Alicjo, to ochojnik świerkowy, są porady, jak sobie z nim radzić w wątku:
I jeszcze jest wzmianka o zwalczaniu w takim wątku:
dziękuję Basiu
Witam wszystkich! Potrzebuję rady i pomocy. Nie dotyczy to roślin pokojowych lecz ogrodowych. Mam w ogrodzie świerki, które w tej chwili mają piękne przyrosty ale mają też pasożyty. Są to podobno galasy. Nie wiem czy piszę i nazywam to poprawnie. Jak z nimi walczyć? Są to jakby zielone szyszki na przyrostach, które później drewnieją. W miejscu gdzie się tworzą zwija gałązkę. Czy wiecie coś na ten temat?
Witaj Marusia... Na forum temat galasów był już kilkakrotnie poruszany. Niestety, ale od ręki nie potrafię odnaleźć tych wątków. W zamian proponuję ci adekwatną literaturę:
Temat, który poruszyłaś, będzie oczywiście przeniesiony do działu "Ogrody....", jako, że świerki nie są roślinami domowymi. Tam z pewnością będzie się, jak przypuszczam, rozwijał. Pozdrawiam
Mario, w tym wątku, powyżej znajdziesz również linki do dwóch wątków na forum, o których wspomniał Marek, a w nich wskazówki, jak leczyć/ratować Twoje świerki.
Tak, to na pewno ochojnik! Mam ten sam problem ze świerkami. Nie sadź ich w pobliżu modrzewi, bo ochojniki potrzebują obu tych drzew by przejść cykl życiowy. W moim ogrodzie skutkowało wycinanie i natychmiastowe palenie porażonych gałęzi (tylko u małych drzewek da się to wykonać).