bio-forum.pl

Zimówka?

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Zimówka?
zimówka?
zimówka?
zimówka?

Nawiązując do wątku Krzysztofa [bf#710953] grzyby znalezione 03. 10. 2014 r., które w pierwszym odruchu do klanu zimówkowego zaliczyłam, wysyp niewątpliwie biały jest:-)

od sty.2007

2. Zimówka?

Ala, czy Twój trop G. brassicolens i dla mnie dobrym byłby?

po makrocechach szukam:

123pilze.de

(wypowiedź edytowana przez topazzz 14. października. 2014)

od sty.2007

3. Zimówka?

w opisie cech - wysyp biały, a cechy mikro moich - sprawdzę, kiedyś przy czasie:-)

od lis.2008

4. Zimówka?
14.paź.14 22:37
ala mikołaj "wink"

ano właśnie Basiu, nie odzywałam się, bo tutaj zimówka w ogóle mi nie pasowała i w sumie nie miałam pomysłu, dopiero jak mnie Krzysztof "otrzeźwił", zaczęłam szukać w Gymnopilus

bardzo możliwe, że to on, cystydy powinny przynajmniej wyjaśnić rodzaj (nieregularne i zmienne, +/- krzaczkowate)

ale boję się wyprowadzić Cię na manowce: D

w kluczu do G. brassicolens m. in. prowadzi zapach...

ciężka sprawa, chyba trzeba będzie jednak zacząć od mikro: (

edit: a swoją drogą, to co zrobiono z taksonomią pieniążków/ łysostopków to jakaś masakra jest...

(wypowiedź edytowana przez wink 14. października. 2014)

od sty.2007

5. Zimówka?

nie mam danych o zapachu:- ( choć pewnie wąchałam, bo w większości to robię, ale notatki... brak:- (

mikro cechy - koniecznie, tylko przy czasie, ale super, że z zapewne mocno błędnej drogi zawracam, dzięki Wam, na bardziej prawdopodobną:-)

od sty.2007

6. Zimówka?

co do Twojego edit - zgadzam się całkowicie:-)

od lis.2008

7. Zimówka?
14.paź.14 22:50
ala mikołaj "wink"

Basiu, miałam Ci jeszcze napisać (ale nie chciałam drugi raz edytować), że jakbym nie miała mikroskopu i była na Twoim miejscu, to wierzyłabym święcie, że to właśnie on: D

u Krzyśka było o tyle łatwiej wpaść na trop, że były zarodniki i ich rozmiar, chociaż tak naprawdę, to dopiero się okaże, czy jest on dobry;)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji