bio-forum.pl

Pryszcze na osice ciąg dalszy.

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od paź.2009

1. Pryszcze na osice ciąg dalszy.
1
2
3
4

Osówiec Szlachecki 15-02-2016, kilkadziesiąt owocników największy ok. 6mm.

Podejrzewam Encoelia fascicularis, ale nie mam porównania bo widzę ją pierwszy raz, jeśli to ona.

od paź.2007

2. Pryszcze na osice ciąg dalszy.

Porównaj sobie >>> [bf#824847]

od maj.2009

3. Pryszcze na osice ciąg dalszy.

Chociaż Encoelia fascicularis widuję co roku co najmniej po kilka razy to na podstawie tych zdjęć nie potrafię zdecydowanie potwierdzić, czy też zaprzeczyć że to one. W zasadzie E. fascicularis wyrasta na gałęziach nie pozbawionych kory, ale czasem widuje również takie zmizerniałe owocniki na gałęziach na których w zasadzie pozostało już tylko same łyko (ostatnie tchnienie substratu)... a te do takich należą, tak mi się wydaje.

Porównaj również z: [bf#824452] (ostatnia fotka).

Sprawdź jakiej barwy jest hymenium. U E. fascicularis powinno mieć taką barwę jak na fotce (barwy oddane w miarę wiernie):

od paź.2009

4. Pryszcze na osice ciąg dalszy.

Hymenium zdecydowanie ciemniejsze, brunatne.

od paź.2009

5. Pryszcze na osice ciąg dalszy.
1

Byłem dziś znowu u mojej osiki, w zasadzie nic się nie zmieniło, ale wczoraj miałem przyjemność znaleźć orzechówkę mączystą i jeśli wiązkowa wygląda podobnie to mój grzybek chyba orzechówką nie jest.

od maj.2009

6. Pryszcze na osice ciąg dalszy.

Grzybek ciekawy, ale???

No właśnie, nikt tu workowców za bardzo nie lubi:- ( Wart jednak zachowania na zaś, może z czasem ktoś sie o niego upomni:-)

od paź.2009

7. Pryszcze na osice ciąg dalszy.
1
2
3

Odświeżam wątek, dzisiaj grzybek wygląda tak. I co powiecie?

od sie.2002

8. Pryszcze na osice ciąg dalszy.
15.maj.16 15:04
"pimpek"

od paź.2009

9. Pryszcze na osice ciąg dalszy.

Po pół roku walki w końcu zwycięstwo:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji