Mirku, i tylko jedno zdjęcie? A jakie miał ostrza blaszek, na czym rósł, jaka wielkość? Tymczasem strzelę: P. podospileus? ephebeus?
umbrosus?
Zakładam, że ostrza blaszek się nie wyróżniały ciemną barwą - to byłoby nieuczciwe gdyby Mirek tak ważną informację ukrył przed nami;-)
No dobrze, będzie coś więcej:-)
Ciekaw byłem czy pierwsze skojarzenie ktoś z Was będzie miał takie samo jak moje?
Błażeja też "skołował" tak samo jak mnie:-)
I dlatego Grażyno jedna tylko fotka.
Sam byłem nieco zdumiony bo liczyłem na ciemniejsze ostrze blaszek a tu;
Przypomniał mi się jak go zobaczyłem, klucz z FN i opis P. semibulbosus oraz P. plautus. Może to faktycznie ten drugi bo P. semibulbosus to chyba wiem który to jest i jak wygląda, u mnie ten ładny, delikatny grzybek czasem nawet dość częsty.
Ciekaw jestem co powie mikroskop?
Potwierdzi czy nie?
Na temat P. semibulbosus Ania kiedyś napisała, że powinien być biały: [bf#788955] więc on odpada z wyboru. Też jestem bardzo ciekawa, co powie mikroskop:-)
Tak zupełnie biały to może nie?
Myslę, że Ania miała na myśli raczej "jaśniejszy"?
Wczoraj wieczorem do niego usiadłem i kompletna porażka:- ( Za żadne skarby nic nie mogłem "wyciągnąć" ze skórki kapelusza. Teraz już chyba wiem na czym polega różnica w budowie P. podospileus a P. plautus bo to właśnie o przynależność do tego gatunku podejrzewam go.
Najszybciej o takich rzeczach przekonuje sie osoba mikroskopująca. Można powiedzieć, że u P. podospileus skórka to plastelina, lub też jak ktoś woli masełko. Łatwo "rozprowadza się i widać wszystkie pojedyncze elementy. Tu wczoraj zabrakło mi czasu więc dziś po przyjeździe z pracy od razu fragment namoczyłem w KOH. Też na mało to się zdało:- ( "Dziabałem preparat kilka minut za pomocą dwóch igieł aż w końcu udało się w niektórych miejscach porozdzielać splecione misternie strzępki.
Chociaż nieco łatwiej ale też z problemami podobnymi spotkałem sie przy Pluteus-ku z wątku:
Nie chcę nic przesądzać ale wg, mnie, w porównaniu z nimi skórka P. podospileus jest bardzo "przyjazna" do mikroskopowania. Kilka w ciągu ostatnich dni sprawdzałem i wydaje mi sie że u tego gatunku w każdym przypadku można w skórce kapelusza znaleźć elementy +/- prawie kuliste. U tych takich brakuje a strzępki skórki są silnie splecione.
Brałem pod uwagę jeszcze P. umbrosoides, ale tu mi kilka elementów nie pasuje... chociażby wielkość zarodników.