bio-forum.pl

zamszowe Hydnellum -c.d.

bez logowania - można przeglądać
GRej242902

od paź.2007

1. zamszowe Hydnellum -c.d.
1
2
3
4
5

Po trzech latach udało mi się znów trafić ( możliwe, że w dwóch ostatnich latach po prostu nie owocnikowały) na kolczakówki prezentowane w wątku [bf#466389]. Nie zauważyłem żadnych kropli gutacyjnych, chociaż owocniki w większości raczej dość młode. Zapach, jak dla mnie, przypomina mi gąskę zielonkę, a więc jakieś mączne akcenty są :)

6

..

Olaras typował tutaj Hydnellum ferrugineum. Darku, czy podtrzymujesz Swój typ :)..

od maj.2002

2. zamszowe Hydnellum -c.d.

Tak, ponieważ nic innego mi się nie kojarzy, ale to jest trudny temat i proszę traktować to typowanie wyłącznie jako wskazanie miejsca, z którego zacząłbym śledztwo, gdybym musiał oznaczyć to znalezisko.

od paź.2007

3. zamszowe Hydnellum -c.d.

Dorzucę jeszcze kilka zdjęć, żeby fotodokumentacja była pełniejsza :)

1
2
3
4

Te są z dnia 11 lipca i ukazują owocniki mocno zmoczone:

od paź.2007

4. zamszowe Hydnellum -c.d.
1
2
3
4
5

Kolejne zdjęcia są z 23 lipca, owocniki dojrzałe i suche:

od wrz.2005

5. zamszowe Hydnellum -c.d.

Nie wiem jaki to gatunek.

Sprzążek brak. Kontekst KOH (-). Klucz prowadzi do sekcji Palliditextum (co nie pasuje do przekroju). Po mikro świetnie pasuje H. mirabile, ale po makro ni huhu....

Nie jest to na pewno H. ferrugineum.

od paź.2007

6. zamszowe Hydnellum -c.d.

No masz. Taki piękny grzybek, do tego znany mi tylko z jednego jedynego stanowiska ( punktu), czyli w mej okolicy bardzo rzadki, i pozostanie nn?:- ((

A może trzeba opisać nowy gatunek?:-)

od paź.2007

7. zamszowe Hydnellum -c.d.

Szkoda, że taki piękny i rzadki grzybek pozostaje nn. W tym roku pięknie zaowocnikował :) Ale najpierw...

kolczakówka xx1
kolczakówka xx2
kolczakówka xx3
kolczakówka xx4

29. 07. 2016, młode owocniki

kolczakówka xx5
kolczakówka xxx1
kolczakówka xxx2
kolczakówka xxx3
kolczakówka xxx4
kolczakówka xxx5

.

1. 09. 2018 zamiast świeżych, nowych owocników znalazłem jakieś reinkarnacyjne;-)

od paź.2007

8. zamszowe Hydnellum -c.d.
kolczakówka xxxx1
kolczakówka xxxx2
kolczakówka xxxx3
kolczakówka xxxx4
kolczakówka xxxx5
kolczakówka xxxx6
kolczakówka xxxx7
kolczakówka xxxx8
kolczakówka xxxx9
kolczakówka xxxx10
kolczakówka xxxx11
kolczakówka xxxx12
kolczakówka xxxx13
kolczakówka xxxx14
kolczakówka xxxx15

8. 08. 2020 W tym roku grzybek pięknie się sprezentował, do tego poszerzył nieco swoje terytorium

od paź.2007

9. zamszowe Hydnellum -c.d.

cytat:

Nie wiem jaki to gatunek.

Sprzążek brak. Kontekst KOH (-). Klucz prowadzi do sekcji Palliditextum (co nie pasuje do przekroju). Po mikro świetnie pasuje H. mirabile, ale po makro ni huhu....

Błażeju, znalazłem na francuskiej stronie to >>> pharmanatur.com

które, mz, pasuje bardzo po makro, a nawet siedlisku. Niestety w necie niewiele znalazłem o tym gatunku, do tego cześć mało wiarygodna.

Co o tym sądzisz?

od wrz.2005

10. zamszowe Hydnellum -c.d.

H. gracilipes jest w sekcji z miąższem KOH +

od paź.2007

11. zamszowe Hydnellum -c.d.

Nie daje mi spokoju ten grzybek, oj, nie daje :)

Błażeju, skoro przekrój nie pasuje do sekcji Palliditextum, to rodzi się pytanie, czy próba KOH na suszku jest w pełni wiarygodna?

Gdyby to była jednak sekcja Velutina, to w dużej mierze, do mojego znaleziska, pasuje tu gatunek H. cumulatum. Opierając się na stronie >>> myko.cz znalazłem kilka cech wspólnych.

Brak sprzążek. Zapach mączny, o czym pisałem w pierwszym poście. Występowanie przy świerku, który według Czechów jest nieodzowny, a jego ślady widać na pierwszym dodanym zdjęciu.

kolczakówka q1
kolczakówka q2

I, jeśli dobrze to interpretuję, "Na krawędzi dorosłych owocników możemy zaobserwować wyżarzanie promieniowe (żyłkowanie)" ( za translatorem).

od paź.2007

12. zamszowe Hydnellum -c.d.
kolczakówka xx
kolczakówka xx
kolczakówka xx
kolczakówka xx
kolczakówka xx

13. 08. 2023 i już całkiem wyrośnięte. Rok temu startowały dużo później.

kolczakówka xx
kolczakówka xx

Miałem jeszcze troszkę starego KOH 25% więc potraktowałem nim świeżaka

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji