bio-forum.pl

Cortinarius - mierzenie zarodników

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #9↓9

od sty.2007

1. Cortinarius - mierzenie zarodników

Przeszukiwanie wątków na forum w poszukiwaniu informacji, jak rozpoznawać gatunki z sekcji Paleacei:

[bf#4654]

[bf#120905]

[bf#280496]

[bf#283359]

[bf#323163]

[bf#390918]

[bf#514863]

[bf#515334]

[bf#701488]

dało odpowiedź - należy wykonać pomiar zarodników.

Chciałabym rozpoznać gatunek, który sądząc po wyglądzie i zapachu, do tej sekcji należy (zdjęcia makro później, bo teraz jestem poza zasięgiem dysku ze zdjęciami). Jego zarodniki mnie się kojarzą z cytrynką:-) Mają charakterystyczne urzeźbienie na powierzchni oraz kształt i taką końcóweczkę z jednej strony - co wszystko razem daje mi obraz takich mikro-cytrynek:-)

zarodniki

Jak mierzyć ich rozmiar? To że należy mierzyć zarodniki odpowiednio zorientowane, czyli nie stojące na głowie, to jest i logiczne, i wyczytane z innego wątku na forum omawiającego podstawy mikroskopii w mykologii.

Ale jak mierzyć takie cytrynkowate zarodniki, czy to co pokażę niżej jest prawidłowe? Pytam, żeby nie tracić energii i czasu na pomiary, jeśli miałabym je wykonać nieprawidłowo, chcę jak tylko się da, porządnie zmierzyć te zarodniki.

zarodniki pod oiektywem x40

zarodniki

zarodniki pod obiektywem x100

różnie zorientowane

zarodniki - pomiar

pomiar - czy dobrze?

od sty.2007

2. Cortinarius - mierzenie zarodników

znaleziona publikacja z kluczem:

landesmuseum.at

ornamentacja powierzchni zarodników - czy jakiś odczynnik może pomóc w uwidocznieniu ornamentacji?

w poradach nt. odczynników do mikroskopii mowa o KOH

grzyby.pl

"/.../ Stosuje się też do rozjaśniania ciemno zabarwionych zarodników. Łatwiej wtedy zaobserwować ornamenty na ich powierzchni np. u zasłonaków (Cortinarius)./.../"

wymiary zarodników

moje zarodniki (mierzone jak pokazałam w pierwszym poście) mają następujące rozmiary:

Potrzebne jeszcze foty makro, by zapytać, czy na podstawie "przedstawionych dowodów" można typować Cortinarius flexipes:-)

od sty.2007

3. Cortinarius - mierzenie zarodników

z mycoquebec dane o zarodnikach, ale trudno mi się przedrzeć przez francuskie określenia kształtu zarodników:- (

jak chodzi o rozmiary to widzę, że długość dla dwóch gatunków pokrywa się, trzeci ma zarodniki krótsze, szerokości różnią się minimalnie dla poszczególnych gatunków, czy sedno tkwi w kształcie zarodników? Bo z samej rozmiarówki skojarzonej z pelargoniowym zapachem owocników mnie wychodziłby Cortinarius flexipes, ale czy kształt zarodników pasuje (no i ta ornamentacja...) no i te foty makro, zaraz będą

Cortinarius flexipes

mycoquebec.org

SPORES

ellipsoides-tronquées, grossierement verruqueuses, 8-9 (9, 5) x 5-6 µm

Cortinarius hemitrichus

mycoquebec.org

SPORES

étroitement amygdaliformes a fusoides, moyennement verruqueuses, 7-8, 5 x 4-5 µm

Cortinarius diasemospermus

mycoquebec.org

SPORES

ellipsoides-fusiformes, finement a moyennement verruqueuses, 8-9 (9, 5) x 4, 5-5, 5 (6) µm, Q < 1, 7

od sty.2007

4. Cortinarius - mierzenie zarodników
grzybki
grzybki
grzybki

fotografie środowiskowe i okazów, grzybki rosły na torfowisku wśród mchu torfowca, torfowisko otoczone było brzozą, świerkiem

od sty.2007

5. Cortinarius - mierzenie zarodników
skórka kapelusza
skórka kapelusza
blaszka
zarodniki

a pokażę co jeszcze sobie pooglądałam:-)

skórka kapelusza, blaszka, zarodniki, wszystko spod obiektywu x40, jednakowo (dwukrotnie) zmniejszone

od sty.2007

6. Cortinarius - mierzenie zarodników

Tomku, poradzisz coś? czy dość informacji jest, czy coś poprawić, albo dodać?

od sty.2007

7. Cortinarius - mierzenie zarodników

ha, nie napisałam tego wprost, więc uzupełniam - owocniki miały zapach liści pelargonii:-)

od kwi.2004

8. Cortinarius - mierzenie zarodników

Zarodniki oglądam w Melzerze, uwydatnia ornamentację i umożliwia ocenę dekstrynoidalności. Czy były odcienie fioletu w blaszkach, tzronie czy grzybni u podstawy trzona?

od sty.2007

9. Cortinarius - mierzenie zarodników

no tak, z tym fioletem to się nie da odtworzyć:- (

foty mam tylko te, co zamieściłam, a w pamięci, ani w notatkach nic na ten temat, przy zbiorze nie wiedziałam, że to ważne i że trzeba to odnotować....:- (

tylko zapach pelargonii zarejestrowałam, odnotowałam i dałam powąchać towarzystwu, bo taki fajny, no i też ważny

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji