bio-forum.pl

Czy to piestrzenica kasztanowata?

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007
#0

1. Czy to piestrzenica kasztanowata?

Te grzyby znalazłem po raz pierwszy; rosną w borze sosnowym i to dość licznie.

Czy są jadalne?

(wypowiedź edytowana przez Zwieros 18. kwietnia. 2008)

od maj.2003
#0

2. Czy to piestrzenica kasztanowata?
18.kwi.08 12:36
Anna Kujawa "AniaK"

Są śmiertelnie trujące.

Co prawda trucizna w nich zawarta jest rozpuszczalna w wodzie i lokalnie te grzyby są jadane po uprzednim solidnym obgotowaniu i odlaniu wody, ale odradzam ich konsumpcję.

od sie.2004
#0

3. Czy to piestrzenica kasztanowata?

trucizna nie jest rozpuszczalna w wodzie niestety, uczą, że ulatnia sie w formie gazu podczas suszenia - także jak już zebrales to polecam suszenie, w czasie gotowania nie ulatnia sie calkowicie - w polsce grzyb uważany za trujący natomiast skupowany przez niekture skupy i sprzedawany do francji gdzie jest ponoć popularny

od sty.2007
#0

4. Czy to piestrzenica kasztanowata?

U nas, dawniej piestrzenica kasztanowata nie była grzybem trującym, a teraz jest nawet śmiertelnie trującym grzybem. Sic! Prawdopodobnie nim zatruła się osoba mająca chory żoładek, albo równoczesnie zjadła coś innego, co spowodowało zatrucie. I to zostało rozpowszechnione. Wydaje mi się że Francuzi mają takie same żołądki jak Polacy.

Mam również przykład odmienny: Kiedyś czernidłak kołpakowaty był grzybem trującym, a obecnie należy do bardzo smacznych grzybów, o czym osobiście przekonałem się. Dziś jadłem też i czernidłaki pospolite ( z jednej kępy), które - o dziwo - wyrosły wiosną. Są nawet smaczniejsze od czernidłaków kołpakowatych.

od maj.2003
#0

5. Czy to piestrzenica kasztanowata?
20.kwi.08 19:49
Anna Kujawa "AniaK"

Krzysztof, więcej o toksynach piestrzenicy pisaliśmy tu:

[bf#697]

Piestrzenica ZAWSZE była grzybem trującym, tylko odpowiedni sposób przyrządzania eliminował toksyny z owocników (w całości lub cześci). Czernidłak kołpakowaty był grzybem trującym? A jakie toksyny zawierał i co spowodowało, że ich teraz w nim nie ma?

Lepszy rydzu - być może masz rację. Źródła, które cytuję w zalinkowanym wątku mówią co innego (traktując gyromitrynę jako mieszaninę kilku substancji, w tym rozpuszczalnego w wodzie kwasu helwellowego). A według tej ([bf#9241] instrukcji, zakaz spożywania wody po gotowaniu piestrzenicy też sugeruje, że zostają w niej toksyny. Ale jakoś bardzo upierać się przy tej rozpuszczalności nie będę. Przynajmniej na razie.

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji