Po trzech latach udało mi się znów trafić ( możliwe, że w dwóch ostatnich latach po prostu nie owocnikowały) na kolczakówki prezentowane w wątku [bf#466389]. Nie zauważyłem żadnych kropli gutacyjnych, chociaż owocniki w większości raczej dość młode. Zapach, jak dla mnie, przypomina mi gąskę zielonkę, a więc jakieś mączne akcenty są :)
Tak, ponieważ nic innego mi się nie kojarzy, ale to jest trudny temat i proszę traktować to typowanie wyłącznie jako wskazanie miejsca, z którego zacząłbym śledztwo, gdybym musiał oznaczyć to znalezisko.
Nie wiem jaki to gatunek.
Sprzążek brak. Kontekst KOH (-). Klucz prowadzi do sekcji Palliditextum (co nie pasuje do przekroju). Po mikro świetnie pasuje H. mirabile, ale po makro ni huhu....
Nie jest to na pewno H. ferrugineum.
No masz. Taki piękny grzybek, do tego znany mi tylko z jednego jedynego stanowiska ( punktu), czyli w mej okolicy bardzo rzadki, i pozostanie nn?:- ((
A może trzeba opisać nowy gatunek?:-)
Szkoda, że taki piękny i rzadki grzybek pozostaje nn. W tym roku pięknie zaowocnikował :) Ale najpierw...
8. 08. 2020 W tym roku grzybek pięknie się sprezentował, do tego poszerzył nieco swoje terytorium
cytat:Nie wiem jaki to gatunek.
Sprzążek brak. Kontekst KOH (-). Klucz prowadzi do sekcji Palliditextum (co nie pasuje do przekroju). Po mikro świetnie pasuje H. mirabile, ale po makro ni huhu....
Błażeju, znalazłem na francuskiej stronie to >>> pharmanatur.com
które, mz, pasuje bardzo po makro, a nawet siedlisku. Niestety w necie niewiele znalazłem o tym gatunku, do tego cześć mało wiarygodna.
Co o tym sądzisz?
H. gracilipes jest w sekcji z miąższem KOH +
Nie daje mi spokoju ten grzybek, oj, nie daje :)
Błażeju, skoro przekrój nie pasuje do sekcji Palliditextum, to rodzi się pytanie, czy próba KOH na suszku jest w pełni wiarygodna?
Gdyby to była jednak sekcja Velutina, to w dużej mierze, do mojego znaleziska, pasuje tu gatunek H. cumulatum. Opierając się na stronie >>> myko.cz znalazłem kilka cech wspólnych.
Brak sprzążek. Zapach mączny, o czym pisałem w pierwszym poście. Występowanie przy świerku, który według Czechów jest nieodzowny, a jego ślady widać na pierwszym dodanym zdjęciu.