bio-forum.pl

Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie
Pachyella

Grzybki wyrastały na drewnie leżącym w mocno podmokłej, podsiąkającej wodą strefie nad strumieniem. Przyznam, że rok wcześniej dałam im spokój, bo nie widziałam szansy na samodzielne rozpoznanie i jakoś zabrakło motywacji...

W tym roku zabrałam owocniki, ale nadal próba samodzielnego rozpoznania (na razie po makrocechach) bez efektu:- (

Dzięki podpowiedzi Waldka Cz. - rodzaj Pachyella - widzę szansę na Pachyella babingtonii. Na forum pojawiał się już ten gatunek, choćby tu

[bf#186745]

Czy ktoś zechciałby przyjrzeć się temu bliżej?

Oto zdjęcie owocników w siedlisku:

od sie.2006

2. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie

Jak nikt nie będzie chciał to mogę go obejrzeć. Spotkałem go w tym roku na czterech stanowiskach (min. dwukrotnie z Anią H. na naszych warsztatach w Beskidzie Niskim i Sądeckim).

od sty.2007

3. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie

Super, Waldku, bardzo chętnie przystaję na Twoją propozycję, mam kilka owocniczków:-)

Też chcę go sobie troszkę pooglądać, ale to nie będzie miało znaczenia diagnostycznego, bo do tego kompletnie brak mi doświadczenia.

od sty.2007

4. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie

tak dla dodatkowego zilustrowania:-)

u Hiszpanów Pachyella babingtonii wygląda tak (wybrać po nazwie):

aranzadi.eus

ślicznie wygląda takie mikro

flickriver.com

od mar.2010

5. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie
31.paź.14 20:15
Ryszard Rutkowski "rudek"

Ja obstawiam Psilopezia.

od paź.2006

6. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie
31.paź.14 20:23
Anna Hreczka "AHa"

A ja się z Ryśkiem zgodzę, przynajmniej w tym że nie jest to Pachyella:-)

od paź.2006

7. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie
31.paź.14 20:34
Anna Hreczka "AHa"

A jest to to coś link[grzybiarze.eu], tak myślę...

od sty.2007

8. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie

Intrygującą niespodziankę stanowią dla mnie te grzybki, więc cierpliwie czekam na rozwiązanie, analizując poszczególne wstępne typowania, za które bardzo dziękuję:-)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 01. listopada. 2014)

od sty.2007

9. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie

Aniu, czy Twój grzybek z linku otrzymał już miano?:-)

od sty.2007

10. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie

Podobnie wygląda jak ta (tam typowanie Psilopezia nummularialis)

od sty.2007

11. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie

od sty.2007

12. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie

Przeglądanie netu zarówno w kierunku Pachyella, jak i Psilopezia, budzi miłe uczucie ekscytacji:-))))) np.:

od paź.2006

13. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie
1.lis.14 16:54
Anna Hreczka "AHa"

Niestety nie, Basiu nie zostały zidentyfikowane. Tak jak pisałam na FB leżą gdzieś u Waldka;-) Pachyella wykluczam, gdyż tamte miseczki to taka żelatyna, a te są raczej twarde (o ile jeszcze dobrze pamiętam, bo to ze dwa lata a może i więcej.

od sty.2007

14. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie
zarodniki

Pierwsze, z dziś, podejście mikro daje taki wstępny obraz zarodników (tu przez okular z miarką):

powiększenie x400 (skala tak na roboczo, szacunkowo - 4 najmniejsze działki miarki to 10 um)

zarodniki

powiększenie x1000 (immersja) (skala j. w., na roboczo, szacunkowo - 10 najmniejszych działek miarki to 10 um)

Całą kolekcję fotografii kamerką mam, co na nich zapytam, jak wstawię zdjęcia:-)

od sty.2007

15. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie
mikro

Proszę o korektę lub potwierdzenie, na tym zdjęciu zarodniki (to pewne:-)) i parafizy? (nad jakością zdjęć mikro będę pracować)

Sorry, bo wielkie foty wstawiam, myślę, że z czasem (jak wytrzymam przy mikroskopie) będę nabierałam wyczucia, jakiej wielkości foty mikro wstawiać:-)

od sty.2007

16. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie

na razie samo tylko wzrokowe porównanie, ale obraz zarodników wydaje się być podobny do tego flickriver.com

od sty.2007

17. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie

pierwsze podejście pod rozmiarówkę zarodników

od sty.2007

18. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie

Powyższe dzięki [bf#280242]...

od sie.2002

19. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie
2.lis.14 19:26
"pimpek"

Basiu,

na podstawie Twoich zdjęć odnoszę wrażenie, że dojrzałe zarodniki nie mają gładkiej ściany. Potwierdzasz to?

Parafizy natomiast są brązowo wypełnione - wszystkie?

Przekrój przez owocnik (dokładnie przez margines) jasno pokaże nam, czy to jest Pachyella. Uda Ci się?

pozdrawiam

Pimpek

od sty.2007

20. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie

Pimpek, spróbuję to zrobić - jutro, dobrze?

tylko proszę, objaśnij mi, przekrój przez margines - jak to wykonać? to spróbuję tak zrobić, jeśli tylko będę potrafiła:-):-):-)

na pozostałe zapytania, pokażę inne jeszcze zdjęcia, które już mam, albo uzupełnię jeszcze obserwacje, by móc odpowiedzieć na Twoje pytania:-)

dziękuję i pozdrawiam:-)

od sie.2002

21. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie
2.lis.14 21:01
"pimpek"

Basiu, np. tutaj ([bf#219334] mam zdjęcia przekrojów. Chodzi o plasterek wycięty żyletką z środka owocnika - jak fragment tortu, ale JAK NAJBARDZIEJ CIENKI.

od sty.2007

22. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie
zarodniki parafizy
zarodniki parafizy
zarodniki parafizy
zarodniki parafizy
zarodniki parafizy
zarodniki parafizy
zarodniki parafizy

Dobrze, postaram się:-)

A z dzisiejszych ujęć takie (część podobnych, ale z innymi ustawieniami ostrości), czy można coś z nich wyczytać?

x400

zarodniki parafizy

x1000

od sty.2007

23. Jasnobrązowe krążki na bardzo mokrym drewnie

Grzybek został mikroskopowo oznaczony przez Waldka Cz. jako Psilopezia nummularialis[nahuby.sk].

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji