nie... jeszcze kilka gatunków do zgadywania zostało...
jesden z nich jest w atlasie, a jeden nie (baner po prawej na górze strony).
Jeśli zdążę, chętnie się przyłączę do zgadywania, ale chwilka czasu potrzebna:-)))
2. to jednak nie Dąb błotny (Quercus palustris)
dałem ciała...
tylko D. szkarłatny (Q. coccinea)
ale pewnie systematycy i tak stwierdzą niedługo że szkarłatny jest formą błotnego, a wszystko to i tak jest czerwony...
gdyby ktoś chciał sprawdzić, to najłatwiej go znaleść idąc asfaltową ścieżką, między Wytwórnią Filmów Fabularnych, a Ogrodem Japońskim...
Tomku, wpadłam dziś w grzybki po uszy, więc dęby czekają na swoją kolej, ale - co się odwlecze, to nie uciecze!
No chyba, że jednak uciecze, bo ktoś odgadnie...
jak Ktoś odgadnie, to się dołoży jeszcze jakiegoś dęba...
powodzenia
Moje typowanie po dłuuuugim oglądaniu i porównywaniu, bo nie jestem specjalistą "dębologiem", lecz postanowiłam pogłówkować na zadany temat:
1. dąb szypułkowy, żołędzie nr 4
2. dąb czerwony, żołędzie nr 3
3. dąb burgundzki (jak stwierdzono wyżej), żołędzie nr 1
4. według mnie przypadają mu żołędzie nr 2, ale co to za dąb?????
Dąb dodatkowy - gontowy??????
Tomku, jak już dojdzie do właściwych rozwiązań, podasz te cechy, które są istotne dla rozpoznania?
1- dąb kaukaski, żołędzie nr2
2- dąb szkarłatny żołędzie nr3
3- dąb burgundzki (frendzelkowaty) żołędzie nr1 (var. ausrtriaca??)
4- dąb biały ('Elongata') żołędzie nr4
5- dąb gontowy
1. można pomylić z omszonym, omszony główny nerw i boczne malejąco w kierunku brzegów blaszki i omszone pędy, a kaukaski (nerwy nie pamiętam) "delikatnie" omszona powieżchnia dolna blaszki, pędy nagie.
2. miseczka głębsza niż u błotnego i czerwonego, czerwony nigdy (bardzo! rzadko?) nie ma tak głęboko wcinanych liści.
Tomku, dzięki za wyjaśnienia.:-)
A gdzie można ujrzeć te gatunki, których stanowisk jeszcze nie podałeś?
Jak miałbyś kolejne dęby, albo inne drzewa... warto znów się pogłowić nad rozwiązaniami...
biały to 19, kaukaski to 20 i niedaleko 19, burgundzki obok 20
szkarłatny 21 w dwóch miejscach
gontowy od ul. Różyckiego przy placu zabaw (Park Szczytnicki)
i duży egzemplarz gontowego niedaleko skrzyżowania ul. wiązowej i lipowej (dz. Borek)
omszony rośnie w Parku Południowym.
Życze udanych "łowów" na wiosnę.
Świetnie! Przy okazji [bf#96139] we wrocławskim Parku Szczytnickim, w przyszłym roku wiosną będę szukać dębów!!!
Typuję:
7. Quercus frainetto (dąb węgierski) - liście podwójnie klapowane
8. Quercus macrocarpa (dąb wielkoowockowy) - liście b. duże, ponad 30 cm długości
6. szukam...
2. Dąb błotny - Quercus palustris - za mocne wcięcia!!
Też tak myślałem na początku Piotrze, w głębi korony było więcej słabiej powcinanych liści... ale się jeszcze przyjrzę.
7. i 8. TAK!
6. pewna odmiana...
Świetne ćwiczenie, zwłaszcza że jestem słaby z tych egzotyków sadzonych w Polsce,
a jest ich coraz więcej...
Hurra!:-)))
Ale z tą 6 to jeszcze trochę potrwa...
Przejrzałam na pewnej stronce (www.ibro.pl[ibro.pl]) dęby w 65 gatunkach i odmianach i wciąż nie mam pewnego typu, ale strzelam - intuicyjnie, bo liście tego dębu nie są tam dobrze widoczne:
6. dąb burgundzki odmiana strzępolistna Quercus cerris f. laciniata
I cóż??? Jeśli nie trafiłam, to mam jeszcze jeden pomysł na rozwiązanie...
Dąb tam (ibro) jest, ale nie ma tej odmiany.
PS: ciekawe kiedy ktoś zgadnie co to za gigant na L...
Jeśli chodzi o podobne w kształcie liście dębów (ogólny zarys, bez tych "strzępków") to wciąż natrafiam wyłącznie na takie, które są kolczasto ząbkowane. Ale "6" nie jest kolczasto ząbkowana.... Prawda? Drugi człon nazwy na L?
Liście... głęboko powcinane... zmienne (fot. prawy/lewy), taki opis znam.
To [bf#139043]
Aaaa! O to [bf#139043] chodzi:-)))
A ja skojarzyłam z nazwą gatunkową dębu;;;-)))
Cóż, zaczekamy, może kiedyś..., a może niedługo..., a Ty, Tomku, masz pomysł? [bf#139043]? Dobry pomysł!!!!!!!!!!!!!:-))) Chyba mogę Ci już gratulować, i to nie od dziś, już od ładnych kilku dni!!!
Tomku, a co powiedziałbyś o [bf#115029]?
Ja nie wiem, co to i nikt jeszcze na to pytanie nie odpowiedział....
Zatem to nie zagadka, bo brak dla niej rozwiązania, ale może TY znasz rozwiązanie?????:-)))
Tomku, jesteś Mistrzem!!!!!
Dzięki w imieniu Grzegorza!
To jeszcze raz ja - być może nieopatrznie i trochę za szybko nazwałam pewne drzewo topolą białą, pod koniec wątku Piotrek Chachuła wskazał mi pewne "braki dowodowe" - rzecz miała miejsce w [bf#138257], czy zechciałbyś wyrazić swoją opinię na ten temat?
Szykuję się na wiosenne polowanie na liście tego drzewa (bo tegoroczne są już zagrabione) i wszelkie obserwacje, które pomogłyby rozstrzygnąć kolejną "zagadkę"....:-)
Co do "6" to najpodobniejsze, co do tej pory znalazłam, to..... Castanea sativa!!! Najpodobniejsze "na optyk" (lecz nie znam ich wielkości), ale z opisem: "liście lancetowate, kolczasto ząbkowane, skórzaste, błyszczące".
Wciąż nie opuszcza mnie wrażenie, że liście "6"-stkowe widziałam kiedyś w naturze. Ależ łamigłówka!
Wiosna idzie liscie nowe się pojawiają, więc:
6 - dąb bezszypułkowy Quercus petraea 'Laciniata' (var. laciniata Koehne) net[drzewa.net]
Tomku przejdź się aleją pomiędzy ul. Wittiga a stadionem Ślęzy. Polecam!!!!!!!!