bio-forum.pl

Czerwone punkty na jaworze

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. Czerwone punkty na jaworze
Czerwone punkty na jaworze

Na chorym jaworze zauważyłam coś w formie małych czerwonego koloru kupek. Czy to jest porost, czy może jakieś grzybki? Niestety fotka nie najlepszej jakości. Przepraszam.

od sie.2002

2. Czerwone punkty na jaworze
18.mar.07 15:25
"pimpek"

ja bym stawiał na porosty (to też grzyby) a nie na grzyby.

Nie uda się nic powiększyć?

od mar.2007

3. Czerwone punkty na jaworze

Witam Panie Piotrze :). Niestety nie uda mi się nic powiększyć. To zdjęcie, które pokazałam ma juz 94, 2 KB. Odnośnie porostów. Mnie uczono, że porost to organizm zbudowany ze strzępek grzyba i komórek glonu lub sinicy. A nie jest to grzyb, jak Pan twierdzi. Porost to porost, a grzyb to grzyb. Porost to oddzielny organizm.

od sie.2002

4. Czerwone punkty na jaworze
18.mar.07 15:51
"pimpek"

Droga Alicjo,

my na forum sobie nie PAN-ujemy.... i to chyba już kilka razy pisałaś, bo mi wczoraj rzuciło w oczy! Ale nie miałem czasu Ciebie za to posztorcować :)

Podeślij mi fotkę na majla (adres po kliknięciu w nazę użytkownika) a ja Ci to dostosuję wielkościowo.

Poza tym podeślę Ci programik, który takie rzeczy robi.

Pimpuś

od mar.2007

5. Czerwone punkty na jaworze

Nic lepszego nie uda mi się już chyba zrobić. Przesyłam tochę lepsze zbliżenie tego porostu lub grzyba?

od sie.2002

6. Czerwone punkty na jaworze
18.mar.07 16:12
"pimpek"

O, O, O,

to już zaczyna wyglądać jak skupiska perytecjów jakiegoś gatunku Nectria.

od mar.2007

7. Czerwone punkty na jaworze

Hmm, całkiem możliwe, że jest to workowiec np. Nectria cinnabarina - gruzełek cynobrowy. Porównałam z inną fotografią znalezioną na necie po podaniu przez Ciebie nazwy. Czyli byłby to grzyb.

od lis.2005

8. Czerwone punkty na jaworze
18.mar.07 16:33
Marek Ciszewski "grant"

Alicjo... kiedyś tak było, że portost, to porost. Teraz porost = grzyb i Pimpek ma rację. Nic na to nie poradzisz.

Mnie też twoja fotka zainteresowała. Napisz proszę, jak wielkie były te "kupki". Podanie rzędu wielkości tych "kupek" może mieć znaczenie przy oznaczeniu twojego znaleziska. Jeżeli kolory na zdjęciu są wiernie oddane (mnie się wydaje, że niedoświetlone), to skłonny byłbym stwidrdzić, że to coś z okolicy Nectria. Być może N. punicea, ale rozważam również N. coccinea, N. fuckeliana, a także N. purtonii. Oczywiście to tylko z odczytu zdjęcia, jak sama piszesz niezbyt dokładnego. Pimpek będzie tu jednak niepodzielnym autorytetem... ja się włączyłem w ramach ćwiczenia w oznaczaniu. Pozdrawiam

od lis.2005

9. Czerwone punkty na jaworze
18.mar.07 16:36
Marek Ciszewski "grant"

Do licha... Pimpek wyprzedziłeś mnie kiedy ja redagowałem swoje typowanie. Jak widać czegoś mnie juz nauczyłeś... Pozrawiam i Ciebie i Alicję...

od lis.2005

10. Czerwone punkty na jaworze
18.mar.07 16:39
Marek Ciszewski "grant"

Ja bym nie stawiał na N. cinnabarina. Ona tworzy trochę inne skupiska niż te na zdjeciu.

od sie.2002

11. Czerwone punkty na jaworze
18.mar.07 16:40
"pimpek"

He, he - bo mnie też zainteresowały te zdjęcia, dla tego się odzywam na porostach.

Biedronka - zebrałaś może tego grzybka? Masz go zasuszonego?

od mar.2007

12. Czerwone punkty na jaworze

"Kupki" te nie były duże, tak do 0, 5 cm, nie większe. Kolor raczej taki jak na zdjęciu, bardziej czerwony niż pomarńczowy. Pozdrwiam również. :)

od sie.2002

13. Czerwone punkty na jaworze
18.mar.07 16:48
"pimpek"

Co do N. cinnabarina to zazwyczaj widuję ją (?) wyrastającą spod delikatniejszej kory niż jaworowa. Więc może to być inna Nectria.

Ważne jest, czy wyrasta bezpośrednio z drewna czy z podkłądek. Czy jest gładka czy szorstka, czy z włoskami. Czy szczyt ma ten sam kolor co reszta perytecjum.

A potem pozostaje reakcja z KOH i już tylko mikoskop.

od mar.2007

14. Czerwone punkty na jaworze

Przepraszam pierwsza wielkość była oczywiście błędna (tj. ta 0, 5 mm). No ale poszło, trudno. Niestety nie zebrałam. Musiałabym sprawdzić, czy to tam jeszcze jest, ale wątpię. Zrobiłam to zdjęcie 17 lutego. A co byś zrobił z zasuszonym?

od sie.2002

15. Czerwone punkty na jaworze
18.mar.07 16:56
"pimpek"

Jeśli były 17 lutego to są nadal :) Bez problemu :)

Jak zbierzesz takie 10 kupek razem z korą na której rośnie - to powinniśmy dać radę oznaczyć, jaki to gatunek. Mój adres masz po kliknięciu na moją nazwę użytkownika.

od mar.2007

16. Czerwone punkty na jaworze

wielkość "kupek" tak do 0, 5 cm, nie wiecej

od mar.2007

17. Czerwone punkty na jaworze

ok, zobaczę co się da zrobić i napiszę, jeśli coś zdziałam :)

od lis.2005

18. Czerwone punkty na jaworze
18.mar.07 19:44
Marek Ciszewski "grant"

Alicjo... czy było to coś podobne do tego z wątku???...

[bf#67790]

05, cm to może był Hypoxylon fragiforme służący za podkładkę Nectrii... porównaj... próbuję nadal drążyć ten temat...

od mar.2007

19. Czerwone punkty na jaworze

Tylko, że kolory i kształt mi nie pasują. Te moje są bardziej czerwone lub wiśniowe jak kto woli i było to na chorym ściętym klonie, nie jaworze jak wcześniej napisałam (jeszcze raz sprawdziłam). Jak zrobi się u mnie trochę lepsza pogoda tzn. będzie sucho to spróbuję to coś zebrać.

od sie.2002

20. Czerwone punkty na jaworze
19.mar.07 18:49
"pimpek"

I jak zbierzesz, to zapakuj do jakiegoś pojemniczka i wyślij mi bez suszenia - wówczas dojdą jeszcze żywe i będzie je łatwiej oznaczać.

od mar.2007

21. Czerwone punkty na jaworze

Zebrałam, zapakowałam, wysłałam. Nie wiem tylko w jakim stanie dotrą. :)

od mar.2007

22. Czerwone punkty na jaworze

Przesyłam jeszcze 2 fotki zrobione wczoraj

od sie.2002

23. Czerwone punkty na jaworze
23.mar.07 18:38
"pimpek"

Tutak wydaje mi się, że wyrastają z podkładek.... Widać, jak dasz zbliżenie.

Chodzi o to, że wszystkie perytecja ("kuleczki") wyrastają nie z kory, rtlko z takiej różowej kuli.

od sie.2002

24. Czerwone punkty na jaworze
23.mar.07 19:05
"pimpek"
1

Daję powiększenie:

od mar.2007

25. Czerwone punkty na jaworze

No, rzeczywiscie...

od sie.2002

26. Czerwone punkty na jaworze
24.mar.07 21:51
"pimpek"
1

Alicja podesłała mi jeszcze fajne zdjęcie

Wygląda na to, że są to same podkładki (stromy) bez wytworzonych perytecjów. Mi to w każdym razie makroskopowo tak wygląda.

od lis.2005

27. Czerwone punkty na jaworze
24.mar.07 22:02
Marek Ciszewski "grant"

No to mamy zagadkę, bo to mi nie wygląda na Hypoxylona

(wiadomość edytowana przez grant 24. marca. 2007)

od sie.2002

28. Czerwone punkty na jaworze
24.mar.07 22:34
"pimpek"

Mam na myśli nie PODKŁADKĘ w sensie podkładek rodzaju Hypoxylon (że potem Nectria wyrosną na Hypoxylonie) - tylko mam na myśli podkładki, które tworzy sama NECTRIA.

Zobacz: niektóre Nectria rosną bezpośrenio na substracie (drewni, pod korą) np. Nectrai galligena grzyby.pl czy nasza pospolita Nectria cinnabarina.

1
2

Niektóre wyrastaja na ciemych WŁASNYCH podkładkach, np. Nectria cucurbitula (Tode Fr.) Fr. na Sosnowych gałązkach:

3
4

albo taka na wierzbie:

i do takich właśnie gatunków należy wydaje się Nectria prezentowana przez Alicję.

A inne rosną na grzybach, tak jak Twoje z podkładek Hypoxylona czy z tego szczeciniastego grzybka.

od lis.2005

29. Czerwone punkty na jaworze
24.mar.07 23:01
Marek Ciszewski "grant"

Super fotki... i super wykład... teraz rozumiem co Alicja znalazła. Odręczny rysunek wyjaśnia mi całą sprawę...

od mar.2007

30. Czerwone punkty na jaworze

A może to jest gruzełek szkarłatny czyli Nectria coccinea? Dziś znalazłam na googlach. Całkiem podobny do tego mojego.

od sie.2002

31. Czerwone punkty na jaworze
27.mar.07 00:25
"pimpek"

1. Ściana perytecjum barwi się w KOH na fioletowo

1

H2O:

2

KOH:

2. Perytecja rosną na stromie

3
4

3. Powierzchnia perytecjum jest chropowata

5
6

4. Komórki na szczycie (ujściu) perytecjum są krótkie:

7
8
9

5. Zarodniki są drobno brodawkowane (nie widać dobrze bez barwienia)

Wniosek: Nectria coccinea Fr.

od sie.2002

32. Czerwone punkty na jaworze
27.mar.07 00:39
"pimpek"

Dodam tylko, że aparat workowy IKI-, w H2O nie załamuje światła (non-refractive apical ring), pseudoparafizy typu "moniliforme" - ale to już nie było potrzebne żeby się pouszać w kluczu. Warto jednak odnotować.

1

PSEUDOPARAFIZA:

od mar.2007

33. Czerwone punkty na jaworze

A więc trafiłam :)

od lis.2005

34. Czerwone punkty na jaworze
27.mar.07 21:18
Marek Ciszewski "grant"

Gratulacje... nic tak nie cieszy jak trafić samemu we właściwe oznaczenie... wiem to po sobie

od sie.2002

35. Czerwone punkty na jaworze
27.mar.07 21:29
"pimpek"

Cieszę się, że mogłem potwierdzić oznaczenie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji