bio-forum.pl

Jasne asco?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Jasne asco?

Przeglądając internet nie da sie nie zauważyć, że istnieją gatunki asco wykorzystujące subikulum Byssonectria. W tym przypadku było bardzo podobnie. Ten pojedynczy owocnik o średnicy 4-5 mm rósł własnie razem z tymi z wątku:

[bf#914649]

Zarodniki bardzo podobne do tych z rodzaju Melastiza... ale czy to któraś z nich??

Jednym słowem nie mam pomysłu bo w zasadzie nic mi nie pasuje do opisanych gatunków a na nic bardziej wiarygodnego nie moge trafić:- (

.

Nie zrobiłem zdjęć zewnetrznej powierzchni ale prosze mi wierzyć że jest jasno zabarwiona (delikatnie szarawa) a to za sprawą poskręcanych włosków które tworza swoistego rodzaju kutnerek (niżej zdjecia micro)

Trama owocnika w zasadzie w większości zbudowana z tekstura intricata, pozostałe warstwy bardzo cienkie.

.

Na brzegu owocnika znajdują się niepozorne, brązowo zabarwione włoski (szczecinki) oraz warstewka jakby żywicznej wydzieliny.

Ectal excipullum tak jak wspominałem jest bardzo cienkie, zbudowane z textura angularis i mocno posplatane z włoskami pokrywającymi owocnik

.

Medullary excipulum

.

Subhymenium słabo widoczne, cienkie, strzępki mocno zagęszczone.

Parafizy bardzo cienkie, bez zawartości.

Worki - z jodem reakcja negatywana

I na koniec zarodniki. W owocniku znajdowały sie w różnym stadium dojrzałości. Jak łatwo zauważyć niedojrzałe otoczone warstewką cytoplazmy. Dojrzałe jakby z apiculum oraz z ornamentacją. Oglądając wybarwione można zauważyć niezbyt wyraźna siateczkę (chociaż w zasadzie tego pewien nie jestem... nie chciałem nadwyrężać eksykatu).

od maj.2009

2. Jasne asco?

Jakby ktoś posiadał literaturę do Spooneromyces, to bym prosił o podzielenie się:-)

Interesują mnie szczególnie opisy Spooneromyces microsporus! - ale inne też.

od maj.2009

3. Jasne asco?

W końcu dzięki pomocy ze strony forum Ascofrance mam odpowiedź:

Pseudombrophila guldeniae!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji