Na wczorajszym spacerku zrobiłem parę fotek porostów i nie wiem jakie to są (niestety nie mam klucza). Czy możecie mi pomóc?
Zajrzyj tutaj dla porównania:
Marku ten link odnosi się do Xantoria polycarpa, tym porostem zajmuje się w innym poście. A tutaj chodzi mi o wskazanie prawdopodobnych nazw tych porostów. Wszystkie rosły na ziemi - igliwie i zmurszałe gałązki sosnowe w sosnowym lesie: wg mnie to:
2. Nie wiem
3. też Chrobotek reniferowy
4. Nie wiem
Proszę o pomoc.
przepraszam to miał być ten link - oczywiście porównaj czy są podobieństwa
Porównałem twoje zdjęcia z moimi i wygląda na to, że to są te same porosty.
Czwarty porost to będzie płucnica islandzka (Cetraria islandica), natomiast walczę jeszcze z drugim.
2 to, jak dla mnie, Hypogymnia physodes.
Dzięki - poszukałem trochę po internecie i książkach i rzeczywiście przypomina mi ten gatunek.
według mnie:
1.Cladonia rangiferina (ma wygięcia na zakończeniach)
Paulina wielkie dzięki. Czy mam rozumieć, że pierwszy porost to Cladonia rangiferina, czy też
pokazujesz mi w nawiasie czym się charakteryzuje ten porost.
Proszę wyjaśnij mi to, bo ja dopiero staram się uczyć rozpoznawać porosty.
tak właśnie Cladonia rangiferina ma zakrzywione końce, brak łusek (plechy pierwotnej), brak otworków przy rozgałęzieniach.
Paulino wielkie dzięki za wyjaśnienie. Znowu jestem mądrzejszy o krok.
Paulino, ale nr 1 ma zakończenia skierowane w różne strony, i otworki przy rozgałęzieniach...
Dla mnie 1 to Cl. portenosa.
rzeczywiście, to co napisałam tyczyło się zdjęcia bezpośrednio pod napisem "trzecie zdj" pomieszało mi sie. jednak dwa kolejne pod tym są zupełnie inne. troche nieostre te zdjęcia. hmmmm
Teraz trochę się zgubiłem. To znaczy, że pierwszy i trzeci to C. portentosa, a C. rangiferina nie ma na zdjeciach - czy tak?
Paulino, widać że mówimy o różnych fotkach, dla mnie to jest tak:
Porost 1 (fotki 1-3) to Cl. potrentosa
Porost 2 (fotki 4-5) H. physodes
Porost 3 (fotki 6-8) Cl. rangiferina (albo któraś podobna)
Porost 4 (9-13) Cetraria islandica