bio-forum.pl

Jesienne grzybki ?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Jesienne grzybki ?

a wątek ten to w dużej mierze odzew na pytanie Mirki2 w wątku w kąciku "porosty":

[bf#726983]

Oj! - prawda jest taka, że w lesie widzę przeważnie tylko same grzyby, więc czasem i "zbłądzić" trzeba w jakieś inne "klimaty":-)

ja jednak zdecydowanie jestem wierny swojej pasji a, że jak każdy mężczyzna czasem zrobi jakiś "skok w bok"... to przecież w tym przypadku żaden grzech:-)))

Na dowód tego, że jestem jednak wierny grzybom kilka znalezisk z ostatnich dwóch dni:-)

.

a to dla tych co gustują w różnego rodzaju "pryszczach":-)

.

niektóre gałązki wierzb aż czerwienieją od talerzyka.

.

a zimówek można było nazbierać nawet na dobrą zupkę, kto nie ma jeszcze grzybków na Wigilię... to czas ruszać w teren:-)

od gru.2003

2. Jesienne grzybki ?

Na drugim chyba łysiczka łagodna

od maj.2009

3. Jesienne grzybki ?

żartujesz czy poważnie, bo już zjadłem ją:- (

bo ja żartuje, nie zjadłem, ale to jeszcze bardzo młoda zimóweczka która wylazła dopiero spod śniegu, zdjęcie trochę (?) "przepalone" dlatego tak wygląda.

Było ich tam więcej ale rosły w środku gęstej wierzby i nie bardzo mi się chciało wciskać pomiędzy mokre gałęzie.

I znów nagrzeszyłem bo skłamałem:- (

- to te z ostatniej fotki rosły w środku wierzby, a te maluchy o których mówisz rosły obok lipników na złamanej wierzbie, inaczej bym im fotki nie robił, ale skoro juz miałem wyjęty aparat:-)

(wypowiedź edytowana przez mirek63 15. grudnia. 2014)

od mar.2008

4. Jesienne grzybki ?

Mirku, łysiczka łagodna jest w 100% jadalna:-)

od maj.2009

5. Jesienne grzybki ?

ale łysiczka łagodna nie rośnie na wierzbie, najwyżej ł. trująca:- (

od gru.2003

6. Jesienne grzybki ?

W ciepłych okresach zimy na iglastych. U mnie co roku wysypuje w czasie odwilży

od maj.2009

7. Jesienne grzybki ?

U mnie z kolei zimowe odwilże są zazwyczaj zbyt krótkotrwałe aby urosła, dlatego rośnie przeważnie póżną jesienią, o ile warunki są sprzyjające (w tym roku wysuszyło).

Czasem również na wiosnę ale to już rzadziej.

W sumie, u mnie dość pospolita:-))

od lip.2007

8. Jesienne grzybki ?

Nie trzeba jechać do lasu. Na pieńku na ruchliwej bardzo ulicy, w samym centrum Łodzi pod wejściem do banku....

od sty.2007

9. Jesienne grzybki ?

u mnie za to zimówki w zacisznym kątku przy czytelni UP:-)

Mirek, tak pokusiłeś tymi grzybkami, talerzykiem szkarłatnym, lipnikiem, że w najbliższy wolny czas wreszcie gdzieś do lasu ruszę, popatrzeć, co w nim piszczy:-)

od gru.2003

10. Jesienne grzybki ?

a na ósmym widzę też jakąś Merismodes

od mar.2010

11. Jesienne grzybki ?

Oj, jak ja wam zazdroszczę:- ( Nie wiem, kiedy do lasu się wybiorę. Uszaki widzę na krzakach berberysu zwyczajnego koło mojej fabryki, czyli szkoły, no i trochę nadrzewnych. To wszystko. Najbliższe mi grzyby to te w piwnicy w słoikach i w szafce, suszone. Cały świat mi Witold przysłania:-) Wstawię zdjęcie z wnukiem zaraz. Ależ masz, Mirku, piękne grzyby!!!

od maj.2009

12. Jesienne grzybki ?

Mirku! - Merismodes jest zatrzęsienie, ale po co to zbierać jak i tak nie mam możliwości oznaczenia:- (

Wiesz Beatko, tak to jest! Miałem kryzys praktycznie od września br. W zasadzie wszystko u mnie schło w oka mgnieniu. Później przyszły mrozy i miałem namiastkę zimy. Całe szczęście, że spadło trochę śniegu. Teraz woda z topniejącego śniegu dała tym grzybom życie i dzięki temu mam po co "wyskoczyć" z psem na spacer.

Tak ten "wybieg" określam w rozmowie z żoną, a Wy i tak wiecie doskonale po co my łazimy po tych lasach:-)

- ale pies zawsze może byc dobrym pretekstem, wybiegać sie przecież musi a, że najlepszy przyjaciel człowieka to trzeba mu trochę podogadzać:-)

od gru.2003

13. Jesienne grzybki ?

U mnie nie ma...

od maj.2009

14. Jesienne grzybki ?

na leżących na ziemi gałązkach, dziś też w dwóch miejscach widziałem:-)

Króciutki dziś miałem spacerek do pobliskiego zadrzewienia. Znalazłem ładnego Pycnoporus cinnabarinus, coś około 6 cm średnicy (gigant) na powalonej starej czeremsze.

.

ładnie kontrastował z białymi wrośniakami:-)

.

pospolite u mnie Steccherinum fimbriatum

.

i kilka innych... ale bez żadnych rewelacji:- (

ale za to pogodę miałem iście wiosenną, ciepełko i nawet od czasu do czasu słońce błysnęło:-))

od maj.2009

15. Jesienne grzybki ?

Dziś też udało mi sie wyrwać na 1, 5 godzinki na spacer z psem. Pies zadowolony Ja też:-)

Ciepło i mokro! - to lubię:-)

Większość znalezisk wrzuciłem do działu "Jaki to grzyb" a dla uzupełnienia dwa inne do tego wątku. Chociaż nie oznacza to, że to wszystko co widziałem, ino czasu brakło na focenie:- (

Uszaczki:

.

i opływające "bursztynami" wierzby;

od sty.2007

16. Jesienne grzybki ?

dokładnie takie piękne bursztynki ujrzałam pierwszy raz 3 grudnia któregoś roku:-)))

od gru.2003

17. Jesienne grzybki ?

a uszaczków nie mogę namierzyć...

od sty.2007

18. Jesienne grzybki ?

Mirek63 - cudności na tych "spacerach z pieskiem" spotykasz:-)))

Mirki2 - zimowa pora w sam raz na uszaczki, powodzenia w szukaniu:-)))

od maj.2009

19. Jesienne grzybki ?

Basiu - w końcu nie na darmo noszę ze sobą dwie pary okularów i do tego jeszcze lupę:-)

Mirki2 - gałązki wierzby a szczególnie topoli mogę je skrywać. Spotykałem i na grubym substracie (pnie), ale rzadziej.

od sty.2007

20. Jesienne grzybki ?

Mirek63 - my rówieśnicy, o czym chyba raczej nie wiesz, bo skąd:-) dotąd o tym nie pisałam, ale w końcu mogę się do tego przyznać;-) tak więc i ja dwie pary okularów, a do tego oczywiście lupkę, noszę:-))) braknie mi tylko psiego przyjaciela:-)))

Mirkowie obaj - o tak, powalona topola substratem mojego uszaczka była w dwóch przypadkach, jeden z przypadków w tegorocznym kalendarzu (znaczy się tym na 2015):-)

od maj.2009

21. Jesienne grzybki ?

Czyli mamy po 35 lat:-)))

od sty.2007

22. Jesienne grzybki ?

jasne;-)

od maj.2009

23. Jesienne grzybki ?

Miło się z Wami (Tobą) gawędzi ale trzeba zrobić jakieś śniadanie, no i może mały wypadzik w teren, chociaż niezbyt przyjemnie... czyli ponuro i mokro.

Ale memu przyjacielowi zupełnie taka pogoda nie przeszkadza, mi w zasadzie też, tylko jak wracam z lasu, to przy takich warunkach, ta moja psina wygląda jak diabeł tasmański:-))

Kąpiel obowiązkowa:-)

od sty.2007

24. Jesienne grzybki ?

Dziś i ja nie odpuszczę, tylko nie pieska wezmę z sobą... może męża... może jego siostrę... a jak nikt nie będzie chciał, to i sama, jak to przeważnie jest:-))))) musowo potem jakiegoś jesiennego grzybka pokażę:-)))))

od maj.2009

25. Jesienne grzybki ?

kilka z wielu spotkanych dziś:

od razu rzuciły się w oczy żółte girlandy.

było dużo znacznie bardziej fotogenicznych... ale za tą widać mego przyjaciela

,..

kilka grzybówek, ale ta na brzozie najładniej prezentowała się

.

na chwilę zrobiło się jaśniej i... pomarańczowo.

.

trochę wiosną zapachniało jak ją zobaczyłem

.

kilka barwnych wariacji

.

na kawałku pniaka lipy wypasione przez wilgoć lipniki, tym razem owocniki właściwe a nie anamorfy (kilka też było)

.

i na koniec rarytasek, pniarek z modrzewia

od maj.2014

26. Jesienne grzybki ?

Witaj Mirku wspaniałę zdjęcia. Mam pytanko. Pod podpisem uszaki zamieściłeś piękne zdjęcie, czy to jest albinostyczna wersja uszka bzowego o której akurat wczoraj czytałe. Szukałem wczoraj zdjęć takiego grzyba, ale na bic nie trafiłem, a tu niespodzianka dzisiaj;) Pozdrawiam Piotr

na tej stronie jest za dużo wypowiedzi (52) - proszę założyć nowy wątek poziom wyżej lub w innym dziale forum oznaczonym ⊙
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji