bio-forum.pl

Paproć, zachyłka?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2007

1. Paproć, zachyłka?
paproc 1

Wydaje mi się, że jest to zachyłka Thelypteris phegopteris, ale gubię się trochę w nazewnictwie, w różnych atlasach są inne nazwy, orientuje się ktoś jakie jest obowiązujące?

od sty.2007

2. Paproć, zachyłka?

Ja mogę pomóc w taki sposób, że podam link do checklisty.

Ten link jest podany w jednym z naszych forumowych wątków, znajdziesz go tu: [bf#2905]

od maj.2007

3. Paproć, zachyłka?

Dziękuję za podpowiedź, co prawda link do checklisty nieaktualny, ale przypomniało mi się, że jest coś takiego i że gdzieś to już mam na dysku. No i wychodzi, że obecna nazwa jest jeszcze inna (Gymnocarpium dryopteris), już się powoli załamuję tymi paprociami.

od sty.2007

4. Paproć, zachyłka?

Dzięki za sygnał, że link nieaktualny, jeszcze 04. 03. br. korzystałam i linkowałam w poniższym wątku tę checklistę:

[bf#76938]

I jeszcze chyba w kwietniu też z niej korzystałam.

od maj.2007

5. Paproć, zachyłka?

Ta paproć to Phegopteris connectilis czyli zachyłka oszczepowata. U mnie rosnie w Głębokiej Dolinie na Wzniesieniach Żarskich. Człon oznaczajacy gatunek zachyłki w języku polskim wyjaśnia wszystko. Sedrdecznie pozdrawiam

od maj.2007

6. Paproć, zachyłka?

Cd. Synonimów Twojej paproci z rodziny zachylnikowatych, którą - notabene - dobrze określiłeś, jest dużo więcej: Phegopteris connectilis (Michx) Watt, Phegopteris polypodioides Fee, Polypodium phegopteris L., Aspidium phegopteris (L.) Baumg., Lastrea phegopteris (L.) Bory, Dryopteris phegopteris (L.) Christ.

Niem.: Buchenfarn. Ale nic to. Ważne żebyś się nie załamywał i dalej przekazywał nam ciekawe ilustracje przyrody

od sty.2007

7. Paproć, zachyłka?

Święta racja, w pełni popieram Romana i czekam na wątki Mariusza!

A czy z tą checklistą w necie - czy jest gdzieś dostępna, coś komuś wiadomo? Jeśli tak, to proszę, napiszcie.

od maj.2007

8. Paproć, zachyłka?

Dziękuję za zainteresowanie i pomoc w oznaczaniu. Tak łatwo się nie załamuję :). Raczej chodziło mi o trudności spowodowane zbyt dużą liczbą synonimów, po prostu w którymś momencie człowiek się gubi próbując oznaczyć te paprocie i korzystając z róznych atlasów i kluczy zaczynam miec wątpliwość czy opisane są różne gatunki czy ten sam.

Co do checklisty - mam ją w postaci pliku Worda, więc jeśli ktoś chce to mogę podesłać

Zdjęć przyrody mam coraz więcej, jednak wiele gatunków mam rozpoznanych bardzo dobrze a nie jest to chyba forum po to by się chwalić przed innymi fotografiami, lecz by pomagać sobie w oznaczaniu. Chyba, że jest okazja zaprezentować jakieś rzadkie i cenne okazy?

od sty.2007

9. Paproć, zachyłka?

Jak najbardziej - znane Tobie, a rzadkie i cenne okazy (cytując Twoją wypowiedź) - Mariuszu, możesz nam prezentować, a przy okazji, może masz w swoich zbiorach coś ze storczykowców?

Jestem chętna na checklistę, z góry dziękuję.

od maj.2007

10. Paproć, zachyłka?

Checklista wysłana, kilka gatunków storczyków też się znajdzie wśród moich fotografii, więc wkrótce mogę je zaprezentować.

od sty.2007

11. Paproć, zachyłka?

Świetnie, Mariuszu, dziękuję za obie informacje.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji