bio-forum.pl

Velutarina rufo-olivacea?

bez logowania - można przeglądać
GRej278137

od paź.2007

1. Velutarina rufo-olivacea?
1
2
3

24. 02. 2016 pas zarośli przy torowisku ( - tarnina, jabłonie, dęby), mocno przetrzebiony podczas remontu torów dla Pendolino. Na gałęzi liściastego leżącej w kupie chrustu. Przynależności nie udało mi się zidentyfikować.

4
5
2
6

.

W innym miejscu ( kilkadziesiąt m różnicy) tych zarośli, na martwym pędzie dzikiej róży, znalazłem, jak mniemam, ten sam gatunek, choć dużo skromniejszy :)

od mar.2010

2. Velutarina rufo-olivacea?

A nie Encoelia?

od maj.2009

3. Velutarina rufo-olivacea?

Żadna Encoelia, identyczne jak moje:-)

[bf#824847]

Ja dziś trzymane w dojrzewalni wrzuciłem pod mikroskop, mikro pasuje jak najbardziej do Velutarina.

Moje były dość młode więc ponad 10 dni leżały w dojrzewalni ale też jeszcze za bardzo nie "sypią" z worków zarodnikami chociaż te wydają się być dobrze już dojrzałe. W moim przypadku praktycznie 100% zarodników z dwoma kroplami wewnątrz.

Znając problemy z dojrzewaniem workowców, potrzymam chyba je jeszcze kilka dni do zasuszenia. Jackowe to już raczej zdecydowanie lepiej dojrzałe od moich... chociaż nie wszystkie.

od paź.2007

4. Velutarina rufo-olivacea?
5
6

Trochę podhodowane i osuszone prezentowały się tak

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji