bio-forum.pl

Z wierzby?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Z wierzby?

Któreś z Usnaea???

I - niewielka, coś około 3, 5- 4 cm

.

II - ta już znacznie liczniejsza i zdecydowanie większa, niektóre nawet powyżej 10 cm

od gru.2003

:-) grzybów nie ma w Knyszyńskiej?

od paź.2007

3. Z wierzby?

Porosty to też grzyby:-)

od gru.2003

lichenizujące: D

od maj.2007

5. Z wierzby?

Tak, oczywiście że Usnea, dalej już gorzej. Na ostatnich fotkach może być U. dasypoga, ale trzeba by sprawdzić chemię. Poza tym także Hypogymnia physodes i chyba Platismatia glauca.

od maj.2009

6. Z wierzby?

Dziękuje za odpowiedź:-)

- a Mirka informuję, że grzyby w PK były, są i mam nadzieje, że będą:-)

Czasem tylko trudno sie do nich dokopać, tak jak chociażby kilka dni temu, kiedy to jeszcze leżał śnieg. Parę dni jednak odwilży i odsłoniły się "skarby":-)

A ten wątek to skutek ostatnich porywów wiatru. Staruszka wierzba nie wytrzymała i położyła się na ziemię, tym samym dając mi możliwość przejrzenia jej korony.

Co prawda grzybów na niej (takich jak masz na mysli) nie znalazłem ale porostów zatrzęsienie, a co jeden to ładniejszy:-))

Szkoda tylko, że nie bardzo mi się chciało focić. Może nie zimno ale podła wilgoć, a do tego zaledwie godzina 13, 00 a już paskudny półmrok, dlatego też "wylazłem" na otwarty teren bo w lesie zupełna "makabra".

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji