bio-forum.pl

Gyromitra parma?

bez logowania - można przeglądać
Discinaceae

od paź.2006

1. Gyromitra parma?
3.maj.16 17:37
Anna Hreczka "AHa"
Gyromitra parma?
Gyromitra parma?
Gyromitra parma?

01. 05. 2016 Świerzowa Ruska, na leżącej obok drogi, murszejącej kłodzie (najprawdopodobniej liściastej - wiąz?, klon?) ok. 20 owocników, wyrastających również spod resztek kory. Droga obok strumienia (wierzby, leszczyna, jodła, tarnina itp.)

od wrz.2005

2. Gyromitra parma?

poproszę

"dojrzej" 1 owocnik w pudełku plastikowym prawie do stanu "zejścia"

od paź.2006

3. Gyromitra parma?
3.maj.16 18:13
Anna Hreczka "AHa"

Ok. i jak zacznie sypać, to Ci wysłać? Jak długo to może potrwać? Dziś już ściemniała ładnie i jest czekoladowa:-)

od wrz.2005

4. Gyromitra parma?

jak masz 2 owocniki, to jeden do dojrzewalni i poczekaj, aż zacznie sypać, a drugi susz od razu; jak tylko 1 - to do dojrzewalni

Moje Gyromitra dojrzewały ponad tydzień...

od paź.2006

5. Gyromitra parma?
5.maj.16 18:38
Anna Hreczka "AHa"

Wczoraj zaczęła sypać, dziś zapakowana w pudełeczko nivea soft;-) z wcześniejszą kolekcją suszków została wysłana do Ciebie Błażej:-)

od sie.2006

6. Gyromitra parma?

Błażeju ciekaw jestem co Ci wyjdzie z mikro. Wrzuciłem go pod mikroskop i zarodniki sprawiały wrażenie jakby to była niedojrzała G. parma... Jednak po ich pomiarze okazało się że są bardzo duże.

33. 5 - 36. 3 x 13. 3 - 14. 8 µm

Q = 2. 43 - 2. 5; N = 10

Me = 34. 8 x 14. 1 µm; Qe = 2. 5

Tak więc bliżej mu chyba do G. martinii, związanego z bukami... Ciekaw jestem Twojego zdania.

od wrz.2005

7. Gyromitra parma?

Też jestem ciekaw. Porównam z naszymi zbiorami z Bieszczadzkiego PN.

od wrz.2005

8. Gyromitra parma?

Waldku, zgadzam się całkowicie z Twoim oznaczeniem - G. martinii. Zarodniki do 38 um, bez siateczki.

W kolekcji D. parma z BdPN zarodniki są wyraźnie mniej wrzecionowate, krótsze (do 30 um) z bardzo wyraźną ornamentacją w postaci siateczki..

od sie.2006

9. Gyromitra parma?

No to gratulacje dla Ani :) Fajna sprawa.

Mam jeszcze dwa znaleziska Gyromitra leucoxantha (jedno moje, drugie Ani Górszczyk) z Orawy. Podesłać Ci?

od paź.2006

10. Gyromitra parma?
10.maj.16 23:45
Anna Hreczka "AHa"

Jak się domyślam, to coś dla nas zupełnie nowego? Dzięki chłopaki za oznaczenie gatunku:-) Co będziemy z tym robić?

od wrz.2005

11. Gyromitra parma?

Z chęcią zobaczę.

Aniu, mam taką propozycję - Ty masz G. martinii, Waldek - G. leucoxantha, ja - G. fastigiata. Może będzie jeszcze coś ciekawego od Jacka i Mirka. Możemy to spróbować zebrać i wysłać, na przykład do Przeglądu Przyrodniczego. Podejmę się popracować nad tekstem w wakacje.

od maj.2009

12. Gyromitra parma?

A to, że do Grej (a) zgłoszone to raczej nic nie przeszkadza żeby też ująć w tej pracy:-)

[bf#246750]

[bf#7260]

Gyromitra infula tez kilka jeszcze w greju czeka, ale na nie szkoda raczej papieru... pospolite.

od paź.2009

13. Gyromitra parma?

Ja cichutko przypominam o mojej,[bf#819884]

od wrz.2005

14. Gyromitra parma?

A jest już u mnie?

od paź.2009

15. Gyromitra parma?

Jasne

od paź.2006

16. Gyromitra parma?
12.maj.16 19:15
Anna Hreczka "AHa"

Błażeju, nie wiem jak reszta, ale ja w to wchodzę:-)

od sie.2006

17. Gyromitra parma?

Ja oczywiście też, podobnie jak Ania :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji