bio-forum.pl

2000 Trzebinia - trzy dni, trzy miejsca

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2000 Trzebinia - trzy dni, trzy miejsca
12.lis.15 13:04
Piotr Grzegorzek

Teraz zapraszam do najbardziej porąbanego w sensie geologicznym miasta w Polsce. Będziemy zwiedzać miejsca na terenie miasta leżące na obszarze Pagórów Jaworznickich.

Jest 6 maja. Oto kamieniołom Balaton i znajdująca się w północnej części wyrobiska gigantyczna konkrecja kwarcytowa. Powszechnie zwano ją Wielbłądem, niektórzy kojarzyli ją z kosmitą Alfem.

Tak wówczas wyglądała z tej okolicy tafla zbiornika wypełniajacą nieckę wyrobiska.

8 sierpnia odwiedziliśmy Mysową Górę leżącą na północ od zabudowy Trzebini Gaja a na zachód od elektrowni Siersza. Oto dwa bardziej okazałe miejscowe buki pospolite - Fagus sylvatica.

Nieopodal na miejscu piaszczystym udokumentowałem jastrzębca kosmaczka - Hieracium pilosella.

Ponadto w tym lesie stwierdziłem występowanie jodły pospolitej - Abies alba.

Były też kruszczyki - Epipactis.

A na martwym pieńku pokazały się próchnilce gałęziste - Xylaria hypoxylon. Towarzyszy im jakaś grzybówka - Mycena.

22 sierpnia brałem udział w plenerze malarskim wokół Dworu Zieleniewskich.

Był tutaj między innymi wiąz szypułkowy - Ulmus laevis.

I jeszcze jeden widok drzewostanu.

Po drugiej stronie ulicy widać Wyżynę Krakowsko-Częstochowską a dokładniej Wyżynę Olkuską.

I kolejne widoki drzewostanu. Na podstawie tych zdjęć powstało kilka miniatur.

od cze.2008

2. 2000 Trzebinia - trzy dni, trzy miejsca

RE: Oto kamieniołom Balaton...........................................................................

- kamieniołom przepraszam ale czego??

od cze.2010

3. 2000 Trzebinia - trzy dni, trzy miejsca
12.lis.15 21:43
Piotr Grzegorzek

Tutaj wydobywano wapienie jurajskie dla potrzeb zakładów Górka. Wiele na ten temat pisałem w już opublikowanych wątkach, szczególnie w roku 2011, 2013. Pełny przegląd różnych aspektów tego miejsca można mieć wpisując sobie tę frazę: Balaton site: bio-forum. pl

Oto jeden z przykładowych wątków: [bf#403609] Wspomniane tutaj schody tektoniczne okazały się być tylko formą osuwiska, ale to ustaliłem w późniejszych latach.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji