Kupiłem sobie nowe auto. Może słowo "nowe" jest to pewną niezręcznością, bo jest to rocznik 1991 <rotfl> - w każdym razie kolenje :)
Autko to jest Skoda Favorit z instalacją gazową i ma za zadanie...... wozić mnie do lasu :))) Taki po prostu grzybowóz i nic więcej :)
Nadszedł więc czas na przetestowanie Pimpko-Grzybowozu więc zapomniawszy wcześniej zadzwonić pojechałem po Jarka "Termita" i wyciągnąłem go na wyprawę.
Terenem były brzegi górskiego strumyka, gdzie Jarek miał za cel znalezienie Smardzów:
//problem przeniesienia foto 94240 ze "starego bio-forum" (duplikat) fot. z innej wypowiedzi//
Smardzów nie było, ale przyniosłem 9 pudełeczek, które w domu okazały się być 12 lub 13-ma gatunkami :) Sukcesywnie, w miarę oznaczania i opracowywania materiału będę je tutaj przedstawiał - a ciekawostej i zagadek wśród nich nie brakuje!!
Grzybek index 20070518-006-PERZ to jest prześliczna Calycellina ochracea (Grelet & Croz.) Dennis (1962)!! Rosła sobie na leżącej pośród lepiężników butwiejącej gałęzi drzewa liściatego. Nie mam jej w Checklist Polskich Workowców.
Grzybek index 20070518-003-PERZ zostanie u mnie w zielniku jako
Torrubiella aranicida AFF. Boud. (1885)
bez stuprocentowej pewności, ponieważ jest to stara, przedojrzała kolekcja i nie znalazłem zarodników. Perytecja za to są pokryte wtórnym pasożytem (Acremonium) co daje efekt, jakby były pokryte włoskami :) Link ze zdjęciami: [bf#93589]
Grzybka index 20070518-007-PERZ oznaczyłem jako
Hyalorbilia inflatula (P. Karst.) Baral & G. Marson (2000)
Jest to bardzo ciekawa kolekcja, gdyż wydarzył się interesujący fakt: po 48godzinach w plastikowym pudełeczku wyrosło bardzo dużo konidiów. Ale uwaga!! Konidia nie wyrosły na substracie...... tylko na "miseczkach"!! I to na dodatek nie z "kiełkujących" zarodników w hymenium, tylko bezpośrednio z komórek ectal excipulum (sic!!!!).
Cała mikroplansza jest poświęcona temu właśnie zjawisku, bo mikromorfologię tego gatunku całkiem dobrze już mam opracowaną, ale to jest rewelacja!
Grzybek index 20070518-009-PERZ jest bardzo ładny i zachwycił mnie w terenie:
//problem przeniesienia foto 94760 ze "starego bio-forum" (duplikat) fot. z innej wypowiedzi//
//problem przeniesienia foto 94761 ze "starego bio-forum" (duplikat) fot. z innej wypowiedzi//
Podejrzewałem, że to może być jakiś Cocomyces ale pod mikroskopem zdębiałem
//problem przeniesienia foto 94762 ze "starego bio-forum" (duplikat) fot. z innej wypowiedzi//
//problem przeniesienia foto 94763 ze "starego bio-forum" (duplikat) fot. z innej wypowiedzi//
//problem przeniesienia foto 94764 ze "starego bio-forum" (duplikat) fot. z innej wypowiedzi//
//problem przeniesienia foto 94765 ze "starego bio-forum" (duplikat) fot. z innej wypowiedzi//
Grzybek jest formą konidialną!!! Sam nie potrafiłem wppaść na nic konkretnego, zwłaszcza, że mnie zaślepiej ów Cocomyces ale mądrzejsi ode mnie naprostowali mnie szybko. To jest
Acarosporium sp. - anamorfa rodzaju Pycnopeziza!!
Narobiła ona sporo zamieszania, ponieważ rosła na węglu drzewnym!! Hypocreales nie rosną na węglu drzewnym!!
Mikroskopowanie wyjaśniło, że jest to grzybek z rodzaju Cosmospora ale gatunek pozostał na razie tajemnicą.
Christian Lechat oświecił mnie, że dla tego rodzaju krytyczną cechą w oznaczeniu jest zbadanie uzyskanej kultury, więc grzybek pojechał do Francji. Udało się uzyskać anamorfy, które Christian oznaczył jako Acremonium berkeleyanum
(c) Christian Lechat 2007
Dzięki temu grzybka Christian oznaczył właśnie jako Cosmospora vilior (Starback) Rosman & Samuels!! Dziękuję!