bio-forum.pl

Disciotis czy Discina?

bez logowania - można przeglądać
GRej298742

od lip.2005

1. Disciotis czy Discina?
3.maj.16 23:36
Grażyna Domian
Discina1
Discina2
Discina3
Discina4
Discina5

03. 05. 2016 r. - Puszcza Bukowa, w łęgu jesionowym przy buczynie źródliskowej, na murszejącej, silnie omszałej kłodzie liściastej. Średnica największego owocnika 7 cm:

Discina6
Discina7
Discina8
Discina9

W sąsiednim oddziale, również na krawędzi buczyny źródliskowej i łęgu, na podobnej kłodzie (też liściastej) znalazłam jeszcze większe owocniki (do 12 cm):

Nie zrywałam, więc nie wiem jaki był trzon i jego osadzenie.

Nie mam z nimi żadnego doświadczenia. Początkowo myślałam, że to Disciotis venosa albo Discina perlata ale - jedna rośnie ponoć na ziemi a druga na drewnie świerkowym.

Teraz, zainspirowana wątkiem Ani: [bf#839294] zastanawiam się nad Gyromitra (Discina) parma. A jakie jest Wasze zdanie?

od paź.2006

2. Disciotis czy Discina?
4.maj.16 00:09
Anna Hreczka "AHa"

Bardzo podobna do moich Grażynko, to chyba ten sam gatunek:-)

od lip.2005

3. Disciotis czy Discina?
4.maj.16 00:39
Grażyna Domian

Dziękuję Aniu:-) Gdyby nie Twój wątek, to pewnie nie odważyłabym się tak typować;-) Twoja opinia i moje domniemanie, a także substrat pozwalają już chyba wykluczyć ściśle chronioną Disciotis venosa?

od paź.2006

4. Disciotis czy Discina?
4.maj.16 17:33
Anna Hreczka "AHa"

Krążkówka żyłkowana nie jest gładka po zewnętrznej stronie miseczki, w przeciwieństwie do naszych znalezisk. Ponadto moje owocniki pachniały raczej grzybowo, ani śladu zapachu chloru.

od lip.2005

5. Disciotis czy Discina?
9.maj.16 22:21
Grażyna Domian
Gyromitra1-1
Gyromitra1-2

Dziś odwiedziłam je znowu i wyglądają tak:

Stanowisko 1:

Gyromitra1-3

Ten obżarty owocnik zebrałam:

Gyromitra2-1
Gyromitra2-2

Stanowisko2:

Gyromitra2-3

ten drugi owocnik zebrałam:

od wrz.2005

6. Disciotis czy Discina?

tak, obie kolekcje to D. parma

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji