bio-forum.pl

Gyromitra Fastigiata

bez logowania - można przeglądać
Discinaceae

od gru.2005

1. Gyromitra Fastigiata

Piestrzenica pochyła - znaleziona w silnie zdegradowanym grądzie (Gyromitra fastigiata) - owocniki duże do 12x8x8cm

Byłoby to drugie stanowisko znalezione w Polsce (po Chełmie) - grzyb ten wymaga gleb wapiennych, naturalnie nie ma takich w lesie bemowskim w Warszawie.

To dowód na to jak silna jest w tym lesie miejskim antropopresja.

Za wskazówki w oznaczaniu dziękuję Mirkowi Mirosław Wantoch-Rekowski, za pomoc i pokazanie fotek Ani, Krzysiowi Kujawie). Muszę znaleźć kolejny dojrzały egzemplarz i przesłać go do badań makro Ani. Wtedy byłoby potwierdzenie de lega artis.

Dawno mnie tu nie było, myślałem że nie odnajdę hasła - ale się udało - dzień dobry

od maj.2003

2. Gyromitra Fastigiata
21.kwi.16 15:33
Anna Kujawa "AniaK"

Hej:-)

w tzw. międzyczasie jest kilka innych stanowisk

od gru.2005

3. Gyromitra Fastigiata

świetnie :) a gdzie? czytałem tylko o Pieninach jak doczytałem wątek chełmski.

Cześć Aniu :)

od wrz.2005

4. Gyromitra Fastigiata

w Poznaniu licznie

w Krakowie ([bf#15659]

od gru.2005

5. Gyromitra Fastigiata

szkoda że nie można edytować nagłówków postów - byłoby łatwiej znaleźć - dzięki Błażej - czy to oznaka że u nas naprawdę robi się cieplej?

od gru.2005

6. Gyromitra Fastigiata

z Poznania który to wątek?

od wrz.2005

7. Gyromitra Fastigiata

Może... albo oznaczana z rozpędu jako G. gigas - AK sprawdzała sporo kolekcji "z Polski", ale tam gdzie nie ma okazu zielnikowego, albo okaz jest niedojrzały - nie sposób rozstrzygnąć bez genetyki.

od gru.2005

8. Gyromitra Fastigiata

no właśnie - wrócę tam na miejsce - i poszukam, może coś wyrosło, poczekam aż dojrzeje - wstyd się przyznać - wszystkie zjadłem chcąc przetestować smak g. gigas

od wrz.2005

9. Gyromitra Fastigiata

Z Poznania niewątkowana - moje obserwacje z Lasu Marcelińskiego.

Piotr robił zdjęcia i wrzucił na grzybland:

galeria.grzybland.pl

(wypowiedź edytowana przez ramayana 21. kwietnia. 2016)

od kwi.2004

10. Gyromitra Fastigiata

Grzegorz. Las Bemowski, to "moje" terytorium i jeśli chodzi o obszar łosiowych błot, to wielokrotnie stwierdzałem stanowiska G. gigas, ale G. fastigiata nigdy.

Natomiast po sąsiedzku, ale w strefie przewagi sosny, stwierdzałem liczną obecność G. esculenta, która pojawiała się później niż G. gigas, ale niekiedy w czasie zazębiającym się.

Sama ocena mikroskopowa zarodników z badanych próbek G. gigas w różnym czasie nie była jednoznaczna i dawała dość duże różnice nie tylko w samej ich wielkości i kształcie, ale również w wielkości i kształcie apiculi.

Moim zdaniem jest dość spore zawirowanie, jeśli chodzi o G. gigas i sama ocena zarodników jest zbyt powierzchowna, by jednoznacznie stwierdzić, że to właśnie ten gatunek.

od mar.2010

11. Gyromitra Fastigiata

Marku, a co trzeba by jeszcze sprawdzić?

od kwi.2004

12. Gyromitra Fastigiata

Najlepiej badania DNA: G. gigas, G. korfii i D. montana= (G. montana), bo chyba takich jeszcze nie ma.

Inaczej pozostaje manualne, szczegółowe badanie i opracowanie każdego spotkanego okazu i oczywiście publikacja z wizualizacją w miejscu umożliwiającym wymianę spostrzeżeń.

od wrz.2005

13. Gyromitra Fastigiata

od mar.2010

14. Gyromitra Fastigiata

A to jest konkret, choć język nieludzki;-) Dziękuję:-)

od gru.2005

15. Gyromitra Fastigiata

Cześć Marku,

G. gigas w tym roku jest wysyp i w lesie kabackim (w rezerwacie Starzyńskiego koło setki widziałem) i w lesie bemowskim. G. gigas typową widziałem w wielu miejscach.

Chodziłem nie od Błot (czyli od Babic), a po stronie Radiowa.

G. fastigiata rosła tylko w jednym miejscu, 14 sztuk na obszarze 10x10 metrów.

G. gigas była rozproszona po całym terenie. W jednym miejscu rosła samotnie G. esculenta (zawsze ja można poznać po silnym zapachu).

Gadałem z ludźmi, którzy często po bemowskim chodzą i takich siodełkowych piestrzenic jeszcze nie widzieli.

od maj.2009

16. Gyromitra Fastigiata

No to widze że wiosna do Was zawitała znacznie wcześniej. U mnie tez pojawia sie ich coraz więcej ale jeszcze nie pora na zbiory. W ub. tygodniu pobrałem próbke owocnika i worki jeszcze zupełnie puste.

od gru.2005

17. Gyromitra Fastigiata

kto by miał zrobić te badania DNA?

Fajnie byłoby zrobić dwa zdjęcia mikto obok siebie dla olbrzymiej i pokrewnych - znalazłem tylko taki opis od Ani ">>> 'Piestrzenice "po zarodnikach" dzielimy na dwie grupy - z zarodnikami z dwoma małymi kroplami bez wyrostków na biegunach (tu należy G. esculenta) i z zarodnikami z dużymi kroplami wewnątrz i wyrostkami na biegunach. Tu należy olbrzymia i pochyła. Olbrzymia ma zwarte "kluchowate" wyrostki biegunowe, a pochyła - po kilka palczastych. Wyrostki (i urzeźbienie ściany zarodnika) tworzą się na dojrzałych zarodnikach. Dlatego warto poczekać na porządne dojrzenie owocnika.<<<

od maj.2003

18. Gyromitra Fastigiata
22.kwi.16 12:35
Anna Kujawa "AniaK"

Cześć Grzesiu

Tych piestrzenic to jest więcej:-)

od wrz.2005

19. Gyromitra Fastigiata

ale akurat przy G. fastigiata raczej potrzeby badań DNA nie ma

od gru.2005

20. Gyromitra Fastigiata

pytanie - jak powinien wyglądać owocnik piestrzenicy by się nadawał do badań zarodników - czy może on 'dojrzeć' po zerwaniu (w lodówce, wstawiony do wody etc.)

bo bardzo mi zależy na ostatecznym rozstrzygnięciu, jaki gatunek mamy na miejscu.

dzięki Aniu :) - widzę, że jest ich więcej - ale w Polsce te trzy? plus Piestrzenica infułowata?>

od wrz.2005

21. Gyromitra Fastigiata

Moje dojrzewały w pudełkach plastikowych, w temperaturze kilkunastu stopni. Ale na starcie miały już worki z zarodnikami.

Jeszcze G. ambigua.

od gru.2005

22. Gyromitra Fastigiata

dzięki śliczne,

czyli mamy w PL 3 wiosenne (esculenta gigas fastigiata) i 2 jesienne (ambigua, infula)

Błażej? Po czym można poznać czy ma już worki z zarodnikami? I tak przy okazji, ile one mogą rosnąć/stać w lesie? (mniej więcej) 2 tygodnie? 3?

od wrz.2005

23. Gyromitra Fastigiata

U mnie stoją w lesie już 4 tygodnie...

Po czym poznać - tylko mikroskopem.

od gru.2005

24. Gyromitra Fastigiata

jeszcze jedno pytanie :) czy jest podtrzymany wymóg wapiennej gleby dla g. fastigiata?

wezmę próbkę by sprawdzić, bo albo wody podziemnej naniosły, albo ktoś wyrzucił sporo cementu do lasu, albo wymóg nad miarę.

od gru.2005

25. Gyromitra Fastigiata

podrzucam dobry filmik pokazujący środowisko w której rośnie piestrzenica pochyła - kropka w kropkę jak w Lesie Bemowskim youtube.com

od wrz.2005

26. Gyromitra Fastigiata

Nieee, z tym wapieniem to ściema... przy Inocybe też często piszą, że nawapienne, a rosną na zwykłych, obojętnych lub kwaśnych glebach

od kwi.2004

27. Gyromitra Fastigiata

Discina fastigiata (Krombh.) Svrček & J. Moravec, Česká Mykol. 26 (1): 5 (1972)- to za Species Fungorum.

od gru.2005

28. Gyromitra Fastigiata

Discina fastigiata czy Gyromitra fastigiata => która nazwa jest poprawna?

dzięki za informację z tym wapieniem

tyle nieścisłości

od kwi.2004

29. Gyromitra Fastigiata

Dla mnie ta:

speciesfungorum.org

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji