bio-forum.pl

Wszystko przez Beatkę:-)

bez logowania - można przeglądać
Pluteus

od maj.2009

1. Wszystko przez Beatkę:-)
10.paź.16 11:30
Mirosław Gryc "mirek63"

[bf#879536] - to było moje natchnienie, żeby wczoraj pobrać ze świerka owocniki Pluteus.

Nic innego jednak nie wyszło jak pospolity P. cervinus.

od mar.2010

2. Wszystko przez Beatkę:-)
11.paź.16 10:19
Beata Łyszkowska "bacia"

:-)

Jak wszystko dobrze pójdzie, to dziś lub jutro swojego sprawdzę:-)

No widzisz, jak to dobrze? Jeszcze kilka i będziesz WSZYSTKIE drobnołuszczaki rozkminiał po makro:-D

od maj.2009

3. Wszystko przez Beatkę:-)
11.paź.16 14:03
Mirosław Gryc "mirek63"

Wczoraj podobnego ze świerka "rozkminiałem"... wyszedł P. pouzarianus:-)

.,

tak się przy nim "rozkminiałem" że jeszcze raz musiałem ala pewności sprawdzić tego poprzedniego. "Kminiałem" go ze dwadzieścia minut, z każdej strony... i żadnej sprzążki nie znalazłem.

od mar.2010

4. Wszystko przez Beatkę:-)
11.paź.16 14:27
Beata Łyszkowska "bacia"

Mirek, a przy tym P. pouzarianus, to jakoś gęsto tych sprzążek, czy raczej trzeba się ich naszukać?

od maj.2006

5. Wszystko przez Beatkę:-)

najłatwiej sprzążki można znaleźć na strzępkach skalpu:-)

od mar.2010

6. Wszystko przez Beatkę:-)
11.paź.16 14:59
Beata Łyszkowska "bacia"

No ja wiem, ale czasem i tam trudno. Mnie się bardzo trudno robi dobre preparaty ze skórki suszka:- (

od maj.2009

7. Wszystko przez Beatkę:-)
11.paź.16 16:14
Mirosław Gryc "mirek63"

Oj Beatko! - ciężko;- (

Trzeba trochę nabrać wprawy której i dla mnie brakuje chociaż już trzy P. pouzarianus wymikroskopowałem.

Mi się wydaje, że najwięcej ich jest tak +/- na granicy skórki i tramy kapelusza. Czasem widać przy septach na dolnych członach strzępek końcowych skórki kapelusza ale w sumie występują na którejś tam z kolei i trzeba przejrzeć sporo sept żeby upewnić się.

Edit: żeby nie napracować się zbytni to w przypadku im podobnych robię od razu trzy preparaty na jedno szkiełko. A to źle sie utnie, a to ułoży się nie tak jak trzeba, a jak masz trzy to możesz sobie powybrzydzać:-)

(wypowiedź edytowana przez mirek63 11. października. 2016)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji