bio-forum.pl

Hypoksylon fragiforme

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od lis.2005

1. Hypoksylon fragiforme
Hypoxylon

Te zdjęcia robione 1 września w Wysowej (Beskid Niski). Olbrzymia kolonia wzdłuż powalonego buka nad strumieniem. Wątek ten otworzyłem jako uzupełnienie wątku Mirka:

[bf#67318]\

Hypoxylon

\

Hypoxylon

\

Hypoxylon

\

od maj.2003

2. Hypoksylon fragiforme
2.gru.06 13:45
Anna Kujawa "AniaK"

Pimpek, Pimpek!!!!!!

Tam chyba Nectria jakaś rośnie - czy coś w tym stylu..... widzisz te czerwone ciapy na podkładkach?

od sie.2002

3. Hypoksylon fragiforme
2.gru.06 13:50
"pimpek"

Ach Aniu,

nie dość że ją widzę, to jeszcze miałem ją wczoraj pod binokularem <rotfl>. A dzisiaj będzie na szkiełku (najpierw muszę umyć szkiełka).

Sądzę, że i Marek je widział, bo Hypoxylona nawet nie będę dotykał :) Taki twardy.... brrrr....

Kilka miesięcy temu Darek K. też tu na forum makroskopowo proponował jakąś Nectrię na podkładkach - ciekawe, czy ta sama.

od lis.2005

4. Hypoksylon fragiforme

Celowo wybrałem te ujęcia, bo mi się wydały najbardziej ciekawe. A ta Nectria to chyba episphaeria (to tak "na oko" bez mikroskopu)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji