Teraz zapraszam do najbardziej porąbanego w sensie geologicznym miasta w Polsce. Będziemy zwiedzać miejsca na terenie miasta leżące na obszarze Pagórów Jaworznickich.
Jest 6 maja. Oto kamieniołom Balaton i znajdująca się w północnej części wyrobiska gigantyczna konkrecja kwarcytowa. Powszechnie zwano ją Wielbłądem, niektórzy kojarzyli ją z kosmitą Alfem.
8 sierpnia odwiedziliśmy Mysową Górę leżącą na północ od zabudowy Trzebini Gaja a na zachód od elektrowni Siersza. Oto dwa bardziej okazałe miejscowe buki pospolite - Fagus sylvatica.
Nieopodal na miejscu piaszczystym udokumentowałem jastrzębca kosmaczka - Hieracium pilosella.
Ponadto w tym lesie stwierdziłem występowanie jodły pospolitej - Abies alba.
Były też kruszczyki - Epipactis.
A na martwym pieńku pokazały się próchnilce gałęziste - Xylaria hypoxylon. Towarzyszy im jakaś grzybówka - Mycena.
Był tutaj między innymi wiąz szypułkowy - Ulmus laevis.
RE: Oto kamieniołom Balaton...........................................................................
- kamieniołom przepraszam ale czego??
Tutaj wydobywano wapienie jurajskie dla potrzeb zakładów Górka. Wiele na ten temat pisałem w już opublikowanych wątkach, szczególnie w roku 2011, 2013. Pełny przegląd różnych aspektów tego miejsca można mieć wpisując sobie tę frazę: Balaton site: bio-forum. pl
Oto jeden z przykładowych wątków: [bf#403609] Wspomniane tutaj schody tektoniczne okazały się być tylko formą osuwiska, ale to ustaliłem w późniejszych latach.