A czy jest możliwe, ze jasnota purpurowa rośnie strasznie duża?? Bo ta roślina ma ponad 15 cm...
Może będę trochę nudna powołując się znów na Wikipedię, ale, Wojtku, jasnota purpurowa może mieć wysokość 10-30 cm, spójrz tu:
Dziękuję za odpowiedźi :)
Szczerze mówiąc, ja mam wątpliwości co do tej jasnoty. Nie widzę zbyt dobrze, ale wydaje mi się, że na górnym płatku są widoczne dwa "żebra". Ania tłumaczyła, że tym charakteryzuje się jasnota plamista, a nie purpurowa. Zresztą sami porównajcie z fotkami tutaj: [bf#81718]
Potrzebne jeszcze by było dobre zdjęcie kwiatka gdyż jasnota plamista charakteryzuje się także tym, że dolna warga ma białawe plamki
Mirko, czuwasz, to dobrze, wszak właśnie Ty się na forum przeszkoliłaś znakomicie z rozpoznawania jasnot, dzięki Ani.
Ja się nie podejmę rozpoznawania, ale uspokoję Wojtka co do wysokości jasnoty plamistej, łodyga plamistej może osiągać do 60 cm wysokości, za Wikipedią: Jasnota plamista[pl.wikipedia.org]
Mirko, obejrzałam ponownie wszystkie zdjęcia, jakie pojawiły się w założonym przez Ciebie wątku jasnotowym (linkowanym przez Ciebie powyżej) i uważam, że masz rację co do jasnoty Wojtka - to jasnota plamista, żeberka na górnym płatku korony o tym świadczą.
Wielkie dzięki wszystkim za powtórkę z jasnot!
Plamista na 100%
Dziękuję, dzięki Mirce i Ani pogłębiłam swoją wiedzę. Teraz już na pewno nigdy nie pomylę tych jasnot.
Wojtku, widzisz te dwa żeberka? Prawda, że ładnie je widać?
A oto jasnotowa ciekawostka, smakuje ona pewnej afrykańskiej jaszczurce, co stwierdziłam naocznie podczas dzisiejszej wizyty w poznańskiej Palmiarni. Przyglądając się dokładnie kwiatkom, nie stwierdziłam żeberek na górnym płatku korony kwiatka, a zatem: jasnota purpurowa!