bio-forum.pl

Roślina, którą sfotografowałem podczas spaceru.

bez logowania - można przeglądać

od lis.2005

1. Roślina, którą sfotografowałem podczas spaceru.

Witam, podczas spaceru, zrobiłem zdjęcie rośliny, która w tej chwili kwitnie na biało, jest to roślina cebulowa.

Czy moge prosić o jej identyfikacje.

Serdecznie pozdrawiam

od maj.2007

2. Roślina, którą sfotografowałem podczas spaceru.

od lis.2005

3. Roślina, którą sfotografowałem podczas spaceru.

Mariuszu, podobną rosline widziałem w kwietniu i wtedy kwitła, była dwa razy większa, to był pewnie inny śniedek?

od sty.2007

4. Roślina, którą sfotografowałem podczas spaceru.

W moim ogrodzie właśnie kwitnie taki śniedek, jak na Twoim zdjęciu, czyli śniedek baldaszkowaty, możesz spojrzeć na fotkę w drugim poście wątku: [bf#93839]

Darku, czy o tego innego śniedka widzianego w kwietniu pytałeś w takim wątku [bf#84164]?

Tam był typowany gatunek tego Twojego kwietniowego śniedka. Wątek ten znajduje się w [bf#85315].

od lis.2005

5. Roślina, którą sfotografowałem podczas spaceru.

Basiu ten kwietniowy śniedek, był większy i wydaje mi się że kwiat wygladał nieco inaczej, czy to nie są różne gatunki?

od sty.2007

6. Roślina, którą sfotografowałem podczas spaceru.

W linkowanym wątku Ania Kujawa odpowiedziała o tym kwietniowym, że, cytuję: ''może to być śniedek zwisły'', a to oznacza inny gatunek niż baldaszkowaty.

od maj.2007

7. Roślina, którą sfotografowałem podczas spaceru.

Dariuszu, z Twojego opisu śniedka wynika, że jeśli podobną kwitnącą roślinę widziałeś w kwietniu i była dwa razy większa, a kwiat wyglądał nieco inaczej, to rzeczywiście mógł to być śniedek zwisły (Ornithogalum nutans). Jest to w Polsce takson uprawiany, obcego pochodzenia tzw. kenofit lub neofit – nie należący do rodzimej flory. Nie piszesz w jakim miejscu tę roślinę widziałeś na spacerze. Na zdjęciu jest na pewno śniedek baldaszkowaty - Ornithogalum umbellatum. W Polsce w naturze (prawie wyłącznie w zach. części kraju) oprócz śniedka baldaszkowatego właśnie, występują jeszcze: Ornithogalum collinum (śniedek cienkolistny) i Ornithogalum boucheanum (śniedek Buchego), antropofit zadomowiony we florze polskiej

od lis.2005

8. Roślina, którą sfotografowałem podczas spaceru.

Romku, bardzo dziękuje za tak obszerne informacje, co do śniedka dzięki Tobie mam już duzą wiedze.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji