bio-forum.pl

2009-04-16 Nad Balatonem w Trzebini

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2009-04-16 Nad Balatonem w Trzebini
19.kwi.11 12:23
Piotr Grzegorzek

Zatopione wyrobisko byłego kamieniołomu wapieni jurajskich w Trzebini, pierwsza Zielona Perła tego miasta wielokrotnie była prezentowana na tym forum. Teraz pozwolę sobie zamieścić kilka zdjęć wykonanych nieco ponad dwa lata temu. Na początek dla przypomnienia mapa firmy Compass z zaznaczoną lokalizacją. Fotoreportaż wykonałem w okolicy oznaczonej kolorem fioletowym.

Spójrzmy z północno-zachodniej krawędzi na schody tektoniczne w północnej ścianie wyrobiska. W środkowej części odsłaniającej się tutaj formacji znajduje się lej krasowy.

A oto i on oglądany z góry. Jego kruche ścianki trwają tutaj od dawna. Po raz pierwszy oglądałem je w końcu ubiegłego wieku. W między czasie do leja napłynęło sporo gleby tworząc całkiem ciekawe, bo żyzne siedlisko.

Na ścianach kamieniołomu można także zobaczyć czereśnie. No cóż ludzie chodzą i plują pestkami. A poza tym są jeszcze ptaki. Nazwa Cerasus avium zobowiązuje.

W ścianie wyrobiska jest jeszcze jeden nieco większy lej krasowy, w którym znajdowała się prawdopodobnie największa w Polsce konkrecja kwarcytowa. Oto co z niej pozostało po samoistnym rozpadzie w 2001 roku.

Tego dnia pola, a właściwie odłogi położone na północ od wyrobiska były wypalone.

Jesteśmy teraz przy wschodniej krawędzi. Jak widać spłonęły trawy na stoku, ale ocalało trzcinowisko na stawach w dolinie Rybnej.

Tak z tej okolicy wygląda tafla zbiornika wewnątrz kamieniołomu.

A teraz spoglądamy na lej krasowy ze szczątkami konkrecji kwarcytowej od dołu.

Nasz pobyt w tym miejscu kończymy pod schodami tektonicznymi.

od cze.2010

2. 2009-04-16 Nad Balatonem w Trzebini
12.lis.15 21:43
Piotr Grzegorzek

To co w chwili wstawiania wątku nazwałem schodami tektonicznymi zostało ostatecznie uznane przez geologa za formę osuwiskową.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji