bio-forum.pl

Geopora cervina?

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od maj.2009

1. Geopora cervina?

Ten watek jest jakby kontynuacją poprzedniego;

[bf#878431]

Oczywiście owocniki i stanowisko zupełnie nowe. Do poprzednich powróce za jakiś czas. Na razie poczekaja razem z innymi.

Nie wiem co jeszcze można sprawdzić aby oznaczenie uznać za prawidłowe, ale w tym przypadku chyba sprawdziłem wszystkie detale.

Makro;

owocniki niewielkie do 1 cm średnicy, rosnace na z rzadka uczęszczanej drodze w lesie mieszanym.

.

Zarodniki tak jak widać: elipsoidalne, z jedna lub dwoma kroplami i zazwyczaj z kilkoma jeszcze malutkimi.

Oczywiście zmierzyłem większą partię, na zdjęciu tylko przykładowe.

Wymiary; 21, 18-22, 4 x 11, 34-12, 16

.

Włoski tylko skrajne dość długie pozostałe dość krótkie;

.

grubość włosków z krawędzi owocnika

.

na zdjęciach to widać bardzo słąbo ale w rzeczywistości w niektórych miejscach włoski są inkrustowane

.

Długość worków tak orientacyjnie

.

Parafizy o grubości zazwyczaj coś około 4mm mierząc w centralnej części, nawet nieco ponad u owocników dojrzałych. I ten detal mnie nieco niepokoi bo wg. literatury powinny być do 4um????

a tu tylko przykład;

.

oraz tekstura

.

teraz bardzo proszę "Biegłych" o uwagi: co zrobiłem dobrze:-))

- i oczywiście co źle:- ((

od mar.2010

2. Geopora cervina?

A którym kluczem szedłeś?

od maj.2009

3. Geopora cervina?

W zasadzie żadnym, wszystkie jakie posiadam są niekompletne:- (

Posiłkowałem sie w tym przypadku przede wszystkim;

ascomycete.org

poza tym:

- Notes on British species of Geopora

- NOTES ON MONTENEGRIN SPECIES OF GEOPORA

i jeszcze wszystkim co można w necie znaleźć.

a jeśli już zapytałaś o klucz to zwróć uwagę na wartości podane w kluczu oraz w opisie tego gatunku.

(wypowiedź edytowana przez mirek63 04. października. 2016)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji