bio-forum.pl

Dziwne jak na Encoelia?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Dziwne jak na Encoelia?

Substrat trudny do określenia, ale najprawdopodobniej leszczyna co wskazywałoby na Encoelia furfuracea, ale...?

Owocniki zbyt małe jak na ten gatunek i jakieś inne, czy nie wydaje się wam że nazbyt płytkie?. Poza tym, nigdy jeszcze nie spotkałem tego gatunku na tak zbutwiałym substracie i do tego leżącym na ściółce.

Jak by nie patrzeć ale chyba warto wziąć pod uwagę rodzaj Velutarina, może rufo-olivacea?

od mar.2010

2. Dziwne jak na Encoelia?

Pewno tak jak piszesz, sprawdź mikro.

od maj.2009

3. Dziwne jak na Encoelia?

Na to będzie czas:-)

Jak na razie jeden fragment trafił do suszenia a drugi do podhodowania, w lesie (i nie tylko) tak ponuro, że nawet fotek nie da się konkretnych zrobić.

od maj.2009

4. Dziwne jak na Encoelia?

Te znalezisko dało mi trochę do myślenia i przypomniał mi sie wątek z 2014 roku:

[bf#651194]

- a dlaczego uparłem się przy Encoelia, trudno zrozumieć??

Nigdy świadomie nie widziałem Ionomidotis fulvotingens - korzaka czarniawego ale ta czarna barwa owocników raczej bardziej przemawiałaby właśnie za tym gatunkiem.

To chyba W. Wojewoda wspominał, że ten gatunek wyrasta między innymi na klonie.

W razie czego masz go Błażeju u siebie. Poszedł w paczce podpisanej GREJ, zgłoszony oczywiście jako Encoelia.

(wypowiedź edytowana przez mirek63 15. lutego. 2016)

od mar.2010

5. Dziwne jak na Encoelia?

Mirku dobrze się uparłeś, twoje grzyby z tego wątku to wszystko Encoelia.

Co do Ionomidotis fulvotingens najczęściej rośnie na wierzbie ale też na wielu innych gatunkach drzew liściastych.

od maj.2009

6. Dziwne jak na Encoelia?

No patrz, sprowadziłeś mnie na ziemię, a ja już miałem "chrapkę" na korzaka:-)

W każdym bądź razie jak na E. fascicularis mi nie wygląda?

Może w końcu i w tym rodzaju ktoś się "zakocha":-)

W sumie dobrze znane mamy tylko dwa gatunki a przecież rodzaj dość liczny.

od maj.2009

7. Dziwne jak na Encoelia?

A tak wyglądają po kilku dniach "leżakowania".

teraz chyba nie ma wątpliwości że to nie jakaś Encoelia.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji