Jedyne, co wiem to, że istnieje mniszek alpejski, bo chyba mogę tak przetłumaczyć Taraxacum alpinum - za słowacką książką o roślinach Tatr ''Kvety Tatier'', autorzy: I. Mihal, R. Soltes, A. Soltesova (Priroda 1988). W ślad za tym poszukałam w necie:
Na drugiej z tych stron są wymienione jeszcze inne gatunki mniszka, ciekawe może chociażby ze względów poznawczych.
To tak na początek tematu tych mniszków i przyczynek do dalszych poszukiwań.
(wiadomość edytowana przez topazzz 25. lutego. 2007)
Wiem, że jeszcze w Tatrach rośnie - poza alpejskim - mniszek czarniawy i źródliskowy, ale któremu i jaką nazwę przypisać, to - niestety - nie wiem. Następnym razem, jak będę w Tatrach, to sfotografuję cechy charakterystyczne tych roślin i może wtedy da się je rozpoznać.
Strona, na której są podane tysiące mniszków, ale nie ma zdjęć do większości:
Nomenklatura oraz komentarz:
plus informacja z linku na 557
''557 Typowy Taraxacum fontanum HAND.-MAZZ. EM. SOEST, będący typem sekcji Fontana SOEST, w Polsce nie rośnie. W szerokim ujęciu m. in. Roślin polskich (SZAFER, KULCZYŃSKI & PAWŁOWSKI 1953) odpowiada całej sekcji Fontana SOEST.''
plus informacja z linku na 559
''559 W szerokim ujęciu jest taksonem zbiorowym, odpowiadającym sekcji Alpestria SOEST.''
Bardzo pożyteczny link - podaje informacje o Taraxacum erythrospermum wraz ze sposobem odróżnienia go od Taraxacum officinalis.
Warto zobaczyć, aby poznać różnicę między tymi roślinkami oraz sposób rozpoznawania ich - po BARWIE NASION.
Choć stronka z Missouri w nazwie, ale ma w swej kolekcji rośliny ''Native to Eurasia''.