bio-forum.pl

Oficjalna instrukcja przygotowania do bezpiecznego spożycia piestrzenicy kasztanowatej

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Oficjalna instrukcja przygotowania do bezpiecznego spożycia piestrzenicy kasztanowatej
7.kwi.05 21:10
"matheoz" (b/log.)

Uwaga! Ta instrukcja dotyczy tylko piestrzenic rosnących i sprzedawanych w Finlandii. Prosimy nie stosować do rosnących

gdziekolwiek indziej grzybów tego gatunku.

Przygotowanie owocników Piestrzenicy kasztanowatej

[Gyromitra esculenta] do spożycia:

1. Świeże owocniki muszą być zagotowane i opłukane.

Pod żadnym pozorem nie wolno gotować ich

w małych nie wentylowanych pomieszczeniach.

W kuchni należy otworzyć wszystkie okna

i włączyć wyciąg jeśli jest.

Należy trzymać się z daleka od gotujących

się grzybów. Opary i para nad nimi są toksyczne.

2. Grzyby powinny być pocięte na dwa lub cztery

kawałki. Następnie należy je opłukać pod bieżącą

wodą. Nie trzeba używać do tego rękawic ochronnych.

3. W dużym garnku należy zagotować wodę na silnym

ogniu. Następnie wrzucić grzyby. Na 3 części wody

daje się 1część piestrzenic. Można też zastosować

stosunek 5 litrów wody na 1 kg grzybów.

4. Gotowanie powinno trwać 10 minut, naczynie

nie zakryte. Uwaga na opary!

5. Wylać wodę z grzybami na durszlak i osączyć.

Wylanej wody nie wolno użyć ponownie!

6. Wypłukać grzyby dużą ilością zimnej wody.

7. Powtórzyć ponownie gotowanie i płukanie.

[punkty3-6].

8. Po osuszeniu można tak przygotowaną

Piestrzenicę wykorzystać jak każdy inny

grzyb jadalny.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Oficjalna instrukcja przygotowania do bezpiecznego spożycia piestrzenicy kasztanowatej
7.kwi.05 21:18
"matheoz" (b/log.)

powyższą instrukcje przetłumaczyłem z fńskich

stron Narodowej Administracji Żywności.

od kwi.2001
#0

3. Oficjalna instrukcja przygotowania do bezpiecznego spożycia piestrzenicy kasztanowatej

Dzięki, to ciekawe, ale dla porządku podaj proszę jeszcze link do oryginału.

od paź.2004
#0

4. Oficjalna instrukcja przygotowania do bezpiecznego spożycia piestrzenicy kasztanowatej

Nawet, jesli tak przygotowane grzyby nie spowodują niestrawności, to wartości odżywczych na pewno nie mają już żadnych.

Wolę jednak zbierać inne: o) a jak nie będzie innych to wystarczy mi w zupełności spacer po lesie....: o)

od kwi.2004
#0

5. Oficjalna instrukcja przygotowania do bezpiecznego spożycia piestrzenicy kasztanowatej

Ad. 8 - jeżeli tak wygotowane to chyba nadadzą się na jakieś "flaczki". Smaku tam zero, ale dzięki za ciekawostkę :)

od cze.2010
#0

6. Oficjalna instrukcja przygotowania do bezpiecznego spożycia piestrzenicy kasztanowatej

Jolu - mój ojciec wspomina, że dawno temu jedli tak przygotowane piestrzenice. Podobno całkiem niezłe. Jedli również olszówki... Obydwa gatunki są podobno niezłe.

Niemniej nawet on nie ryzykuje więcej spożywania tych grzybów. :)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

7. Oficjalna instrukcja przygotowania do bezpiecznego spożycia piestrzenicy kasztanowatej
15.kwi.05 22:40
"matheoz" (b/log.)

www.dlc.fi/marianna/gourmet/morel.htm[dlc.fi]

- Link rządowy to: www. elintarvikevirasto. fi/hygos/.

Natomiast tłumaczenie angielskie jest na stronie:

Nie mogę się na razie wypowiedzieć na temat

smaku wygotowanych piestrzenic, ale myślę,

że Francuzi, Skandynawowie, Rosjanie i inne

nacje jedzące je do dzisiaj nie mogą się mylić.

ciekawostka:

- Od 1964 zanotowano na całym świecie

ok. 160 wypadków śmiertelnych z powodu

niewłaściwego spożycia piestrzenicy.

[www.answers.com[answers.com].]

od kwi.2001
#0

8. Oficjalna instrukcja przygotowania do bezpiecznego spożycia piestrzenicy kasztanowatej
15.kwi.05 22:53
Marek Snowarski "admin"

To jak z tą rybą (nie pomnę nazwy), co to niewłaściwie oprawiana, może w potrawie, po zjedzeniu spowodować przykre zejście smakosza.

Tylko nieliczni kucharze mogą ją właściwie przyrządzać a i tak pomyłki się zdarzają.

A jest drogim smakołykiem dla koneserów na Dalekim Wschodzie i nie tylko.

Odpowiedni marketing kulturowy i można by analogicznie sprzedawać w kuchni piestrzenice jako atrakcje kulturowo/turystyczną. Kolacja z dreszczykiem lub zimnym potem;)

od kwi.2004
#0

9. Oficjalna instrukcja przygotowania do bezpiecznego spożycia piestrzenicy kasztanowatej

suszi, tylko nie pamiętam, jak się pisze

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

10. Oficjalna instrukcja przygotowania do bezpiecznego spożycia piestrzenicy kasztanowatej
17.kwi.05 22:32
"matheoz" (b/log.)

Chodzi prawdopodobnie o rybę "Fugu", czyli rodzaj Kolcobrzucha. Po usunięciu wnętrzności jest jadalna.

Obecnie ta ryba jest hodowana komercyjnie i w tej

postaci jest nieszkodliwa, ponieważ trucizna jest dostarczana wraz z pożywieniem.

Prawdziwi smakosze jednak wolą rybkę z natury.

Te delikatne drętwienie warg i języka...

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

11. Oficjalna instrukcja przygotowania do bezpiecznego spożycia piestrzenicy kasztanowatej
3.maj.05 17:22
tomasz polanski ("bercik")

wystarczy je obgotowac z 10-15 minuut i potem splukac wrzatkiem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji